Η Εταιρεία Υδρευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) παίρνει σειρά στη μαύρη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ η συγκυβέρνηση δημιουργεί εκείνο το ρυθμιστικό πλαίσιο που προωθείται σε όλη τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, θα εξασφαλίζει υψηλή κερδοφορία στους υποψήφιους «επενδυτές» που θα εκμεταλλευτούν το αγαθό του νερού.
Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, καταρτίζουν τους όρους που θα περιλαμβάνει η τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης της ΕΥΑΘ μεταξύ των οποίων και συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο και μεθοδολογία για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων...».
Υποκριτικά στη συνέχεια αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι με τη σύμβαση παραχώρησης διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού ως φυσικού πόρου και η παροχή του στους καταναλωτές με οικονομικά προσιτούς όρους. Και αυτή η «διασφάλιση» του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, θα γίνει με την παράδοση της ΕΥΑΘ στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Στο δε θέμα της τιμολόγησης του νερού, υπάρχει μια σκόπιμη προφανώς αντίφαση. Από τη μία πλευρά αναφέρεται, ότι το νέο μέσο επιτρεπόμενο έσοδο εκτιμάται ότι θα προσδιοριστεί μεταξύ του 1,23 - 1,31 ευρώ ανά κυβικό μέτρο και ως μέτρο σύγκρισης παίρνουν τη σημερινή τιμή, η οποία έχει καθοριστεί στο 1,35 ευρώ το κυβικό μέτρο.
Ωστόσο το υποτιθέμενο αυτό «δώρο», δεν είναι παρά το «τυράκι» στη «φάκα» της ιδιωτικοποίησης, καθώς στη συνέχεια αναφέρεται στο μηχανισμό τιμολόγησης του νερού από την ιδιωτική πλέον ΕΥΑΘ, ο οποίος θα περιλαμβάνει τα λειτουργικά έξοδα, το κόστος συντήρησης, τις αποσβέσεις και την απόδοση του κεφαλαίου. Το τιμολόγιο δηλαδή θα προσδιορίζεται με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και κατ' επέκταση την απόσπαση υψηλών κερδών για εκείνους που θα εξαγοράσουν την εταιρεία.