Πέμπτη 4 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ανενόχλητες στην ασυδοσία τους

Μια απλή παραίνεση για ένταση των ελέγχων στις τράπεζες, ώστε να τηρείται το ωράριο εργασίας, η... παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας

Τη λήψη μέτρων για την τήρηση του ωραρίου εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων, το οποίο παραβιάζεται βάναυσα, κατ' εξακολούθηση και χωρίς ανταμοιβή, ζήτησε χτες αντιπροσωπεία του προεδρείου της ΟΤΟΕ, η οποία συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου.Παρ' όλο που είναι περίοδος διαπραγματεύσεων της ΟΤΟΕ με τους τραπεζίτες για την υπογραφή της νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, η πλειοψηφία της διοίκησής της περιορίζεται να διατυπώνει το αίτημα, χωρίς να κινητοποιεί τους εργαζόμενους του κλάδου ενάντια στην παραβίαση.

Το μόνο που κατάφερε να αποσπάσει χτες από τον υπουργό Εργασίας, ήταν η δέσμευση ότι θα σταλεί... εγκύκλιος στις νομαρχίες, ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι των Επιθεωρήσεων Εργασίας για την τήρηση του ωραρίου, μέχρι τον Ιούλη που θα αρχίσει η λειτουργία του νέου σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Μια τέτοια εγκύκλιος έχει βεβαίως μονάχα τη μορφή παράκλησης προς τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, την ίδια ώρα που υπάρχουν τράπεζες οι οποίες επίσημα ενημερώνουν για την επιμήκυνση του ωραρίου συναλλαγών τους! Οι ίδιοι οι συνδικαλιστές κατάγγειλαν ότι ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας φτάνει σε πολλές τράπεζες τις 50 ώρες, από 38,20 ώρες που είναι το κανονικό ωράριο!

Καταγγελίες παραβίασης του ωραρίου εργασίας και μη πληρωμής των υπερωριών, έχουν γίνει από εργαζόμενους της Τράπεζας Αθηνών - ανήκει στο Ομιλο Λάτση - της EUROBANK, ίδιας ιδιοκτησίας και πολλών ακόμη ιδιωτικών τραπεζών, παράλληλα με καταγγελίες για καταστρατήγηση γενικότερα της εργατικής νομοθεσίας. Βλαπτικές μεταβολές στους όρους εργασίας έχουν καταγγελθεί για την Τράπεζα Κρήτης, του Λάτση επίσης, αλλά και για τη Μακεδονίας - Θράκης, στην οποία επιχειρείται η τρομοκράτηση των εργαζομένων για να απέχουν από τη συνδικαλιστική δράση!

Η κατάσταση αυτή δεν είναι καινούρια, εκδηλώνεται όμως με μεγαλύτερη ένταση, καθώς οι τραπεζίτες θέλουν να αλλάξουν δραστικά τις εργασιακές σχέσεις ενόψει του "ανταγωνισμού" που προκαλεί η ένταξη στην ΟΝΕ και με την ευκαιρία των εξαγορών - συγχωνεύσεων - ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση.

Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα του Ενιαίου Ταμείου Σύνταξης των τραπεζοϋπαλλήλων, όμως ο υπουργός είπε ότι περιμένει τις θέσεις της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για να τοποθετηθεί η κυβέρνηση. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ, έχει διατυπώσει και σε αυτό το θέμα την πρόθεσή της υποχωρήσει στο ζήτημα των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ