Πέμπτη 4 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πάλη ενάντια στο νόμο - πλαίσιο και στο πανεπιστήμιο - ΑΕ

Για επιστήμη στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών

Το προηγούμενο διάστημα οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ που και οι ίδιες ψήφισαν, προχώρησαν σε σαρωτικές αλλαγές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ για να τα φέρουν πιο κοντά στα «μέτρα» και τις απαιτήσεις των μονοπωλίων για την περαιτέρω αύξηση των ήδη τεράστιων κερδών τους. Μια σημαντική πλευρά αυτής της προσπάθειας είναι και η εφαρμογή του νόμου - πλαίσιο, που 2 χρόνια μετά τα πανηγύρια στη Βουλή για την υπερψήφισή του με «ευρεία συναίνεση» (πρόβα τζενεράλε για τη μετέπειτα συγκυβέρνηση), συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον αποφασιστικό αγώνα των φοιτητών - σπουδαστών με μπροστάρη το ΜΑΣ.

Γιατί βιάζονται να προχωρήσουν τις αλλαγές στα πανεπιστήμια;

Το κεφάλαιο, για να ξεπεράσει την κρίση του και να διασφαλίσει τη μελλοντική του κερδοφορία, έχει ανάγκη από εργαζόμενους ευέλικτους, διαρκώς περιπλανώμενους μεταξύ πολύχρονης ανεργίας και δουλειάς το πολύ για 5 - 6 μήνες, χωρίς κανένα δικαίωμα, με μισθούς των 300 - 400 ευρώ χωρίς συλλογικές συμβάσεις, ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη, υποταγμένους. Εχει ανάγκη από νέα πεδία επιχειρηματικής δραστηριότητας για νέα κέρδη. Εχει ανάγκη τον απόλυτο προσανατολισμό της έρευνας και της καινοτομίας στις ανάγκες του. Εχει ανάγκη από τον περιορισμό έως και εξαφάνιση των κρατικών δαπανών σε μια σειρά τομείς όπως Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια κ.λπ. και το φόρτωμα του κόστους στις πλάτες του λαού, ώστε να εξοικονομούνται χρήματα για τη δική του ενίσχυση από το κράτος. Αυτό το στόχο έχουν και οι μεταρρυθμίσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση όλα τα τελευταία χρόνια. Αυτό κρύβουν όλες οι δυνάμεις πλην της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια.

Με το νόμο - πλαίσιο δημιουργούνται πτυχία πολλών ταχυτήτων - διαβατήρια για την ανεργία. Κάθε φοιτητής, ανάλογα με την τσέπη του, στόχος είναι να διαλέγει/αγοράζει ανάμεσα σε μια «θάλασσα» από πτυχία (μονοετή, 2χρονα, 3χρονα, με διαφοροποιημένο πρόγραμμα σπουδών), συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια και καταρτίσεις για να βγει στην αγορά εργασίας «πλούσιος» σε διπλώματα αλλά «φτωχός» σε δικαιώματα. Γιατί σε αυτή τη ζούγκλα, με το κυνήγι πιστοποιητικών, την επικάλυψη αντικειμένων, τα πτυχία γίνονται χαρτιά χωρίς αντίκρισμα, επιβιώνει μόνο αυτός που θα δουλεύει με τους χειρότερους όρους. Αλλωστε, η δεξαμενή των ανέργων είναι γεμάτη και δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να επιλέγει τον πιο «ανταγωνιστικό», δηλαδή αυτόν που έχει τις απαραίτητες δεξιότητες και είναι και φτηνός.

Την παραπάνω κατεύθυνση εξυπηρετεί και το σχέδιο «Αθηνά» και οι συγχωνεύσεις που προωθούνται. Ανεξάρτητα από το αν σε αυτή τη φάση το σχέδιο αφορά κυρίως τα ΤΕΙ, συγχωνεύσεις και καταργήσεις θα προωθηθούν αποφασιστικά από την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Ολοταχώς για το πανεπιστήμιο - ΑΕ

Τα ιδρύματα μετατρέπονται σε μαγαζιά που, αντί να μορφώνουν ολόπλευρα και δωρεάν τους φοιτητές, πουλάνε τη γνώση με το κομμάτι. Σήμερα υπάρχουν δεκάδες τέτοια παραδείγματα. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διοργανώνει εξ αποστάσεως «σχολή γονέων» με δίδακτρα αρκετών εκατοντάδων ευρώ, το Πανεπιστήμιο Αθήνας δραστηριοποιείται στο χώρο της κατάρτισης μέσω του Κέντρου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης (ΚΕΚ - ΕΚΠΑ). Το ΕΜΠ πουλάει πιστοποιητικά ενεργειακής επιθεώρησης κτιρίων με 1.330 ευρώ «το κεφάλι». Το Χαροκόπειο διοργανώνει σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς με 230 ευρώ, για να εφαρμόσουν πτυχές του «νέου σχολείου»!!!

Υπάρχουν όμως και σεμινάρια που γίνονται με ...ελεύθερη είσοδο. Είναι τα σεμινάρια που διδάσκουν την υποταγή στο δίκιο του εργοδότη, την «ανάπτυξη επιχειρηματικής κουλτούρας» και «θετικής στάσης ως προς την επιχειρηματικότητα». Σε αυτά πρώτη θέση πιάνουν πάντα τα στελέχη των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ ενώ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΑΑΚ σφυρίζουν αδιάφορα (αν δεν κάθονται κρυφά στα τελευταία έδρανα). Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σεμινάρια επιχειρηματικότητας που οργανώνουν η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΜΠ μαζί με το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων!!! Μας βγάζουν φτηνούς πτυχιούχους και θέλουν να σκεφτόμαστε όπως οι εργοδότες. Στόχος της κυβέρνησης είναι 63.400 φοιτητές να «επιμορφωθούν» σε τέτοια προγράμματα. Το αστικό πανεπιστήμιο έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να μας εκπαιδεύσει και στα δύο.

Αυτό είναι το πανεπιστήμιο - επιχείρηση που διαφημίζει η κυβέρνηση με τις παρατάξεις της, τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ! Το ξέρουν καλά:

  • Οι χιλιάδες φοιτητές που δεν κατάφεραν φέτος να βγάλουν κάρτα σίτισης. Η τελευταία κοινή υπουργική απόφαση προβλέπει κόψιμο της σίτισης αν δεν επαρκεί η χρηματοδότηση!
  • Οι χιλιάδες φοιτητές που έμειναν έξω από εστία την ίδια στιγμή που μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας των ιδρυμάτων αξιοποιείται για επιχειρηματικές μπίζνες.
  • Οι οικότροφοι της πρώην εστίας της ΑΣΟΕΕ στη Δροσοπούλου που έκλεισε και μετατράπηκε σε «ιδιωτική εστία με νοίκια από 160 ευρώ». Σειρά στο ξεπούλημα, στο κλείσιμο και την επιβολή ενοικίων πρόκειται να πάρουν και οι υπόλοιπες εστίες.
  • Οι χιλιάδες φοιτητές που πήραν φέτος ένα μόνο βιβλίο και του χρόνου συζητούν να το κόψουν κι αυτό.
  • Τα ιδρύματα που φυτοζωούν με τους προϋπολογισμούς φτώχειας και το «κούρεμα» των αποθεματικών.
  • Οι φοιτητές που δουλεύουν για μισθό - χαρτζιλίκι μέσα στα ιδρύματα (κυλικεία, βιβλιοθήκες, κ.τ.λ.) κατά τα πρότυπα των «ανταποδοτικών υποτροφιών» που προβλέπει ο νόμος - πλαίσιο.
  • Οσοι πληρώνουν δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Με το νόμο - πλαίσιο ανοίγει ο δρόμος για δίδακτρα και στα προπτυχιακά. Ηδη στην αρχή της χρονιάς υπήρχε πληθώρα δημοσιευμάτων γι' αυτό το ενδεχόμενο.
  • Οι σπουδαστές του ΤΕΙ Πειραιά, που φέτος θα κάνουν τις μισές ώρες μάθημα και εργαστήριο αφού οι συμβασιούχοι καθηγητές μειώνονται στο μισό.
  • Οι εργαζόμενοι που πετιούνται στο δρόμο με την εφεδρεία.

Το πανεπιστήμιο - ΑΕ δε λειτουργεί μόνο σαν επιχείρηση αλλά διοικείται και σαν επιχείρηση. Με τα Συμβούλια Διοίκησης (ΣΔ) οι εταιρείες έχουν τους «ανθρώπους» τους να διοικούν άμεσα τις σχολές για να κάνουν τις «μπίζνες» τους. Ανάμεσα στα μέλη τους φιγουράρουν μάνατζερ και επιχειρηματίες όπως ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, και ο Γεώργιος Κασιμάτης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Δίπλα τους στέκονται όμως και διάφοροι μεγαλοκαθηγητές, ανάμεσά τους και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Σταθάκης (βουλευτής και υποψήφιος για το ΣΔ του Πανεπιστημίου Κρήτης), ο Θεοτοκάς (στέλεχος του ΣΥΝ και εκλεγμένος στο ΣΔ του Παντείου) και άλλοι.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα όμως δεν περιορίζεται στο ξεζούμισμα φοιτητών και εργαζομένων αλλά και στο ξεπούλημα της έρευνας στα μονοπώλια. Απ' όλα έχει ο μπαξές! Για παράδειγμα, στο ΕΜΠ αλωνίζουν πετρελαϊκές εταιρείες, εταιρείες εξόρυξης, πολυεθνικές τροφίμων, κατασκευαστικές, η «Ζήμενς», οι μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, η ΔΕΗ ΑΕ, εταιρείες φωτοβολταϊκών, ο ΟΛΠ ΑΕ, στο Χαροκόπειο πολυεθνικές τροφίμων, στη Φαρμακευτική οι φαρμακοβιομηχανίες κ.ά.

«Ναι» στην έρευνα για τις επιχειρήσεις και τα κέρδη τους λένε οι ΔΑΠ - ΠΑΣΠ, ενώ οι ΣΥΡΙΖΑ-ΕΑΑΚ τα μασάνε επειδή καθηγητές - στελέχη τους υλοποιούν πλήθος τέτοιων προγραμμάτων. Ποια είναι όμως η έρευνα και η επιστήμη που θέλουν οι πολυεθνικές; Είναι η έρευνα που δεν χαράσσεται με γνώμονα τις ανάγκες του λαού, αλλά τη μεγιστοποίηση των κερδών των μονοπωλίων, που γίνεται σε εργαστήρια των πανεπιστημίων, πληρωμένα από τον ιδρώτα του εργάτη και απρόσιτα για τα παιδιά του αφού εκεί «κάνουν κουμάντο» οι επιχειρήσεις. Είναι η έρευνα που πουλιέται και αγοράζεται από τις εταιρείες, τα αποτελέσματά της μένουν κλειδωμένα στα συρτάρια τους, βαφτίζονται «εταιρικά μυστικά», μετατρέπονται σε πανάκριβα εμπορεύματα, απρόσιτα για τη λαϊκή πλειοψηφία.

Μαθήματα «νόμου και τάξης»

Χέρι χέρι με την επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας αυξάνεται και η κρατική καταστολή. Στα πανεπιστήμια αυτό εκφράζεται με την κατάργηση του ασύλου. «Το άσυλο της ανομίας επιτέλους καταργείται», ζητωκραύγαζε η ΔΑΠ. Από την άλλη ΣΥΡΙΖΑ-ΕΑΑΚ διαμαρτύρονταν και ταυτόχρονα δίνουν κάλυψη στη δράση προβοκατόρικων μηχανισμών που αξιοποιούνται για να χτυπηθεί το κίνημα και να συκοφαντηθούν οι αγώνες και το άσυλο.

Πλέον είναι καθαρό. Μετά τις συλλήψεις φοιτητών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο γιατί τόλμησαν(!) να διαμαρτυρηθούν στην πρύτανη, την εισβολή των ΜΑΤ στο ΑΠΘ και τις συλλήψεις εργολαβικών εργαζομένων μετά από κάλεσμα της Πρυτανείας (μεταξύ άλλων και του αντιπρύτανη Παντή, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ), την επέμβαση της Αστυνομίας ενάντια στους φοιτητές και τους εργαζόμενους που μπλόκαραν τις εκλογές για Συμβούλια Διοίκησης με συλλογικές αποφάσεις, αποκαλύπτεται περίτρανα γιατί θέλουν την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου: Για να χτυπήσουν όσους αγωνίζονται. Στο πανεπιστήμιο των μονοπωλίων δεν χωράει η πολιτική και συνδικαλιστική δράση, ο οργανωμένος αγώνας. Σε αυτό το πανεπιστήμιο, άσυλο έχουν μόνο οι εργολάβοι, οι εταιρείες και τα στελέχη τους.

Μαζί με την καταστολή η κυβέρνηση προσπαθεί να χτυπήσει το φοιτητικό κίνημα. Η εκλογή φοιτητή στα Συμβούλια Διοίκησης, με ενιαίο ψηφοδέλτιο, συμβάλλει στη μετατροπή του φοιτητικού κινήματος σε δύναμη στήριξης και υπεράσπισης της αντιλαϊκής πολιτικής. Η προσπάθεια αυτή έρχεται ως συμπλήρωμα της εκφυλιστικής κατάστασης, που οι ίδιες δυνάμεις έχουν επιβάλει μέσα στο φοιτητικό κίνημα.

Αγώνας για πανεπιστήμιο στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του

Μόνο έτσι μπορεί η επιστήμη, η έρευνα να τεθούν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων. Δηλαδή, να βοηθούν την επιμήκυνση του χρόνου ζωής, την καταπολέμηση ασθενειών, την εκμηδένιση των εργατικών ατυχημάτων, την απάλυνση του μόχθου του εργάτη και τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, την προστασία του περιβάλλοντος, την υπεράσπιση της νέας κοινωνίας. Γι' αυτό χρειάζεται σήμερα να δυναμώσει η πάλη για Δημόσια Δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση χωρίς κύκλους σπουδών και αντιεπιστημονικούς διαχωρισμούς στη βάση του επανακαθορισμού των επιστημονικών αντικειμένων, με υψηλό επίπεδο παρεχόμενων γενικών και ειδικών γνώσεων. Με μεταπτυχιακές σπουδές που οδηγούν αποκλειστικά σε διδακτορικό, με το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για πρόσβαση στο επάγγελμα, με ΔΕΠ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Οι δυνάμεις της ΚΝΕ έχουν ανοίξει σταθερό μέτωπο σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής του νόμου - πλαίσιο. Στον αγώνα αυτό πρέπει να πάρει θέση κάθε φοιτητής. Με τη δράση και την ψήφο του στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές να στείλει μήνυμα ανυπακοής.

Στις 17 Απρίλη με ψήφο στην Πανσπουδαστική δυναμώνουμε τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας! Κάνουμε βήμα στην αλλαγή των συσχετισμών, για να δυναμώσει ο αγώνας για δωρεάν σπουδές και δουλειά με δικαιώματα, για επιστημονική μόρφωση υψηλού επιπέδου, για να μην ξεπουλιέται η έρευνα στα μονοπώλια, για πανεπιστήμιο στην υπηρεσία του λαού και όχι των μονοπωλίων. Στις κρίσιμες μάχες που έρχονται να είμαστε πρωταγωνιστές, στην πρώτη γραμμή του αγώνα!


Θοδωρής ΚΩΤΣΑΝΤΗΣ
Μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ