Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΑ ΠΑΣ.-- Προσφυγή εναντίον της Χιλής ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης κατέθεσε χτες η Βολιβία προκειμένου να ανακτήσει την πρόσβασή της στον Ειρηνικό Ωκεανό, την οποία είχε απολέσει πριν 130 χρόνια μετά την ήττα της στον Πόλεμο του Ειρηνικού (1879-93) ανάμεσα στη Βολιβία και το Περού ενάντια στη Χιλή. Η επίσημη θέση της χιλιανής κυβέρνησης είναι ότι η Συνθήκη Ειρήνης του 1904, που υπεγράφη και κυρώθηκε ανάμεσα στη χώρα και τη Βολιβία, εξακολουθεί να ισχύει.

ΣΙΚΑΓΟ.-- Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε από επίθεση ενόπλου άνδρα στο Μάντσεστερ του Ιλινόις, στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Τα σχολεία στην ευρύτερη περιοχή όπου συνέβη το περιστατικό διατάχθηκαν να κλείσουν ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο δράστης συνελήφθη και διερευνώνται τα κίνητρά του.

ΝΤΟΧΑ.-- Αποσύρθηκαν από την έκθεση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που πραγματοποιείται στο Κατάρ μέχρι τις 30 Ιουνίου, δύο αγάλματα (αντίγραφα) αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων επειδή παρουσίαζαν γυμνά τα σώματα των αθλητών. Η αρχική επιλογή των διοργανωτών ήταν να τα σκεπάσουν με μαύρα σεντόνια, γεγονός που προκάλεσε τριβές με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας, καθώς τα εκθέματα είχαν επιλεγεί από κοινού και δεν έγινε κάποια σχετική παρατήρηση στον Ελληνα υφυπουργό Πολιτισμού, Κ. Τζαβάρα, ο οποίος παρευρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης στις 27 Μαρτίου.

ΤΟΚΙΟ.-- Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε ανακοίνωσε χτες ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία στις αρχές του Μάη επιχειρώντας να προωθήσει τη σύναψη συμφωνίας υπέρ της κοινοπραξίας του ιαπωνικού ομίλου «Mitsubishi Heavy Industries» και του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού «Αreva» για την ανάθεση της κατασκευής του δεύτερου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας. Η κοινοπραξία «Areva/MHI» ανταγωνίζεται τον κινεζικό όμιλο «China Guangdong Nuclear Power Holding».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(4/9/2010)
ΑΤΙΤΛΟ(4/9/2008)
Σήμερα εκδήλωση στη Χαλκίδα(27/5/2005)
Επιτέλους σέντρα(12/7/2001)
Αντιπροσωπείες από 43 χώρες του κόσμου(11/5/2000)
Προελαύνει η Βραζιλία(18/6/1997)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org