Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Απεργιακός αγώνας δασκάλων

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Τις θυελλώδεις αντιδράσεις των δασκάλων προκαλεί η μονομερής απόφαση της υπουργού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανγκι Μοτσέκγκα να τερματίσει τη συλλογική διαπραγμάτευση νέων συμβάσεων εργασίας αλλά και να απειλήσει με «πειθαρχικά» και άλλα μέτρα τους απεργούς εκπαιδευτικούς, που ξεχύθηκαν χτες κατά χιλιάδες στους δρόμους της Πρετόρια και του Κέιπ Τάουν διεκδικώντας το δίκιο τους.

Οι διαδηλωτές - απεργοί δάσκαλοι συγκεντρώθηκαν σε κεντρική περιοχή της Πρετόρια απαιτώντας την παραίτηση της υπουργού και του γενικού διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μπόμπι Σουμπραγιάν.

Το συνδικάτο εκπαιδευτικών SADTU που στηρίζει την κινητοποίηση έχει και τη συμπαράσταση του COSATU (Κογκρέσου Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων) ο πρόεδρος του οποίου, Ζουελινζίμα Βάβι, κάλεσε την κυβέρνηση του προέδρου Τζέικομπ Ζούμα να «μεταθέσει» την υπουργό και να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την ποιοτική αναβάθμιση του πρωτοβάθμιου (και όχι μόνο) συστήματος εκπαίδευσης που ταλανίζεται από μακροχρόνιες ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές και διδακτικό προσωπικό. Ο Βάβι μάλιστα προειδοποίησε ότι εάν η κυβέρνηση δεν πάρει μέτρα τότε θα συμπαρασταθούν βγαίνοντας μαζί στους δρόμους του αγώνα των δασκάλων και οι εκατοντάδες χιλιάδες μέλη του COSATU...

Δεν είναι μόνον οι δάσκαλοι που βρίσκονται στο δρόμο του απεργιακού αγώνα. Εδώ και λίγες μέρες απεργούν και οι εργαζόμενοι σε μονάδες της μεγάλης πτηνοτροφικής βιομηχανίας «Rainbow Chickens» που διεκδικούν μισθολογική αύξηση 700 ραντ το μήνα αντί των μόλις 30 ραντ που αντιπροτείνουν οι εργοδότες τους. Επιπλέον, μισθολογικές αυξήσεις 17% διεκδικούν και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, που απέρριψαν την πρόταση της εργοδοσίας για αυξήσεις 3%, που κυμαίνονται πολύ πιο κάτω από τον πληθωρισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ