Παρασκευή 3 Μάη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ
Ψάχνουν τρόπο να μετακινούνται για τις αιμοκαθάρσεις!

Ο ΕΟΠΥΥ τούς χρωστά εδώ και μήνες τα έξοδα μετακίνησης

Καθημερινή μάχη για την επιβίωση δίνουν οι νεφροπαθείς που υπόκεινται σε αιμοκαθάρσεις. Είναι αναγκασμένοι να βρουν ο καθένας μόνος του κάποιον τρόπο να μετακινηθεί προς και από τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ), αφού ο ΕΟΠΥΥ έχει επιβάλει «στάση πληρωμών» στα έξοδα μετακίνησής τους και το κράτος δε φροντίζει για την ασφαλή μεταφορά τους με οχήματα του ΕΚΑΒ.

Συγκεκριμένα, στους ασφαλισμένους που προέρχονται από τον ΟΓΑ δεν έχει καταβάλει τα έξοδα μετακίνησης στις ΜΤΝ από τον Ιούνη του 2012 και στους υπόλοιπους ασφαλισμένους από τον Δεκέμβρη του 2012. Δηλαδή, οι νεφροπαθείς βάζουν εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ το μήνα από την τσέπη τους για τη μεταφορά τους με ταξί και για τις ώρες αναμονής που διαρκεί η αιμοκάθαρση και δεν τα παίρνουν πίσω από τον ΕΟΠΥΥ. Να σημειωθεί πως από το Δεκέμβρη του 2012 εφαρμόζεται ο νέος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος είναι «κουτσουρεμένος» και αποζημιώνει με ποσά που δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά έξοδα μετακίνησης. Ωστόσο, πλέον, ούτε αυτά δεν καταβάλλει.

«Βρες τρόπο να φτάσεις στη ΜΤΝ. Αυτό μας λέει ουσιαστικά ο ΕΟΠΥΥ», σημειώνει στον «Ρ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Λιβαδειάς, Γιάννης Σεχρεμέλης. «Οι αιμοκαθαιρόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση, αφού πρέπει μέρα παρά μέρα να εξασφαλίσουν κάποιον τρόπο να προσεγγίσουν στη ΜΤΝ, που μπορεί να είναι πολλά χιλιόμετρα μακρυά». Κάποιοι παίρνουν το λεωφορείο, όμως η ταλαιπωρία είναι απίστευτη, γιατί τα δρομολόγια δε συμπίπτουν με τις ώρες της αιμοκάθαρσης. «Μπορεί να πάρεις το λεωφορείο στις 7.30 το πρωί και να γυρίσεις σπίτι το βράδυ. Ζαλιζόμαστε μετά τις αιμοκαθάρσεις, θέλουμε ηρεμία και ξεκούραση. Αλλοι δεσμεύουν κάποιο συγγενή τους να τους μεταφέρει με ΙΧ και άλλοι μαζεύονται και μοιράζονται τα έξοδα του ταξί. Ο καθένας ό,τι μπορεί...», συμπληρώνει. Ο Σύλλογος έχει στείλει δυο επιστολές στον ΕΟΠΥΥ, αλλά δεν έχει λάβει καμία απάντηση.

Επίσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου καταγγέλλει πως «στο νοσοκομείο Λαμίας, όπου κάνουν αιμοκάθαρση 100 ασθενείς, η ΜΤΝ ενώ έχει οργανικές θέσεις για 5 νεφρολόγους αυτή τη στιγμή έχει έναν και το υπουργείο σκοπεύει να πάρει 2 επικουρικούς, δηλαδή ορισμένο χρόνο. Αυτό δείχνει ότι υποβαθμίζουν τα δημόσια νοσοκομεία για να πηγαίνουμε στις ιδιωτικές μονάδες, όπως στη Λαμία που άνοιξε μια ιδιωτική ΜΤΝ στις αρχές του έτους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ