Πέμπτη 19 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
Βιβλίο
ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ ΚΕΠΕΣΗΣ:
«Μαχόμενος θα πέσω »

Ακάματη η πένα του Νίκανδρου Κεπέση, «επαγρυπνούσα» διαρκώς, «μάχεται» ενάντια σ' όλα τα «σημεία και τέρατα» της εποχής μας, εντόπια και ξένα. Υπερασπίζεται τα δίκια του αδικημένου λαού, τα δικαιώματά του για καλύτερη, για ανθρώπινη ζωή. Αταλάντευτα φυλάττει τις «Θερμοπύλες» της κομμουνιστικής του ιδεολογίας και των σοσιαλιστικών οραμάτων, τα οποία υπηρέτησε με τους μακρόχρονους αγώνες του και τα γραφτά του και εξακολουθεί να υπηρετεί. Γι' αυτό, ακόμη και με τον τίτλο του τελευταίου του ποιητικού βιβλίου (είναι το έβδομο ποιητικό βιβλίο του), υπόσχεται «Μαχόμενος θα πέσω».

Πρόκειται για «ποικίλη ποίηση», όπως ο ίδιος υποτιτλίζει το βιβλίο του. Για «απάνθισμα» ποιημάτων που έγραψε τα δύο τελευταία χρόνια, εμπνευσμένα «από όσα βιώνουμε καθημερινά κι όσα γίνονται στον κόσμο ολόκληρο». Ποιήματα του «διακαούς πόθου του», της «ακλόνητης πεποίθησής του» και της δικής του «ωδής» για την «παγκόσμια επανάσταση, την ανατροπή τούτης της απάνθρωπης καπιταλιστικής κοινωνίας και την εγκαθίδρυση της κομμουνιστικής». Ποιήματα αφιερωμένα σ' όσους και όσες έδωσαν τη ζωή τους «Παράδεισος να γενεί η Γη», όπως τονίζει προλογικά.

Η συλλογή περιλαμβάνει είκοσι ένα ποιήματα, το καθένα από τα οποία άλλοτε με «εφηβική οργή», άλλοτε με τη γνώση και την πείρα του παλιού αγωνιστή, άλλοτε με λυρική διάθεση και άλλοτε με σαρκασμό, «αγγίζουν» πλήθος διαχρονικής αξίας και επίκαιρης σημασίας θέματα, αλλά και άλλα και προσωπικών, εξομολογητικών βιωμάτων, ιδεών, πόθων και της δέσμευσής του: «Μαχόμενος/ στον υπέρ πάντων,/ της Ανθρωπότητας/ αγώνα.../ Αγώνα, για την ύπαρξή της...». Ο Ν. Κεπέσης ξέρει καλά ότι «Βουνά απότομα τραχειά,/ είναι οι δυσκολίες τώρα», αλλά σαν αγωνιστής προτρέπει το λαό: «Αντλησε θάρρος, δύναμη,/γνώση, σοφία, πείρα,/ για να συντρίψεις τ' άδικο/ κι όλους που το στηρίζουν». Γιατί «τώρα προ πάντων,/ έχει ανάγκη ο λαός/ ν' αντλήσει δύναμη,/ δύναμη περισσή,/ όρθια να κρατηθεί η Ελλάδα!/ Η Ελλάδα η δική μας!/ Η αντάρτισσα!». Και του βροντοφωνάζει: «Στα χέρια σου τα εργατικά,/ στα μπράτσα σου τα στιβαρά,/ στις ροζιασμένες φούχτες σου/ κρατάς, τη Μοίρα σου γερά!(...)».

(Εκδόσεις Μαυρίδης, Μεγ. Αλεξάνδρου και Γιατράκου 19, τηλ. 5242.182).


Α.Ε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ