Σάββατο 1 Ιούνη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τέχνη κόντρα... στη φωτιά

Εκθεση του ΚΕΘΕΑ «Εν δράσει», στο Φεστιβάλ Αθηνών

Ενα από τα 70 έργα που δημιουργήθηκαν μέσα από τις στάχτες στο ΚΕΘΕΑ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» στις φυλακές Κορυδαλλού
Ενα από τα 70 έργα που δημιουργήθηκαν μέσα από τις στάχτες στο ΚΕΘΕΑ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» στις φυλακές Κορυδαλλού
Οι στάχτες δεν μπορούν να εμποδίσουν τη ζωή. Μπορούν να γίνουν ακόμη κι αυτές πηγή δημιουργίας, έμπνευσης και παράθυρο στην ελευθερία. Το 2012 ξέσπασε πυρκαγιά στη θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού, καταστρέφοντάς την ολοσχερώς. Ξεκινώντας από το σημείο μηδέν, οι φυλακισμένοι -μέλη της Κοινότητας- μεταμόρφωσαν τους καμένους τοίχους σε εργαστήρι δημιουργίας και ελπίδας, δημιουργώντας με τη φαντασία τους συγκλονιστικές τοιχογραφίες. Ηταν μια προσπάθεια για να κρατήσουν ζωντανό το χώρο τους, ζωντανή την προοπτική της απεξάρτησης και της επανένταξης στην κοινωνία.

Τα παραπάνω έργα συναποτελούν την έκθεση «Κοινότητες στη φυλακή, παράθυρο στην κοινωνία», που θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260, χώρος «Αποθήκη»). Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 4/6 (7 μ.μ.).

Βοηθός στο εγχείρημα των μελών της Κοινότητας ήταν ο ζωγράφος - χαράκτης Μανώλης Χάρος, ο οποίος στη συνέχεια φωτογράφισε και επιμελήθηκε την ψηφιακή επεξεργασία και αναπαραγωγή των τοιχογραφιών σε 70 έργα.

«Η έκθεση εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα, επίκαιρο στην Ελλάδα της κρίσης, για τις δυνατότητες αναγέννησης και ελπίδας, τα ψυχικά αποθέματα των ανθρώπων όταν αποφασίζουν να αλλάξουν ζωή και τη θεραπευτική και απελευθερωτική λειτουργία της Τέχνης», σημειώνει το ΚΕΘΕΑ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ