Τρίτη 18 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζεται η βάρβαρη κρατική καταστολή

Και ο στρατός συνδράμει την αστυνομία

Από την άγρια καταστολή στην Κωνσταντινούπολη
Από την άγρια καταστολή στην Κωνσταντινούπολη
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Την πολιτική της άγριας καταστολής και των απειλών συνεχίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέναντι στις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή αυταρχική πολιτική, που συνεχίστηκαν και χθες σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή των εργατικών συνδικάτων. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις καταστολής πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή, οπότε και διεξαγόταν στην Κωνσταντινούπολη η συγκέντρωση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγκυρα και τις άλλες πόλεις, ενώ εκατοντάδες ήταν οι προσαγωγές και οι συλλήψεις, που ξεπέρασαν τις 500. Χτες η Συνομοσπονδία Προοδευτικών Εργατικών Συνδικάτων (DISK), η Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (KESK), η Ενωση Τούρκων Ιατρών (TTB), η Ενωση Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων (TMMOB) και η Ενωση Τούρκων Οδοντιάτρων (TDHB), κήρυξαν απεργία και συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας την κρατική βία. Στις διαδηλώσεις επιτέθηκαν για ακόμα μία φορά δυνάμεις καταστολής, κάνοντας χρήση χημικών και «κανονιών» νερού, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή επιστρατεύθηκαν δυνάμεις της στρατοχωροφυλακής, που επιχειρούσαν μαζί με τις αστυνομικές δυνάμεις κατά των διαδηλωτών. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε και η κηδεία του Ετχέμ Σαρισουλούκ στην Αγκυρα, ένας εκ των τριών διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους από την αστυνομική βία.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) καλούσε το λαό να συμμετάσχει οργανωμένα και πειθαρχημένα στις κινητοποιήσεις, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει τον αγώνα και σημειώνοντας: «Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος είναι η καλύτερη απάντηση στην αντίδραση στην Τουρκία».

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς δικαιολόγησε την κρατική βία, απειλώντας ότι αν αυτή δεν κριθεί αρκετή, ακόμα και «οι Ενοπλες Δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις πόλεις με την άδεια των κυβερνητών», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, χτες χαρακτήρισε τις απεργιακές κινητοποιήσεις «παράνομες» και κάλεσε τους πολίτες να μη συμμετάσχουν σε αυτές.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός στις συγκεντρώσεις που διοργάνωσε το ΑΚΡ σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη το Σαββατοκύριακο, επιχείρησε μία επίδειξη δύναμης υποστηρίζοντας ότι η αστυνομία ξέρει πώς να «καθαρίσει την πλατεία Ταξίμ». Χαρακτήρισε «προδότες» όσους συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, επικαλούμενος τις υλικές ζημιές που προκλήθηκαν, υποστηρίζοντας ότι οι δικοί του υποστηρικτές και η κυβέρνηση ποτέ δεν «ξεπέρασαν τα όρια της νομιμότητας». Ο Ρ. Ερντογάν κατηγόρησε τα ξένα ΜΜΕ που καλύπτουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων, μίλησε για σκοτεινά σχέδια ενώ εγκάλεσε και την ΕΕ... γιατί δεν αντιμετωπίζει με αυστηρότητα και την Ελλάδα.

Σε δημοσκόπηση της εφημερίδας «Ζαμάν», το 49,9% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση γίνεται συνεχώς πιο αυταρχική, ενώ το 36% θεωρεί ότι «εκδημοκρατίζεται». Οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν με αιχμή τα σχέδια «ανάπλασης» της Πλατείας Ταξίμ και εξελίχθηκαν σε μαζικές αντιδράσεις σε όλη τη χώρα, εκφράζουν τη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια του τουρκικού λαού στην αυταρχική αντιλαϊκή πολιτική.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικές διαδηλώσεις παρά την καταστολή(2021-05-04 00:00:00.0)
Χωρίς τέλος η αστυνομική βία(2013-07-09 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η βάρβαρη καταστολή(2013-06-27 00:00:00.0)
Τρομοκρατίας και καταστολής συνέχεια(2013-06-26 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ στο πλευρό του τουρκικού λαού(2013-06-07 00:00:00.0)
Δυναμικό ξέσπασμα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική(2013-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ