Τρίτη 4 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Παρεμβάσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων

Μάχη για την καταβολή των δεδουλευμένων τους δίνουν οι ναυτεργάτες των επιβατηγών πλοίων, ενώ από αύριο Τετάρτη στις 6 το πρωί, τα ναυτεργατικά σωματεία ξεκινούν αγωνιστικές παρεμβάσεις στα καράβια για την πληρωμή των μισθών. Την επιθετικότητα των εφοπλιστών να παραβιάζουν πλήρως τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, φτάνοντας να αμφισβητούν το αυτονόητο δικαίωμα των ναυτεργατών να δουλεύουν και να πληρώνονται, τροφοδοτεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που έχει αναγάγει τα συμφέροντα των εφοπλιστών και συνολικά του κεφαλαίου σε «ιερό και όσιο». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πλοίο «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» της ΝΕΛ.

Το πλήρωμα του πλοίου έχει να δει μισθό από την 1η Οκτώβρη. Στις 24 Γενάρη έντεκα ναυτεργάτες του πληρώματος με στήριγμα τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας. Ωστόσο, το υπουργείο Ναυτιλίας, χωρίς να έχουν εξοφληθεί οι μισθοί των ναυτεργατών και ενώ το πλοίο βρίσκεται παρατημένο από την εταιρεία λίγα μέτρα μακριά από την πύλη του, στις 26 Απρίλη ενέκρινε επιδοτούμενα δρομολόγια του «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» που θα ξεκινήσουν από τις 22 Ιούνη!

Επιπρόσθετα, η εταιρεία με πάτημα την απόφαση του υπουργείου, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά των απλήρωτων ναυτεργατών που θα εκδικαστεί σήμερα στα δικαστήρια του Πειραιά, επειδή οι ναυτεργάτες απαιτούν μέχρι να τους καταβληθούν οι μισθοί να μη γίνει καμία μετακίνηση του πλοίου.

Υπολογίζεται ότι πάνω από το 70% των ναυτεργατών στα επιβατηγά πλοία είναι απλήρωτοι για μήνες. Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία καλούν ναυτεργάτες, εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους «σε οργάνωση και αγώνα, να δυναμώσει η αλληλεγγύη για το σύνολο των προβλημάτων της εργατικής - λαϊκής οικογένειας ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του που μας οδηγούν καθημερινά και μαζικά στη φτώχεια και την εξαθλίωση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ