Πέμπτη 4 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το κυπριακό μνημόνιο

Τίποτα δεν αφήνει όρθιο το μνημόνιο στην Κύπρο. Από μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, μέχρι απολύσεις στο Δημόσιο και αύξηση του ΦΠΑ. Από αυξήσεις στους έμμεσους και άμεσους φόρους, μέχρι πετσόκομμα κοινωνικών επιδομάτων και δίδακτρα στα πανεπιστήμια. Από αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μέχρι χαράτσια για την υγεία και γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις. Η εφαρμογή των μέτρων θα επιδεινώσει ραγδαία το βιοτικό επίπεδο του λαού στην Κύπρο, όπου η επίσημη ανεργία σκαρφάλωσε ήδη στο 14%, ενώ οι προβλέψεις για παραπέρα συρρίκνωση του ΑΕΠ δείχνουν ότι η οικονομία της έχει μπει για τα καλά στην κρίση. Ολα αυτά έμειναν εκτός συζήτησης το διάστημα που ήταν σε εξέλιξη τα παζάρια για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών.

Οπως εκτός συζήτησης έμειναν τα 25 μνημονιακά νομοσχέδια που ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία η κυπριακή Βουλή, ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα. Η αλήθεια όμως είναι ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν προαπαιτούμενο για τα δάνεια από την τρόικα, τα οποία συνοδεύονται από τα μέτρα που τώρα συμπεριλήφθηκαν στο μνημόνιο. Επί ένα σχεδόν μήνα, η συζήτηση και η αντιπαράθεση γυρνούσε γύρω από τους όρους του κουρέματος των καταθέσεων και την ίδια ώρα έμενε στο σκοτάδι ότι στην Κύπρο έρχονται μέτρα ανάλογα με αυτά που σαρώνουν τους λαούς σε όλα τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης και της ΕΕ, σε μια προσπάθεια του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του να συμπιέσουν κι άλλο την εργατική δύναμη, να μονοπωλήσουν παραπέρα τομείς της οικονομίας και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

Το μεγάλο θύμα της ανακεφαλαιοποίησης ήταν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα ταμεία Πρόνοιας, τα αποθεματικά των οποίων «κουρεύτηκαν» μαζί με τις μεγάλες καταθέσεις. Είναι ταξική επιλογή και προστίθεται στα αντιασφαλιστικά μέτρα που τώρα παίρνονται στην Κύπρο. Αυτό καθ' αυτό το κούρεμα ισοδυναμεί με καταστροφή κεφαλαίου, το οποίο είχαν συσσωρεύσει στις κυπριακές τράπεζες ντόπιοι και ξένοι ολιγάρχες. Τώρα «κουρεύεται», όπως είχε γίνει και στην Ελλάδα με το PSI και το κούρεμα των ομολόγων. Με μαθηματική ακρίβεια, η εκταμίευση κάθε δόσης του κυπριακού δανείου θα συνοδεύεται κι από νέα μέτρα, νέες αντεργατικές - αντιλαϊκές ανατροπές. Ο ενεργειακός πλούτος της χώρας παραμένει υπό την αίρεση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που ανταγωνίζονται για να τον βάλουν στο χέρι, ενώ αναθερμαίνονται τα σενάρια για επαναφορά ενός σχεδίου τύπου Ανάν.

Τι επιβεβαιώνεται; Οτι όσοι σε Ελλάδα και Κύπρο αποθέωναν το «όχι» της κυπριακής Βουλής σαν πράξη αντίστασης τάχα στην τρόικα, έστελναν συνειδητά λάθος μήνυμα στον ελληνικό και τον κυπριακό λαό. Οι ίδιοι που απέρριπταν το πρώτο σχέδιο του Γιούρογκρουπ, είχαν ήδη συμφωνήσει στο παρασκήνιο για το μνημόνιο και τα μέτρα που τώρα έρχονται. Ηξεραν ότι η ανακεφαλαιοποίηση ήταν όρος για το μνημόνιο και τα δάνεια και παζάρευαν τους καλύτερους όρους για την ντόπια πλουτοκρατία και τους ισχυρούς συμμάχους της, όπως η Ρωσία. Αποδείχτηκε ότι το «όχι» του λαού ήταν άλλο από αυτό που είπε το αστικό πολιτικό σύστημα στην Κύπρο. Αποδείχτηκε όμως ακόμα, ότι αυτό το «όχι» του λαού, από μόνο του δε φτάνει. Θα δίνει καρπούς, για τον κυπριακό και τους άλλους λαούς, όσο δένεται με αιτήματα και διεκδικήσεις που χτυπάνε στην καρδιά της την αστική διαχείριση της κρίσης, βάζοντας στην ημερήσια διάταξη τον άλλο δρόμο ανάπτυξης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ