Βύθιση του ΑΕΠ και για το 2014, σε νέα ύψη η ανεργία. Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα δάνεια, σε περίπτωση ...ανάγκης
Ρυθμούς κατρακύλας στο παραγόμενο ΑΕΠ και για το 2014, διόγκωση της ανεργίας, «κινδύνους» που σχετίζονται με την κατάσταση οικονομιών που είναι αποδέκτες των ελληνικών εξαγωγών και «ανάγκες» για πρόσθετη «χρηματοδότηση» από τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς «βλέπει» για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεση για την παγκόσμια οικονομία.
Η λύση διεξόδου για το κεφάλαιο είναι η συμπίεση των μισθών, συγκεκριμένα η «απότομη βελτίωση του κόστους ανταγωνιστικότητας», που μπορεί να «οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών», ειδικότερα στο βαθμό που συνδυάζεται με την «ευρεία προσαρμογή των τιμών», τη διαμόρφωση κλίματος «επενδυτικής εμπιστοσύνης» με την «υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων», όπως αυτά που ετοιμάζονται με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Με τη γνωστή ορολογία των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών «συστήνουν» «στοχευμένα κοινωνικά προγράμματα για τις ευπαθείς ομάδες», διατύπωση που παραπέμπει στην κατάργηση κονδυλίων κοινωνικού χαρακτήρα και άλλων ενισχύσεων που εξακολουθούν να έχουν γενικευμένο χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα έγινε πρόσφατα με την κατάργηση των αφορολόγητων ορίων για τα νοικοκυριά με παιδιά και την αντικατάστασή τους από επίδομα, το οποίο δίνεται μόνο σε όσους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.
Προαπαιτούμενα για την καπιταλιστική ανάκαμψη την οποία πλέον ευαγγελίζονται για μετά το 2014, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι το πόσο γρήγορα θα «ανακάμψουν οι αγορές - προορισμοί των ελληνικών εξαγωγών», η «αποκατάσταση της ρευστότητας» και του τραπεζικού συστήματος, η «ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης». Αποδίδοντας εύσημα στις κυβερνήσεις της τελευταίας περιόδου σημειώνουν ότι η «δημοσιονομική προσαρμογή ήταν καλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις» και ότι στηρίχτηκε κυρίως στην πλευρά των «δαπανών». Σε περίπτωση που η «ανάπτυξη αποδειχθεί ασθενέστερη από την αναμενόμενη» θα υπάρξει το «ενδεχόμενο πρόσθετης χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ».
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ:
Το ΑΕΠ για το 2013 θα υποχωρήσει με ρυθμό 4,8% και για το 2014 (έβδομο στην σειρά έτος) ακόμη 1,2%
Η επίσημη ανεργία από 27,8% για το 2013 θα φτάσει το 2014 στο 28,4%.
Για το κρατικό χρέος, προδιαγράφονται ρυθμοί διόγκωσης, από 183,7% του ΑΕΠ φέτος στο 189,2% για το 2014.
Ρυθμούς διόγκωσης «βλέπουν» στις εξαγωγές, εξέλιξη που έχει να κάνει με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Για το 2013 προβλέπεται ενίσχυση 1,2% και για το 2014 απότομη αύξηση 6,1%.
Συνολικά για τα κράτη της Ευρωζώνης βλέπουν πτώση του ΑΕΠ σε ποσοστό 0,6% για το 2013 και ισχνό ρυθμό ανάκαμψης 1,1% για το 2014. Στις ΗΠΑ προβλέπεται ενίσχυση 1,9% (2013) και 2,8% (2014). Αντίστοιχα στην Ιαπωνία 1,6% και 1,4% και στην Κίνα διόγκωση με ρυθμούς 7,8% και 8,4%.
Η αντιλαϊκή κοπτοραπτική, τα παιχνίδια και οι ασυμφωνίες ανάμεσα στις εκτιμήσεις των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών ως προς τους ρυθμούς του παραγόμενου ΑΕΠ είχαν και συνέχεια με αφορμή την έκθεση του ΟΟΣΑ.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, στο πλαίσιο της ετήσιας υπουργικής Συνόδου του ΟΟΣΑ που διεξάγεται στο Παρίσι, επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ που βλέπουν την καπιταλιστική ανάκαμψη στην Ελλάδα από το 2014. Ισχυρίστηκε ότι η «τάση είναι θετική», ότι «σταθεροποιείται η βιομηχανική παραγωγή» και ακόμη ότι οι «κρατήσεις για τον τουρισμό πάνε πολύ καλά». Σε αυτό που όλοι μαζί ομονοούν είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής με αλλεπάλληλα νέα μέτρα. Ο Γ. Στουρνάρας συναντήθηκε χτες με το ΓΓ του ΟΟΣΑ Α. Γκούρια, με ατζέντα την «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου, τη λεγόμενη διοικητική μεταρρύθμιση στη βάση και της παρεχόμενης «τεχνογνωσίας» από τον ΟΟΣΑ, τη «μείωση του διοικητικού βάρους» για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις ισχυρές επιχειρήσεις. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Π. Μοσκοβισί.
Στην ατζέντα της συνόδου των κρατών μελών του ΟΟΣΑ είναι η «αμοιβαία διοικητική συνδρομή» για φορολογικά θέματα και για την κοινή «αντιμετώπιση» φαινομένων φοροδιαφυγής.