Σάββατο 1 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014
Νέες μειώσεις στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα

Στο επίκεντρο οι «δαπάνες» του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών

Στην κατακρεούργηση των κονδυλίων κοινωνικού χαρακτήρα του κρατικού προϋπολογισμού και για το 2014 προχωρά η συγκυβέρνηση στο πλαίσιο της σφοδρής αντιλαϊκής επίθεσης και σε εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Από το υπουργείο Οικονομικών απεστάλη η εγκύκλιος για την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2014 σε όλα τα υπουργεία και τους φορείς, με την οποία, για πρώτη φορά φέτος, «κλειδώνουν» ευθύς εξαρχής, το προβλεπόμενο ανώτατο ποσό των δαπανών για τα υπουργεία, τα οποία στη συνέχεια θα κατανείμουν τα διαλυμένα κονδύλια στις επιμέρους κατηγορίες και δαπάνες.

Το «ταβάνι» στις δαπάνες του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μπαίνει στα 12,7 δισ. ευρώ (από περίπου 14 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2013), εξέλιξη που σημαίνει ότι η καρατόμηση για την επόμενη χρονιά θα φτάσει σε 1,3 δισ. ευρώ και ποσοστιαία πάνω από 9%. Σύμφωνα με το «Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» το σύνολο των πρωτογενών δαπανών (μισθοί, συντάξεις, Υγεία, Πρόνοια κ.ά.) θα συμπιεστεί στα 46,4 δισ. ευρώ (από 48,4 δισ.) με πτώση 2 δισ. ευρώ, που όλα δείχνουν ότι θα επικεντρωθεί στις δαπάνες του υπουργείου Εργασίας, όπως για την κρατική επιχορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.

Στην εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών τονίζεται ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανεμηθούν σωστά οι πιστώσεις των φορέων με βάση τις πραγματικές, κατά προτεραιότητα, ανάγκες, ώστε να προληφθούν ενδεχόμενες αστοχίες προβλέψεων, ειδικά σε ανελαστικές δαπάνες, αφού με τον τρόπο αυτό θα ελαχιστοποιηθούν οι τροποποιήσεις του προϋπολογισμού κατά την εκτέλεσή του». Είναι φανερό, δηλαδή, ότι από τώρα προετοιμάζονται για νέα μέτρα, προκειμένου να διορθώσουν τυχόν «αστοχίες».

«Επικαιροποίηση» της αντιλαϊκής πολιτικής

Στην επικαιροποίηση και εξειδίκευση του «πλαισίου δημοσιονομικής εποπτείας» των κανόνων «δημοσιονομικής προσαρμογής» που ισχύουν για τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, προχωρά η συγκυβέρνηση.

Για το σκοπό αυτό, συγκροτείται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ειδική Επιτροπή, με αντικείμενο την αναμόρφωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και με στόχο την «ενίσχυση της προληπτικής παρακολούθησης, την άμεση παρέμβαση και διόρθωση του ελλείμματος, τη μείωση του χρέους» στη βάση των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις στο πλαίσιο της ΕΕ.

Στο έργο της κυβερνητικής Επιτροπής είναι η «επικαιροποίηση» και των διατάξεων του ν. 3871/2010 που αφορούν τις «γενικές αρχές των δημοσιονομικών κανόνων» και συγκεκριμένα για: Το κατ' ελάχιστο αποδεκτό όριο εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ και του πρωτογενούς πλεονάσματος, τον τρόπο και τη διαδικασία αναπροσαρμογής των δαπανών ανάλογα με την πορεία των εσόδων, το συνολικό ανώτατο όριο δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, κ.ά.

Τα παραπάνω αποτελούν τους άξονες της δημοσιονομικής στρατηγικής «ΕΕ-2020», διαμορφώνουν το πλαίσιο για διαδοχικά χωρίς τέλος μέτρα, που αφορούν στη διάλυση των κρατικών δαπανών που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες και στη διόγκωση των φόρων και κάθε είδους χαρατσιών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ