Σάββατο 1 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ανάγκη η δωρεάν σίτιση και στέγαση για τους φοιτητές
  • Κινητοποίηση την Τετάρτη στο υπουργείο Παιδείας
  • Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το θέμα

Κτίρια που ανήκουν στα ΑΕΙ και παραμένουν ανεκμετάλλευτα (όπως αυτό στην Πανεπιστημίου και Σανταρόζα) θα μπορούσαν να γίνουν δημόσιες δωρεάν φοιτητικές εστίες
Κτίρια που ανήκουν στα ΑΕΙ και παραμένουν ανεκμετάλλευτα (όπως αυτό στην Πανεπιστημίου και Σανταρόζα) θα μπορούσαν να γίνουν δημόσιες δωρεάν φοιτητικές εστίες
Αγωνιστικά διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δωρεάν σίτιση και στέγαση φοιτητές και σπουδαστές, με παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν την Τετάρτη 5 Ιούνη, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας. Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση πήραν ο Σύλλογος Οικότροφων ΝΦΕΕΜΠ και οι φοιτητικοί - σπουδαστικοί Σύλλογοι ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, ΤΕΑΠΗ και Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ και αφορμή είναι το ότι από το Σεπτέμβρη οι Εστίες θα περιέλθουν στην ευθύνη των ίδιων των ΑΕΙ χωρίς όμως να έχει εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση για τη λειτουργία τους.

Για το ίδιο θέμα, το ΚΚΕ κάνει παρέμβαση στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Ελένη Γερασιμίδου, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Σπύρος Χαλβατζής, με την οποία προτείνουν και συγκεκριμένα μέτρα.

Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Εν μέσω περιόδου όπου πραγματοποιούνται οι αιτήσεις για τους δικαιούχους φοιτητικής στέγασης Πανεπιστημίων και ΤΕΙ κι ενώ ήδη πέρυσι οι αιτούντες αυξήθηκαν έως και 30% και με τη νέα ακαδημαϊκή χρόνια το πρόβλημα θα είναι ακόμα πιο οξυμένο, τα προβλήματα σε φοιτητικές Εστίες και Λέσχες είναι τεράστια. Ο οικονομικός στραγγαλισμός των ΑΕΙ, το προχώρημα της ιδιωτικοποίησης πλευρών της λειτουργίας τους κατά το πρότυπο του Πανεπιστημίου - ΑΕ, επιδεινώνουν μια κατάσταση παγιωμένη εδώ και χρόνια, με τεράστιες ελλείψεις σε δωμάτια εστιών, πολύ κακή συντήρηση, σοβαρά ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας για τους σπουδαστές και το προσωπικό.

Η κατεύθυνση που υλοποιείται σήμερα από την τρικομματική και παλιότερα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι η επιβολή ενοικίου και καρτών σίτισης, δηλαδή το φόρτωμα των βαρών στις φτωχές λαϊκές οικογένειες και στα παιδιά τους. Εχει γενικευτεί, εν τω μεταξύ, η παράδοση της φύλαξης, της καθαριότητας, της τροφοδοσίας σε εργολάβους, με πολύ αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους (απολύσεις, κατάπτυστες συμβάσεις, απλήρωτη εργασία, εκφοβισμός) αλλά και την ίδια την ποιότητα των παροχών.

Η κατάσταση θα επιδεινωθεί με τη συγκρότηση των νέων ΝΠΙΔ, που, όπως προβλέπει ο νόμος - πλαίσιο (Ν. 4009/2011), θα αναλάβουν να εμπορεύονται, στην ουσία, τη στέγαση και σίτιση των σπουδαστών. Και μετά τη συγκρότηση των ΝΠΙΔ, όπως και σήμερα, τα προβλήματα θα είναι ίδια για τους σπουδαστές της λαϊκής οικογένειας: Θα πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να σπουδάσουν, για σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, μεταφορές, αναλώσιμα, αδυνατώντας στην πράξη να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν κτίρια, είτε στην ιδιοκτησία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων είτε άλλων δημόσιων φορέων και Δήμων, που παραμένουν αναξιοποίητα και επιλέγονται για να πουληθούν σε ιδιώτες. Φοιτητικοί Σύλλογοι, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που θα μπορούσαν να αποφορτίσουν εν μέρει το πρόβλημα, εξασφαλίζοντας δωρεάν στέγαση σε ένα μεγαλύτερο τμήμα σπουδαστών. Το υπουργείο Παιδείας, αλλά και άλλα αρμόδια υπουργεία έχουν στα λόγια δεσμευτεί (όπως με την περίπτωση του ξενοδοχείου La Mirage στην Αθήνα, δικαιοδοσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας), στην πράξη όμως δεν έχει προχωρήσει η αξιοποίησή τους ως φοιτητικές εστίες. Τέτοιο παράδειγμα είναι και η «Μαθητική Εστία» στο Πάρκο "Τρίτση", που, ενώ οι αρμόδιοι Δήμοι έχουν συμφωνήσει να παραχωρηθεί για σπουδαστική εστία μετά από απαίτηση σπουδαστικών συλλόγων, το ζήτημα εκκρεμεί, την ίδια στιγμή που στην Αθήνα δεν υπάρχει ούτε μια εστία για τα ΤΕΙ.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:

  • Να βρεθούν άμεσα κατάλληλα κτίρια και υποδομές, να συντηρηθούν και να αναβαθμιστούν για να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες των σπουδαστών, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση γι' αυτούς και τις οικογένειές τους;
  • Για όσους φοιτητές και σπουδαστές δεν μπορεί να εξασφαλιστεί άμεσα δωρεάν φοιτητική στέγη, ιδιαίτερα παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών, παιδιά με άνεργους γονείς, να δοθεί επαρκές επίδομα στέγασης.
  • Να διασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για να συντηρηθούν οι φοιτητικές λέσχες, να καταργηθεί η κάρτα σίτισης και να εξασφαλιστεί δωρεάν και ποιοτικό φαγητό για όλους τους σπουδαστές».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ