Σάββατο 15 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΑΖΗΣ»
Χρωστάει και απειλεί!

Ο εργοδότης απειλεί να μην πληρώσει τους εργαζόμενους,  αν δε δεχτούν ρύθμιση τμηματικής καταβολής

Σε νέους εκβιασμούς προς τους εργαζομένους του, προχώρησε ο Εμμ. Καζής, ιδιοκτήτης της ομώνυμης μεταλλουργικής επιχείρησης στο Κρυονέρι. Ειδικότερα, τους ζητά να προσυπογράψουν έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται ότι αποδέχονται να πάρουν σε δόσεις τα δεδουλευμένα που τους οφείλει, απειλώντας πως, αν δεν υπογράψουν, δε θα πάρουν δραχμή!!!

Ο εργοδότης οφείλει στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα του μήνα Δεκέμβρη του '99 και, επίσης, καθυστερούμενα από τη μη καταβολή της αύξησης του '99. Η «ρύθμιση», που εκβιάζει τους εργαζόμενους να υπογράψουν, αφορά την καταβολή άμεσα των χρημάτων που αντιστοιχούν στο μισό του πρώτου 15ήμερου του Δεκέμβρη. Τα υπόλοιπα χρήματα του μισθού Δεκεμβρίου, όπως και του πρώτου 15ήμερου Γενάρη 2000, θα τα πάρουν λίγα - λίγα μέχρι και τέλος Ιούλη!!!

Στο ίδιο έγγραφο της «ρύθμισης», αναφέρεται ότι το μισθό του δεύτερου 15ήμερου Γενάρη και τους μισθούς των επόμενων μηνών θα τους καταβάλει «εντός του 15ήμερου με τάση μέχρι το Μάη οι καταβολές να γίνονται τις κανονικές ημέρες πληρωμής». Προϊδεάζοντας, έτσι, και για νέες καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών των επόμενων μηνών, τις οποίες, εκ των προτέρων, τους ζητά να αποδεχτούν.

Η προκλητική στάση του εργοδότη δεν είναι τωρινό φαινόμενο, καθώς πολλές φορές παλαιότερα καθυστερούσε να καταβάλει δεδουλευμένα. Μάλιστα, υποχρέωνε τους εργαζόμενους να κάνουν ατέλειωτες υπερωρίες και μετά περνούσαν ακόμα και χρόνια για να τους πληρώσει. Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, εργαζόμενοι προχώρησαν από την περασμένη Δευτέρα σε επίσχεση εργασίας.

Με επιστολή τους προς το υπουργείο Εργασίας, την Επιθεώρηση Εργασίας Κρυονερίου και τα κόμματα, καταγγέλλουν τις ενέργειες του εργοδότη, επισημαίνοντας πως «η μη καταβολή των δεδουλευμένων θεωρείται ποινικό αδίκημα και ο εργοδότης προσπαθεί να το ξεπεράσει με τις υπογραφές». Ζητούν την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας και κάθε αρμόδιου για να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες του εργοδότη και, επίσης, για να οριστεί τριμερής συνάντηση. Επίσης, ζητούν από τις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ - ΠΟΕΜ - ΕΚΑ να παρέμβουν για να μπει φρένο στην αυθαιρεσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ