Παρασκευή 3 Μάη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρωτοστατεί για την έμπρακτη στήριξη στο δοκιμαζόμενο λαό

Απευθύνει κάλεσμα οργάνωσης της αλληλεγγύης και ενόψει των ημερών του Πάσχα, με προτεραιότητα τους ανέργους, απολυμένους και μετανάστες

Το ΚΚΕ σε έμπρακτη στήριξη, ειδικά όσων ζουν με οξυμένο τρόπο τις συνέπειες της κρίσης
Το ΚΚΕ σε έμπρακτη στήριξη, ειδικά όσων ζουν με οξυμένο τρόπο τις συνέπειες της κρίσης
Κάλεσμα αγωνιστικής δράσης και οργάνωσης της έμπρακτης αλληλεγγύης, ειδικά απέναντι σε όσους βιώνουν με οξυμένο τρόπο τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, απολυμένους, ανέργους, μετανάστες απευθύνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ενόψει και των γιορτινών ημερών του Πάσχα. Μέρες που, από τη μία μεριά, οι καθημερινές εξαγγελίες και ανακοινώσεις κυβέρνησης - ΕΕ - εργοδοτικών οργανώσεων όχι μόνο ξεκαθαρίζουν πως η αντιλαϊκή επίθεση θα κλιμακωθεί, και από την άλλη μεριά, χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες διαπιστώνουν πως αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμα και μερικά 24ωρα ανάπαυσης, στα χωριά τους ή αλλού, αδυνατούν ακόμα και να έχουν τα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, το ΚΚΕ πρωτοστατεί και μέσα από το μαζικό εργατικό - λαϊκό κίνημα, τόσο διεκδικώντας μέτρα άμεσης ανακούφισης, όσο και οργανώνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη.

Το επιτακτικό της δράσης αυτής επιβεβαιώνει η ίδια η πραγματικότητα που ζουν τα εργατικα - λαϊκά στρώματα, συνισταμένες της οποίας είναι το πετσόκομμα των μισθών και των συντάξεων, η διαρκής και εντεινόμενη φοροληστεία, η αύξηση των διοδίων και των εισιτηρίων, η αυξανόμενη ανεργία.

Τσακίζουν την εργατική και λαϊκή οικογένεια

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η ανεργία έχει σκαρφαλώσει στο 27,2%, ενώ το πενιχρό επίδομα ανεργίας (360 ευρώ) δεν παίρνει ούτε το ένα πέμπτο των ανέργων.

Οι κατώτεροι μισθοί έχουν διαμορφωθεί σε περίπου 490 ευρώ καθαρά για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και 420 ευρώ καθαρά για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών.

Ακόμα οι μισοί σχεδόν συνταξιούχοι (46%) λαμβάνουν κύρια σύνταξη κάτω από 500 ευρώ, ενώ δύο στις τρεις συντάξεις (67%) δεν υπερβαίνουν τα 700 ευρώ!

Παρά τις συνθήκες αυτές, το κεφάλαιο και τα πολιτικά του όργανα επιβαρύνουν παραπέρα τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες σε σημείο που είναι πολύ δύσκολο να ικανοποιήσουν στοιχειώδεις ανάγκες.

Μια 4μελής οικογένεια που θα θελήσει να «στρώσει» γιορτινό τραπέζι θα χρειαστεί τουλάχιστον 200 ευρώ.

Οι τιμές των εισιτηρίων στις συγκοινωνίες έχουν πάρει φωτιά. Το απλό εισιτήριο στο μετρό κοστίζει 1,4 ευρώ, δηλαδή όσο δύο καρβέλια ψωμί, και η ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών κοστίζει 450 ευρώ, δηλαδή πιο πολλά από το μισθό που παίρνει ένας εργαζόμενος κάτω των 25 ετών.

Στην ακτοπλοΐα, οι τιμές των εισιτηρίων έχουν αυξηθεί πάνω από 300% τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ μόνο το 2012 αυξήθηκαν 15-30%.

Ακόμα, τα διόδια έχουν φθάσει στα ύψη, απόρροια της πολιτικής ιδιωτικοποίησης των οδικών αξόνων. Μόνο για διόδια μια διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη με επιστροφή στοιχίζει 46 ευρώ, ενώ αντίστοιχα από την Αθήνα στην Καλαμάτα 22,80 ευρώ. Το κόστος αυξάνεται ακόμα πιο πολύ, καθώς η βενζίνη έχει από 1,6 έως 1,7 ευρώ το λίτρο, ακινητοποιώντας χιλιάδες αυτοκίνητα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ