Τετάρτη 12 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ
Σε απόγνωση οι φτωχοί αγρότες Μακεδονίας και Λάρισας

Το ΚΚΕ καλεί τους πληγέντες να διεκδικήσουν αγωνιστικά να τους δοθούν γρήγορα πλήρεις αποζημιώσεις

«Χτυπημένες» καλλιέργειες αχλαδιού στον Τύρναβο

Icon

«Χτυπημένες» καλλιέργειες αχλαδιού στον Τύρναβο
Σε απόγνωση βρίσκονται οι φτωχοί αγρότες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας μετά τις έντονες χαλαζοπτώσεις (Παρασκευή 7 και Δευτέρα 10 Ιούνη) που χτύπησαν τις καλλιέργειές τους καταστρέφοντας την παραγωγή. Στην Πέλλα και την Ημαθία οι δενδροκαλλιεργητές από την αρχή της χρονιάς δέχθηκαν αλλεπάλληλα χτυπήματα, αφού μετά τον παγετό που σημειώθηκε στις 17 Μάρτη, οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές πάλι από χαλάζι και στις 7 Απρίλη.

Η τελευταία χαλαζόπτωση έπληξε με πρωτοφανή σφοδρότητα περιοχές της Νάουσας, της Βέροιας, της Αλεξάνδρειας και της Σκύδρας. Οι αγρότες καταγγέλλουν ότι για πολλοστή φορά δε λειτούργησε το πολυδιαφημισμένο από τις κυβερνήσεις Σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα να μην πετάξουν τα αεροπλάνα και να μείνουν απροστάτευτα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών. Στα Γρεβενά σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν, σε δενδροκαλλιέργειες, σιτηρά, καλαμπόκια, μπάμιες, ρεβίθια, φακές, κριθάρι, τριφύλλια, αμπέλια, κηπευτικά κ.ά., σε Καρπερό, Τριφύλλι, Κατάκαλη, Νησί, Κέντρο και Φελλί.

Με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Γρεβενών του ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής να συσπειρωθούν στους αγροτικούς συλλόγους με ταξική κατεύθυνση, αγωνιστικά να διεκδικήσουν όλα όσα δικαιούνται οι πληγέντες από τη θεομηνία, να συνεχίσουν την πάλη για μια αγροτική ανάπτυξη, έξω από τα δόκανα της ΕΕ, στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας, υπέρ των συμφερόντων της φτωχής αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.

Ειδικότερα καλεί τους αγρότες να απαιτήσουν:

  • Να γίνουν έγκαιρα εκτιμήσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ζημιές και να ενισχυθεί με γεωτεχνικό προσωπικό ο ΕΛΓΑ ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.
  • Να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες και για το σύνολο της ζημιάς.
  • Να δοθεί χρηματικό επίδομα στους πληγέντες για να μπορέσουν να καλύψουν τις άμεσες και ζωτικές οικονομικές ανάγκες τους στο διάστημα μέχρι να πάρουν τις αποζημιώσεις.
  • Να δοθεί, προκαταβολικά, το ποσό που αντιστοιχεί στα έξοδα επανασποράς σε όσους αγρότες θελήσουν να ξανασπείρουν τα χωράφια τους και να αναπληρωθεί το εισόδημα που θα χάσουν σε σχέση με εκείνο που θα εισέπρατταν αν δεν είχε πληγεί από τη θεομηνία η παραγωγή τους.
  • Να ενταχθούν οι πληγείσες περιοχές - κι όλη η Δυτική Μακεδονία - στο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας.

Για το θέμα το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή.

Τύρναβος - Ελασσόνα

Μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκάλεσε η χαλαζόπτωση στις καλλιέργειες και των περιοχών του Τυρνάβου και της Ελασσόνας, στο Νομό Λάρισας. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η ζημιά στις δενδροκαλλιέργειες - ροδάκινα, αχλάδια, βερίκοκα - καθώς το χαλάζι τις βρήκε στην εποχή της συγκομιδής, αλλά και σε άλλες καλλιέργειες (αμπέλια, πεπόνια - καρπούζια, σιτάρια, καλαμπόκια, καπνός κ.ά.).

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ), αντιπροσωπεία της οποίας συμμετείχε στη συνάντηση που είχαν οι πληγέντες παραγωγοί με κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, με ανακοίνωσή της, απαιτεί οι εκτιμήσεις των ζημιών να είναι άμεσες και πάνω από όλα αντικειμενικές και οι αποζημιώσεις δίκαιες και να δοθούν γρήγορα στους παραγωγούς. Επίσης επισημαίνει την αναγκαιότητα αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει όλες τις ζημιές στην παραγωγή, αλλά και στο κεφάλαιο, που οφείλονται σε φυσικά αίτια και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ