Πέμπτη 19 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαχρονική συνταρακτική ιστορία

Οταν συμπλήρωνε τα 13 της χρόνια, η Αννα Φρανκ πήρε για δώρο ένα ημερολόγιο. Σε μικρό χρονικό διάστημα, η ζωή της άλλαξε δραματικά. Ετσι, το ημερολόγιο αυτό έγινε ο χώρος καταγραφής εμπειριών, σκέψεων και συναισθημάτων. Δε θα μπορούσε να φανταστεί τότε πως εκατομμύρια άνθρωποι σ' ολόκληρο τον κόσμο θα διάβαζαν αργότερα την προσωπική της μαρτυρία.

«Αννα Φρανκ - Μία σύντομη ζωή, μία αιώνια ιστορία» τιτλοφορείται η έκθεση που φιλοξενείται έως τις 10 Μάη στην Αποθήκη Γ` του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Παρουσιάζονται αποσπάσματα του ημερολογίου της και φωτογραφίες της οικογένειας Φρανκ. Η βιογραφία της Αννας Φρανκ τοποθετείται στο ιστορικό πλαίσιο του Ολοκαυτώματος και συμπληρώνεται από αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τα επακόλουθα του αποκλεισμού και της δίωξης. Η έκθεση πλαισιώνεται από δύο βιντεοταινίες με τίτλους «Dear Kitty» και «Μάρτυρες». Υπάρχει ακόμη (μόνο στα αγγλικά) ένα multimedia κομπιούτερ με το interactive CD-ROM για την Αννα Φρανκ, με το οποίο ο επισκέπτης ξεναγείται στο σπίτι της στο Αμστερνταμ και έχει πρόσβαση σε πλήθος ιστορικών και άλλων στοιχείων και σε κινηματογραφικό υλικό.

Το ημερολόγιο της Αννας Φρανκ εκδόθηκε στην Ολλανδία το 1947 από τον πατέρα της. Σήμερα είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στον κόσμο και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 60 γλώσσες. Σημειώνουμε ότι η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας τον περασμένο Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ