Τρίτη 16 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Πρώτιστο καθήκον η ομαλοποίηση των σχέσεων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα μετά τις συνομιλίες του με τον Φινλανδό ομόλογό του, Ερκι Τουομιόγια, δήλωσε πως το πρώτιστο καθήκον της Ρωσίας είναι η άρση των υφιστάμενων εντάσεων στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Στις 15-16 Απρίλη τη Μόσχα επισκέπτεται ο Τομ Ντόνιλον, σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος παρέδωσε στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, μια μυστική επιστολή. Ο Πούτιν είχε σύντομη συνάντηση με τον Αμερικάνο αξιωματούχο, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Ντόνιλον με τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πάτρουσεφ, τον βοηθό του Ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ, τον υφυπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, καθώς και τον υφυπουργό Αμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ.

Σύμφωνα με τον Ουσακόφ, «ο χαρακτήρας του διαλόγου του Πούτιν με τον Ντόνιλον ήταν πολύ θετικός, όπως και ο χαρακτήρας των μηνυμάτων που μας στέλνει τώρα η κυβέρνηση Ομπάμα. Από την πλευρά μας, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος, εμείς, φυσικά, αυτά τα θετικά μηνύματα θα τα λάβουμε. Επιπλέον, πάντα ήμασταν έτοιμοι να αναπτύξουμε και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας χωρίς κανένα περιορισμό. Ολοι οι περιορισμοί γίνονται μόνο από την πλευρά τους, από την πλευρά μας δεν υπάρχουν περιορισμοί», τόνισε ο Ουσακόφ.

Στο μεταξύ συνεχίζονται στη Ρωσία οι αντιδράσεις κρατικών στελεχών, αλλά και πολιτικών δυνάμεων, σχετικά με τη δημοσιοποίηση από μεριάς των ΗΠΑ των ονομάτων 18 Ρώσων, στους οποίους απαγορεύεται η χορήγηση βίζας και των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν «παγώσει» στις ΗΠΑ με βάση το «νόμο Μαγκνίτσκι» που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ οι συγκεκριμένοι συνδέονται με την υπόθεση του Ρώσου δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ο οποίος πέθανε ενώ ήταν φυλακισμένος.

Αμεση ήταν η αντίδραση του ρωσικού ΥΠΕΞ, που δημοσιοποίησε δική του λίστα με τα ονόματα 18 Αμερικανών, στους οποίους απαγορεύεται στο εξής η είσοδος στη Ρωσία. Μεταξύ των Αμερικανών, που περιλαμβάνονται στη λίστα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, είναι δύο αξιωματούχοι επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου, δικαστικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, που σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση εμπλέκονται στα βασανιστήρια στη βάση του Γκουαντάναμο, είτε καταπάτησαν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες Ρώσων του εξωτερικού.

«Ο πόλεμος της λίστας δεν είναι επιλογή μας, αλλά δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε αναπάντητο τέτοιο ωμό εκβιασμό. Ηρθε η ώρα για τους πολιτικούς στην Ουάσιγκτον να κατανοήσουν πως είναι άσκοπο να χτίζουν σχέσεις με τη Ρωσία υπό το πνεύμα της υποβολής και των αυστηρών εντολών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Είναι, ακόμη άγνωστο, αν η επίσκεψη στη Μόσχα του Τομ Ντόνιλον. συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου και οι γραπτές προτάσεις που κομίζει από τον Μπάρακ Ομπάμα, προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, θα είναι δυνατόν να αμβλύνουν την οξύτητα στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η επιστολή Ομπάμα χαρακτηρίστηκε από τη ρωσική πλευρά «εποικοδομητική, που περικλείει ορισμένες νέες προτάσεις».


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ