Τετάρτη 10 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ
Δεμένη με τις αναδιαρθρώσεις η διαθεσιμότητα

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, 2.000 εκπαιδευτικοί τίθενται σε διαθεσιμότητα και 46 ειδικότητες τεχνικής εκπαίδευσης καταργούνται

Μαζικά στη διαθεσιμότητα και στην ανεργία στέλνει εκπαιδευτικούς η συγκυβέρνηση, στο όνομα μάλιστα της... αναβάθμισης της Εκπαίδευσης. Χτες, το υπουργείο Παιδείας ενημέρωνε με non paper ότι 2.500 εκπαιδευτικοί χάνουν την οργανική τους θέση, 2.000 τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, δηλαδή στον προθάλαμο της απόλυσης, και 46 ειδικότητες τεχνικής εκπαίδευσης καταργούνται.

Το υπουργείο Παιδείας «δένει» τα παραπάνω με την αναδιάρθρωση της τεχνικής - επαγγελματικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από όπου αντλεί και τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα θέσει σε διαθεσιμότητα. Οπως σημειώνει, «μετά από συγκριτική μελέτη ευρωπαϊκών συστημάτων τεχνικής εκπαίδευσης, μελέτη αναγκών της εγχώριας αγοράς εργασίας και ανάπτυξη περιγραμμάτων επαγγελμάτων εξήχθη το συμπέρασμα ότι τα επαγγέλματα Υγείας, όπως Βοηθοί Φαρμακείων, Βοηθοί Φυσιοθεραπευτών, Βοηθοί Ακτινολογικών Εργαστηρίων, Βοηθοί Οδοντοτεχνιτών, Βοηθοί Νοσηλευτών, Βοηθοί Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων και Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμων του Τομέα Υγείας - Πρόνοιας καθώς και επαγγέλματα όπως Γραφικών Τεχνών, Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος, Αισθητικής Τέχνης, Κομμωτικής Τέχνης και Αργυροχρυσοχοΐας, δεν υπάρχει σκοπιμότητα να παρέχονται από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». Ετσι, καταργεί τις παραπάνω ειδικότητες και τις οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών, ενώ κάποιες θέσεις καταργούνται και από άλλες ειδικότητες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου, από τους 2.500 εκπαιδευτικούς των οποίων η οργανική θέση καταργείται, οι 500 θα μεταταχθούν σε διοικητικές θέσεις. Το 55% θα υπαχθεί σε κλάδους και ανάγκες του υπουργείου Υγείας και μονάδες Υγείας, κάτι που, όπως επισημαίνει, «προμηνύει» επαναπρόσληψη τους προσεχείς μήνες. Εχουν εξαιρεθεί εκπαιδευτικοί με οργανική θέση στην Ειδική Αγωγή. Πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρίες που θα μεταταχθούν σε υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας. Ενώ για να χρυσώσει το χάπι λέει ότι όσοι από τους παραπάνω που τίθενται σε διαθεσιμότητα «δεν τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις και απολυθούν», θα δουλέψουν κατά προτεραιότητα ως ωρομίσθιοι. Και προκλητικά, επίσης, το υπουργείο ισχυρίζεται ότι ένα ποσοστό 35% των εκπαιδευτικών που τίθενται σε διαθεσιμότητα, μπορούν να ...γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες.

Το σχέδιο του υπουργείου περιλαμβάνει επίσης υποχρεωτική μετάταξη 4.933 υπεραρίθμων εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που πλεονάζουν σε ισάριθμες κενές οργανικές θέσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις ειδικότητες Γυμναστών, Πληροφορικής, Γαλλικής Φιλολογίας, Θεατρικών Σπουδών, Μουσικής και Καλλιτεχνικών.

Τα παραπάνω το υπουργείο τα συνοδεύει με υποσχέσεις για οικοδόμηση ενός τεχνικού ...υπερ-λυκείου που θα συνδυάζει «την γενική παιδεία με την τεχνική επαγγελματική γνώση», η οποία «εκπληρώνει τον ρόλο της στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας» κ.λπ. Δεν παραλείπει να θυμίσει ότι στο τεχνικό τους λύκειο θα γίνεται «καθολική εφαρμογή του θεσμού της μαθητείας», πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη υποχώρηση (έως και διακοπή) της γενικής μόρφωσης για δεκαπεντάχρονα παιδιά που θα βγαίνουν στην παραγωγή ως φθηνό εργατικό δυναμικό σε μια ηλικία που θα έπρεπε να παίρνουν ολοκληρωμένη βασική μόρφωση. Ουσιαστικά, οικοδομεί το ταξικό σχολείο όπου θα στέλνονται μαζικά τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, κάνοντας μία πρώιμη επιλογή ζωής στα 15 τους χρόνια, για να αποτελέσουν αύριο τη δεξαμενή των πιο βαριά εκμεταλλεύσιμων από το μεγάλο κεφάλαιο.

  • Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χτες το απόγευμα ότι από τη μια στιγμή στην άλλη στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτικούς έχοντας προηγουμένως καλέσει την ΟΛΜΕ σε συνάντηση σήμερα για τα παραπάνω ζητήματα. Μετά και από αυτή την εξέλιξη, οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ κάλεσαν το ΔΣ της Ομοσπονδίας να μην πάει στη σημερινή συνάντηση.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναγκαία η σύσταση οργανικών θέσεων(26/5/2015)
Σε ομηρία οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα(9/1/2015)
Τροπολογία για άρση των συνεπειών από τη διαθεσιμότητα(20/12/2014)
Μετά τις διαθεσιμότητες ήρθαν οι μετατάξεις(14/8/2013)
Εκπαιδευτικοί και μαθητές σε καθεστώς «διαθεσιμότητας»(16/7/2013)
Υπόσχεται κι άλλη κινητικότητα εκπαιδευτικών(16/7/2013)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org