Πέμπτη 4 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ
Γοργά βήματα ολοκλήρωσης

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Την εξάλειψη των δασμών στο 90% των προϊόντων που εξάγουν και εισάγουν, δηλαδή στις εμπορικές τους ανταλλαγές, το Μεξικό, η Κολομβία, το Περού και η Χιλή αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εμπορίου των τεσσάρων χωρών κατά τη Σύνοδό τους που πραγματοποιήθηκε στην Καρταχένα της Κολομβίας. Επίσης, αποφάσισαν την πλήρη άρση όλων των δασμών, αλλά και της περαιτέρω σύγκλισης των οικονομιών τους σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Η Σύνοδος που πραγματοποιήθηκε συνιστά την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής και της ατζέντας της με τη συμμετοχή Προέδρων και Επιχειρηματιών που θα γίνει στις 23 Μάη στο Κάλι και πάλι στην Κολομβία και θα σφραγίσει το επόμενο βήμα των εμπορικών και οικονομικών δεσμών μετά την επίσημη ίδρυση της «Συμμαχίας του Ειρηνικού», ένα χρόνο πριν. Πρόκειται για άλλη διακρατική οργάνωση καπιταλιστικής ολοκλήρωσης που έρχεται να προστεθεί στις πολλές που υπάρχουν στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής.

Κατά τη Σύνοδο της 23 Μάη, η Κολομβία θα αναλάβει και επισήμως την εναλλασσόμενη προεδρία της Συμμαχίας, και στη σύνοδο θα συμμετάσχουν επίσης ηγέτες και αξιωματούχοι άλλων χωρών που δήλωσαν ότι θα ήθελαν να είναι παρατηρητές, όπως η Ουρουγουάη, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία και Ισπανία καθώς επίσης και ο Παναμάς και η Κόστα Ρίκα, χώρες που επισήμως έχουν ζητήσει να ενταχθούν ως πλήρη μέλη.

Οι ταχύτατες εξελίξεις στη «Συμμαχία του Ειρηνικού» στην αμερικανική ήπειρο και ο διακηρυγμένος στόχος είναι άρρηκτα δεμένα με τις εξελίξεις, όσον αφορά τη λεγόμενη «Δια-Ειρηνική Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου», ΤΡΡ που προωθείται από την αμερικανική κυβέρνηση εδώ και χρόνια, αλλά έλαβε μεγάλη ώθηση από τον νυν Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και στοχεύει να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο με αποψιλωμένα τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και εναρμονισμένες νομοθεσίες για την εκμετάλλευσή τους. Στην ΤΡΡ μέχρι το Δεκέμβρη του 2012 συμμετέχουν οι ΗΠΑ, το Μεξικό, το Περού, η Χιλή, ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Μπρουνέι, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και το Βιετνάμ, ενώ η Ιαπωνία βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της, ενώ η Νότια Κορέα παρότι της προτάθηκε επισήμως από τις ΗΠΑ δεν έχει ακόμη απαντήσει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκφραση σφοδρών ανταγωνισμών για τον έλεγχο αγορών(2018-03-10 00:00:00.0)
Ενδιαφέρον για διατήρηση της TPP(2017-05-23 00:00:00.0)
«Ο ρόλος των περιφερειακών ενώσεων»(2016-05-28 00:00:00.0)
Παραμένουν οι δυσκολίες για την εμπορική συμφωνία(2014-02-25 00:00:00.0)
Διακρατική καπιταλιστική ένωση(2013-05-25 00:00:00.0)
Νέος «ατσάλινος» εμπορικός πόλεμος(2002-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ