Τρίτη 11 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ»
Με τις θέσεις της εργοδοσίας η πλειοψηφία της διοίκησης

Η Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση, που μετέχει στο ΠΑΜΕ, καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν ενάντια στις απολύσεις και στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων

Στην υποταγή και το συμβιβασμό οδηγούν τους εργαζόμενους της «Χαλυβουργικής» η πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων - που πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ, όσο κι αν προσπαθεί να το κρύβει - καθώς και η παράταξη της «Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Εργαζομένων Χαλυβουργικής» (ΑΠΕΧ - αριστεριστές κ.ά.).

Συγκεκριμένα, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, με θέμα την πρόταση που θα καταθέσει το Σωματείο στην εργοδοσία για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, οι δύο αυτές παρατάξεις αποδέχτηκαν σχεδόν το σύνολο των αντεργατικών μέτρων που προωθεί η εργοδοσία.

Οπως καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση Χαλυβουργικής, που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ, και οι δύο παρατάξεις αποδέχθηκαν τα ελαστικά ωράρια, δηλαδή τη διευθέτηση χρόνου εργασίας. Επίσης, δέχτηκαν να χαθούν είτε κατά ένα μέρος είτε ολοκληρωτικά τα «έξτρα» που έπαιρναν οι εργαζόμενοι το Πάσχα και τα Χριστούγέννα, καθώς και να μειωθεί η αμοιβή των υπερωριών. Επιπλέον, η παράταξη της πλειοψηφίας πρότεινε κλιμακωτή μείωση μισθών από 5% έως 10%.

Δηλαδή, αποδέχονται το σύνολο των μέτρων που είχε προτείνει η εργοδοσία, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της εταιρείας και με βάση το οποίο έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 150 απολύσεις τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα, οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας και της ΑΠΕΧ πρότειναν τα παραπάνω με τη λογική να σταματήσουν οι απολύσεις.

Χτες, ωστόσο, η εργοδοσία - στη συνάντηση που είχε με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων - ξεκαθάρισε ότι διατηρεί το διευθυντικό δικαίωμα των απολύσεων κατά 5% το μήνα. Κατά τα άλλα, η εργοδοσία, προτείνει τώρα μειώσεις μισθών κατά 15%, αντί για 20% που πρότεινε με βάση το αρχικό πλάνο αναδιάρθρωσης.

Η Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση Χαλυβουργικής, στην ανακοίνωσή της, «ξεκαθαρίζει ότι οι προτάσεις αυτές τη βρίσκουν πλήρως αντίθετη», καθώς, «στόχο έχουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους».

Και σημειώνει: «Οσο συνεχίζεται η κρίση, όσο δεν δουλεύει το εργοστάσιο παραγωγικά ο κίνδυνος των απολύσεων θα υπάρχει. Αυτό δείχνει και η εμπειρία από άλλα εργοστάσια που οι εργαζόμενοι δέχτηκαν και μειώσεις μισθών και να δουλεύουν με ελαστικά ωράρια που ο εργοδότης τους έλεγε ότι θα σταματήσει να κάνει απολύσεις αλλά στο τέλος έκανε και απολύσεις. Καλούμε τους εργαζόμενους του εργοστασίου να μη δεχτούν αυτήν την πρόταση και να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για καμιά μείωση αποδοχών και καμία αλλαγή στις υπάρχουσες εργασιακές σχέσεις, για ανάκληση όλων των απολύσεων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ