Σάββατο 25 Μάη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές από την ανεμοθύελλα

Εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες του νομού προκάλεσε η έντονη ανεμοθύελλα με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα παραγωγής να έχουν υποστεί ζημιές με τεράστιο οικονομικό κόστος για τους αγρότες.

Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η ζημιά στους παραγωγούς βίκου στην Επαρχία Φαρσάλων που είδαν τους κόπους τους να πάνε χαμένοι μέσα σε λίγες ώρες.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε εκπρόσωπος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ) με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ, του έθεσε το ζήτημα των καταστροφών και η απάντηση που πήρε ήταν ότι πρέπει να γίνει άμεσα αναγγελία ζημιάς από το Δήμο και να ξεκινήσει η κατάθεση δηλώσεων ζημιάς από τους αγρότες.

«Το ζήτημα είναι ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και η πρακτική που ακολουθεί ο οργανισμός με την εφαρμογή του νέου κανονισμού, δίνει ψίχουλα αντί για αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς και σε πολλές περιπτώσεις δεν αποζημιώνει καν τις ζημιές», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΟΑΣΛ, τονίζοντας ότι «αυτό που απαιτούμε είναι άμεσες, έγκυρες και δίκαιες αποζημιώσεις που θα καλύπτουν τις εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή και το εισόδημα των αγροτών».

Ταυτόχρονα, για μια ακόμα φορά, θέτει το θέμα της αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ και τη διεκδίκηση επαρκούς κρατικής χρηματοδότησης του ΕΛΓΑ που θα καλύπτει όλες τις ζημιές, στην παραγωγή και το κεφάλαιο, που οφείλονται σε καιρικά φαινόμενα και νόσους και θα αποζημιώνει στο 100%.

Για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ

Η ΕΟΑΣΛ, συνεχίζοντας τις προσπάθειες που κάνει να παραλαμβάνονται δωρεάν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ των παραγωγών, επικοινώνησε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καταγγέλλοντας την πρακτική της ΠΑΣΕΓΕΣ και της εταιρείας που έχει αναλάβει τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ. Η Ομοσπονδία ζητάει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να σταματήσει την τακτική του «Πόντιου Πιλάτου» και την ανοχή που δείχνει στο παράνομο χαράτσι των 30 ευρώ ανά δήλωση που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, επισημαίνοντας ότι «είναι δική τους ευθύνη και υποχρέωση να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα ώστε οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να υποβάλουν έγκαιρα τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ