Πέμπτη 30 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Η οικονομική κρίση καθηλώνει τους χρήστες στην εξάρτηση

Αποκαλυπτικά τα ευρήματα της Ετήσιας Εκθεσης για την κατάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών, το 2011

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και η «Ετήσια Εκθεση για την Κατάσταση του Προβλήματος των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών στην Ελλάδα 2012», όπως δημοσιοποιήθηκε χθες από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής. Τα στοιχεία που δόθηκαν και αφορούν το έτος 2011, αποκαλύπτουν νέες πτυχές για τις επιπτώσεις των συνθηκών ζωής όπως διαμορφώνονται. Από τη μια για τους χρήστες δείχνει να ματαιώνεται ακόμη και η ελπίδα για καλύτερη ζωή, να καθηλώνονται στην εξάρτηση και να επιβαρύνεται δραματικά η υγεία τους. Από την άλλη οι εργαζόμενοι στις δομές που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση, παρά τις περικοπές σε μισθούς, πεισμώνουν και κάνουν τιτάνιες προσπάθειες για να βγάλουν «καθαρούς» ανθρώπους και να διασφαλίσουν την ποιότητα των υπηρεσιών. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Στην Ελλάδα, οι χρήστες που ξεκίνησαν θεραπεία ήταν πιο επιβαρυμένοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια: Η ηρωίνη ως κύρια ουσία αυξάνεται, το ίδιο και η ενέσιμη χρήση στους χρήστες, ενώ αυξάνεται και η χρήση πολλαπλών ουσιών. Το παραπάνω είναι αποτέλεσμα του ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης ο χρήστης εναλλάσσει τις ουσίες καθημερινά ανάλογα με την τιμή τους και επιπλέον με λιγότερα χρήματα αγοράζει μικρότερη ποσότητα ηρωίνης και καταφεύγει στην ενέσιμη χρήση ως πιο δραστική.
  • Οι εισαγωγές θεραπείας στα «στεγνά» προγράμματα μειώθηκαν το 2011 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (το 2011 πήγε το 63,5% των χρηστών, τα προηγούμενα χρόνια ήταν περίπου στο 80%). «Η ανεργία και η ύφεση στερούν από τους χρήστες το κίνητρο της προσπάθειας για θεραπεία, αφού ελαχιστοποιούν τις ελπίδες για καλύτερη ζωή», επισημαίνει η Εκθεση. Ομως, ο αριθμός των χρηστών που ήδη βρίσκονταν και συνέχιζαν τη θεραπεία εκείνη τη χρονιά στα «στεγνά» προγράμματα, εμφανίζει αύξηση. «Οι επαγγελματίες του χώρου, σημειώνεται, μέσα στη δυσμενή οικονομική κατάσταση που βιώνουν έκαναν τιτάνιες προσπάθειες να συγκρατήσουν τους χρήστες στη θεραπεία και να τους στηρίξουν, διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα των υπηρεσιών». Βέβαια, σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί ο τρόπος λειτουργίας των προγραμμάτων υποκατάστασης, που θεωρούνται πιο εύκολα για τους χρήστες αφού παίρνουν νόμιμα ναρκωτικά, και εκείνη τη χρονιά δημιουργήθηκαν 22 νέες μονάδες βουπρενορφίνης (το 2002 το 13,7% πήγαινε σε αυτά τα προγράμματα, το 2011 πήγε το 30,2%).
  • Από τους θεραπευόμενους που βρίσκονται στη φάση της επανένταξης, το ποσοστό αυτών που εργάζονται μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Οι επαγγελματίες των προγραμμάτων αναφέρουν ότι οι θέσεις εργασίας προσφέρονται με ιδιαίτερα χαμηλή αμοιβή και χωρίς κοινωνική ασφάλιση.
  • Αλλο ένα στοιχείο είναι η επιδημική έξαρση του ιού του Εϊτζ, ο οποίος στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών εκτινάχθηκε από 0,8% σε 4,4% και στην Αθήνα έφτασε στο 8,1%...

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ