Παρασκευή 21 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Απέρριψαν ξανά την τροπολογία του ΚΚΕ

Προκλητικοί οι εκπρόσωποί τους στη Βουλή, επιβεβαίωσαν τη στρατηγική συμφωνία στη διάλυση δημόσιων Οργανισμών και της ΕΡΤ

Με τον ίδιο απαράδεκτο τρόπο και με την εκ νέου αρωγή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, η κυβέρνηση απέρριψε χτες -αφού δε δέχτηκε καν να συζητηθεί- για δεύτερη φορά, την τροπολογία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη διάλυση δημοσίων Οργανισμών και την Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία εξειδικεύτηκε στην περίπτωση του λουκέτου στην ΕΡΤ.

Ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Καλαφάτης, ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θέτει καν σε συζήτηση την τροπολογία, επανέλαβε το επιχείρημα ότι η τροπολογία συνεπάγεται δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν εισάγεται για συζήτηση, σύμφωνα με την ερμηνεία που κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση στο σχετικό άρθρο του Συντάγματος.

Για νέο εμπαιγμό έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, τονίζοντας ότι οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί είναι ψεύτικοι, αφού όπως είπε, δε συνεπάγεται καμιά δαπάνη από την ψήφιση της τροπολογίας, από τη στιγμή που ο κρατικός προϋπολογισμός έχει ψηφιστεί και απλώς θα επανέλθει στην κατάσταση που ήταν. Κατήγγειλε ακόμα την κυβέρνηση ότι υπεκφεύγει με την ανοχή ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και την προκάλεσε αν θεωρεί πως έχει την πλειοψηφία, να κάνει ονομαστική ψηφοφορία.

«Εφόσον το αποφεύγει, σε αυτό το θέατρο σκιών δεν μπορούμε να καθίσουμε», τόνισε ο Θ. Παφίλης, ανακοινώνοντας την αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ από την Ολομέλεια της Βουλής και κάλεσε το λαό να βγάλει συμπεράσματα για το τι είναι αστικό κοινοβούλιο και αστική κυβέρνηση.

Ο Θ. Παφίλης, στην αρχή της συζήτησης, υπογράμμισε το γεγονός πως η απαράδεκτη ΠΝΠ της οποίας την κατάργηση απαιτεί το ΚΚΕ, αφορά πάρα πολλούς δημόσιους οργανισμούς και όχι μόνο την ΕΡΤ και δίνει τη δυνατότητα να απολυθούν μέσα σε μια νύχτα χιλιάδες εργαζόμενοι. Κατήγγειλε, μάλιστα, πως ήδη οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, βρίσκονται μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Δημαγωγία και πρόκληση

Οπως την περασμένη Τρίτη, έτσι και χτες, επαναλήφθηκε το ρεσιτάλ υποκρισίας και εμπαιγμού από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, που συγκυβερνούν μαζί με τη ΝΔ. Η Ε. Χριστοφιλοπούλου, κατηγόρησε όσους κάλεσαν το ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθεί επί της τροπολογίας για «παιχνίδι εντυπωσιασμού», λέγοντας ότι φοβούνται μήπως επέλθει «ουσιαστική συμφωνία» μεταξύ των αρχηγών της συγκυβέρνησης.

Ισχυρίστηκε δημαγωγικά ότι το κόμμα της συμφωνεί με την ουσία της τροπολογίας του ΚΚΕ, για να προσθέσει ότι «υπάρχει όμως και η πολιτική πραγματικότητα και η δικαστική πραγματικότητα» και παρέπεμψε στη χτεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλης ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να εξωθείται ένα τόσο κρίσιμο θέμα σε επικοινωνιακό επίπεδο και παρέπεμψε επίσης στο διάλογο και τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ υπουργός Περιβάλλοντος Ε. Λιβιεράτος, του οποίου νομοσχέδιο συζητούνταν χτες στην Ολομέλεια, επέλεξε να απουσιάσει από τη συζήτηση, αποφεύγοντας έτσι να είναι εκείνος που θα απορρίψει την τροπολογία, αφού ως υπουργός δεν έχει υπογράψει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Από την Ολομέλεια αποχώρησαν επίσης οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, διαμαρτυρόμενες για τη στάση της κυβέρνησης. Οι ΑΝΕΛ, είχαν επίσης καταθέσει τροπολογία με συναφές περιεχόμενο στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Κτηματολόγιο, που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ