Πέμπτη 18 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Θέλουν να τσακίσουν μισθούς και ωράρια

Εγινε χτες η τέταρτη κατά σειρά συνάντηση για την κλαδική Συλλογική Σύμβαση

Η μείωση των μισθών και η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας στις κεντρικές υπηρεσίες αποτελούν τις βασικές επιδιώξεις και της χτεσινής πρότασης που κατέθεσαν οι τραπεζίτες στην τέταρτη συνάντηση με την ΟΤΟΕ για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΚΣΣΕ), προσπαθώντας να εμφανιστούν ότι «διαφοροποιούνται».

Συγκεκριμένα, οι τραπεζίτες πρότειναν διετή σύμβαση που να προβλέπει: Μειώσεις 7% στα κλιμάκια του ενιαίου μισθολογίου και κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού, που αθροιστικά οδηγούν σε μείωση των μισθών τουλάχιστον κατά 11%. Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των κεντρικών υπηρεσιών, 8 π.μ. - 8 μ.μ. Σε περίπτωση εφαρμογής του διευρυμένου ωραρίου ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή του στο σύνολο του τραπεζικού κλάδου και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ακόμα, οι τραπεζίτες είπαν ότι δέχονται να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις στα στεγαστικά δάνεια των τραπεζοϋπαλλήλων αλλά δε δέχονται να αναλάβουν καμιά ρητή δέσμευση για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Ακολούθησε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ, όπου η πλειοψηφία έθεσε ως ζήτημα αιχμής τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Ομως, η αποσπασματική προβολή του - αποκομμένο από τα άλλα αιτήματα - και όχι με όρους κινήματος, καθιστά αναποτελεσματική τη διεκδίκησή του. Ακόμα, η πλειοψηφία θεώρησε ότι οι τραπεζίτες έχουν υποχωρήσει σε σχέση με τις αρχικές τους απαιτήσεις και αποφάσισε να ζητήσει νέα συνάντηση μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, όπου οι τραπεζίτες να παρουσιάσουν μια συνολική πρόταση. Σε περίπτωση που δεν είναι ικανοποιητική προειδοποιεί ότι θα πάει σε κινητοποιήσεις. Η ΔΑΚΕ πρότεινε να γίνει δημοψήφισμα ενώ η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αν συμφωνηθεί κάποια αρνητική ρύθμιση αυτή να ανασταλεί με τη λήξη της ΚΣΣΕ.

Οι ταξικές δυνάμεις δήλωσαν ότι δεν πρέπει να γίνει δεκτή καμιά μείωση μισθών, καμιά απόλυση, καμιά αλλαγή ωραρίου, κανένα χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων. Ακόμα, κατήγγειλαν τη συνδικαλιστική πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) που παρά τους αγωνιστικούς λεονταρισμούς υπονομεύουν την αγωνιστική διεκδίκηση της ΚΣΣΕ με το να καλούν σε πανστρατιά για να επιτευχθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Εθνική και στην «Αλφα».

  • Τρίωρη στάση εργασίας (12 το μεσημέρι έως τέλος της βάρδιας) πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μετά τη μονομερή κατάθεση σχεδίου Γενικού Κανονισμού Προσωπικού στα αρμόδια όργανα του υπουργείου Εργασίας από τη διοίκηση της τράπεζας. Ο Σύλλογος Εργαζομένων θεωρεί ότι η συγκεκριμένη κίνηση υποδηλώνει τη διάθεση της διοίκησης να μην υπογράψει Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας, γεγονός που αντιτίθεται στο βασικό αίτημα των εργαζομένων.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ