Τετάρτη 3 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Εκβιάζουν με κατασχέσεις τα λαϊκά νοικοκυριά

«Προειδοποιητικές επιστολές» σε 2,5 εκατομμύρια «οφειλέτες» με ποσά μέχρι 3.000 ευρώ!

Μέτρα άγριας φορο-εξαχρείωσης βάζει στην καθημερινότητα των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών η συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), προκειμένου να βάλει στο χέρι τα ασήκωτα χαράτσια, τους φόρους και τα πρόστιμα, που με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου στοιβάζονται στα εμφανιζόμενα «ληξιπρόθεσμα χρέη» της Εφορίας. Προειδοποιητικές απειλές και οι εκβιασμοί για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, τυχόν άλλων μικροεισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων καταφθάνουν με τα «ειδοποιητήρια» που μαζικά αποστέλλει, τις τελευταίες μέρες, το υπουργείο Οικονομικών στα ανήμπορα, τα τσακισμένα από την πολιτική του κεφαλαίου λαϊκά νοικοκυριά.

Σε αυτό το αντιλαϊκό μοτίβο, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Χ. Θεοχάρης απέστειλε «προειδοποιητικές επιστολές» σε 2,5 εκατομμύρια μικρο-«οφειλέτες» μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ΕΛΤΑ, με τις οποίες ζητά να τακτοποιήσουν άμεσα τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς το Δημόσιο. Παραλήπτες είναι ακόμη και «οφειλέτες» με ποσά κάτω από τα 1.000 ευρώ, ενώ στη συντριπτική τους πλειονότητα όσοι καλούνται να τακτοποιήσουν άμεσα τις οφειλές τους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ. Εφόσον δεν ανταποκριθούν και δεν τακτοποιήσουν τα χρέη θα αποσταλεί δεύτερη ειδοποίηση, σε σκληρότερο ύφος, όπου θα αναφέρεται ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία της επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατάσχεσης μισθών, συντάξεων, τυχόν άλλων εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Με το σημερινό νομικό πλέγμα μπορούν να ενεργοποιούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για εμφανιζόμενες οφειλές που ξεκινούν μόλις από τα 300 ευρώ! Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία «ακατάσχετο» για οφειλές προς το Δημόσιο είναι το τμήμα του μισθού και της σύνταξης για ποσά μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα. Στο επιπλέον ποσό έχουν τη δυνατότητα κατάσχεσης του 25% με την πρόβλεψη ότι το ποσό που απομένει δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από τα 1.000 ευρώ. Πρόσφατα, η συγκυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, την οποία στη συνέχεια «απέσυρε», σύμφωνα με την οποία «μειώνεται σε 600 από 1.000 ευρώ που ισχύει, το ύψος του ανώτατου ορίου ακατάσχετου ποσού μισθών και συντάξεων για χρέη προς το Δημόσιο»...

Με τις επιστολές οι «οφειλέτες» του Δημοσίου:

-- Ενημερώνονται ότι είναι πλέον δυνατή η πληρωμή των βεβαιωμένων και μη ρυθμισμένων ατομικών οφειλών τους στις Τράπεζες και στα ΕΛΤΑ. Μπροστά στα οξυμένα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου και προκειμένου να αρπάξουν και την τελευταία διαθέσιμη δεκάρα, το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να αποδεχτεί, «διά της πλαγίας», νέα ρύθμιση «τμηματικής διευκόλυνσης» και για οποιοδήποτε ποσό καταβολής. Με προηγούμενη υπουργική απόφαση παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε «οφειλέτη», να «καταβάλει τμηματικά και κατ' επιλογήν του, ποσά οφειλών», αποκλειστικά στις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ. Οι «οφειλέτες», σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, δεν απαλλάσσονται από τον κίνδυνο απώλειας ρύθμισης, εφόσον δεν τηρούνται οι όροι, ούτε και από άλλες συνέπειες, όπως πρόστιμα και προσαυξήσεις, που προβλέπονται σε περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής.

-- Παρέχονται οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες, οι οφειλέτες, για την άμεση ενημέρωσή τους σχετικά με τις οφειλές τους, το είδος, το ποσό και τη ΔΟΥ στην οποία είναι βεβαιωμένες, μπορούν μέσω του διαδικτύου να μεταβούν στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr) και αφού εισέλθουν στην υπηρεσία myTAXISnet, να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» και στη συνέχεια την εφαρμογή «Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης».

-- Πληροφορούνται ότι μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών εντός του Μαρτίου, διαπιστώθηκαν ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

-- Καλούνται, εφόσον έχουν ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο χρέους να προχωρήσουν άμεσα στην τακτοποίησή του.

Η βαρβαρότητα του κεφαλαίου προκύπτει ανάγλυφα σε πρόσφατη έκθεση των ΕΕ και ΔΝΤ: Πρώτη προτεραιότητα είναι η ενεργοποίηση μηχανισμών, όπως οι ίδιοι τονίζουν, «ιδιαίτερα για τα 2,3 εκατομμύρια των φορολογουμένων που χρωστούν μικρές οφειλές κάτω από 3.000 ευρώ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην «ημερήσια διάταξη» οι κατασχέσεις, η φοροληστεία και οι εκβιασμοί για το λαό(2018-04-06 00:00:00.0)
«Φουντώνουν» οι ληξιπρόθεσμες «οφειλές»(2017-10-13 00:00:00.0)
Επιταχύνουν κατασχέσεις σε βάρος φτωχών εμπόρων και επαγγελματιών(2013-08-08 00:00:00.0)
Ταξική ασπίδα για τις κατασχέσεις(2013-04-05 00:00:00.0)
Ζητά την άμεση πληρωμή προστίμων(2012-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ