Σάββατο 27 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ "ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ"»
Κυβερνητικοί «τεμενάδες» στο κεφάλαιο

«

Μέλι» έσταζε το στόμα του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για το κεφάλαιο στη χτεσινή επίσκεψή του στα έργα κατασκευής του «Κέντρου Πολιτισμού "Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος"» στο Φάληρο, ενώ η κυβέρνηση διαλύει μεθοδικά ό,τι απέμεινε από τις δημόσιες πολιτιστικές δομές.

«Είδαμε σήμερα ένα όραμα να γίνεται πραγματικότητα. Είναι η μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα δωρεά του Ιδρύματος (...) Είναι μια πολλαπλή, ουσιαστική συμβολή στον πολιτισμό, στην οικονομία και στο περιβάλλον. Θα στεγάζει την Εθνική Βιβλιοθήκη, μια σύγχρονη Εθνική Σκηνή και ένα διεθνώς πρωτοποριακό, βιοκλιματικό πάρκο (...) Αποτελεί τη μεγαλύτερη δωρεά, ύψους 566 εκατ. ευρώ, σήμερα, συνεχίζοντας την παράδοση των μεγάλων ευεργετών, που σε δύσκολες στιγμές πάντα βοηθούσαν την πατρίδα (...)», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Δεν είπε, όμως, ότι ο Οργανισμός που θα διαχειρίζεται το «Κέντρο Πολιτισμού», άρα και την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή, θα είναι ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή, όπως αναφέρεται στο σχετικό νόμο (3785/09), «δεν υπάγεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το δημόσιο λογιστικό, τις εθνικές διατάξεις περί εκπόνησης μελετών, παροχής υπηρεσιών, εκτέλεσης έργων και διενέργειας προμηθειών του Δημοσίου, τις διατάξεις για την πρόσληψη προσωπικού στο δημόσιο τομέα (...)».

Επιπλέον, παρότι το Ιδρυμα εμφανίζεται να «αποχωρεί» από το ΔΣ του Οργανισμού μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, θα έχει «δικαίωμα πρόσβασης και ελέγχου όλων των βιβλίων και στοιχείων του Οργανισμού οποτεδήποτε (...)» και ο Οργανισμός θα παρέχει στο Ιδρυμα «οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με πράξεις του Ε.Δ. (σ.σ. Ελληνικού Δημοσίου), του Οργανισμού, της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (...)», και για «μεταβολή των χρήσεων, των όρων δόμησης, των υποδομών και λειτουργιών της ευρύτερης περιοχής του Φαλήρου, του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλλιθέας, των οδικών αξόνων και τεχνικών έργων που περιβάλλουν το " Κέντρο Πολιτισμού")»!

Ακόμη και η εσωτερική λειτουργία και διαχείριση του «Κέντρου Πολιτισμού» - «κοινωφελές» υποτίθεται - απαιτεί αμοιβή για τις τεχνικές υπηρεσίες και τη συντήρηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της ΕΛΣ! Μάλιστα, ο Οργανισμός θα μπορεί να καταγγείλει το συμφωνητικό εάν Βιβλιοθήκη και ΕΛΣ δεν τηρούν τους όρους του «και ιδιαίτερα εάν δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα την προβλεπόμενη από το άρθρο 18 αμοιβή του».

Ο αγοραίος χαρακτήρας του «Κέντρου Πολιτισμού» προκύπτει και από τις διατάξεις για τη χρήση εστιατορίων, κυλικείων και γκαράζ, από τα οποία η Βιβλιοθήκη και η ΕΛΣ δεν δικαιούνται έσοδα...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ