«Πράσινο φως» για τη δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης έδωσε την περασμένη Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την πρόταση για τη δημιουργία της Ζώνης διατύπωσε η αμερικανική κυβέρνηση πριν ένα μήνα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το ξεπέρασμα των προβλημάτων στον εμπορικό τομέα, που πήραν αρκετές φορές τη μορφή «εμπορικών πολέμων».
Η θετική ανταπόκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην αμερικανική πρόταση δεν σημαίνει και αίσια έκβαση του εγχειρήματος. Τέτοιες συμφωνίες είχαν υπογραφεί και στο παρελθόν, όμως όλες παραβιάστηκαν όταν οξύνθηκαν οι μεταξύ τους αντιθέσεις και οι δύο πλευρές υποχρεώθηκαν να πάρουν μέτρα προστασίας των δικών τους μονοπωλίων.
Τέτοιοι «εμπορικοί πόλεμοι» έχουν ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μια σειρά κλάδων και προϊόντων, από τις μπανάνες ως την αεροναυπηγική βιομηχανία.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η αμερικανική πρόταση δεν αφορά μόνο στην εξομάλυνση των εμπορικών σχέσεων με τους Ευρωπαίους, αλλά και στη διαμόρφωση ενός ισχυρού άξονα για την αντιμετώπιση της πρόκλησης των BRICS, των «αναδυόμενων οικονομιών» (Κίνας, Ρωσίας, Βραζιλίας, Ινδίας, Νότιας Αφρικής), που απειλούν να γίνουν η πρώτη εμπορική δύναμη του πλανήτη.
Η τύχη μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου και ειδικά σε περιβάλλον διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης είναι προδιαγεγραμμένη. Η πρώτη σύγκρουση μεταξύ των μονοπωλίων ενός κλάδου θα σημάνει και το τέλος του εγχειρήματος. Πολύ περισσότερο όταν σε έναν τέτοιο συνεταιρισμό ο ένας εκ των εταίρων διατηρεί, αποκλειστικά για τον εαυτό του, το δικαίωμα να αντιμετωπίζει τα δημοσιονομικά προβλήματά του (και αυτά που προκύπτουν από το εμπορικό ισοζύγιο) με ανεξέλεγκτη κοπή χρήματος.