Σάββατο 30 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΔΙΕΘΝΗ
KENTΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ελλείψεις τροφίμων και λεηλασίες...

MΠΑΝΓΚΙ.--

«Ηλεκτρισμένη» παραμένει η κατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπανγκί, μετά το πραξικόπημα που έκαναν την Κυριακή στελέχη της ένοπλης οργάνωσης «ΣΕΛΕΚΑ» κατά του ανατραπέντος Προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ που έχει βρει άσυλο στο Καμερούν.

Οι λεηλασίες καταστημάτων, σπιτιών ακόμη και νοσοκομείων ή αποθηκών με ιατροφαρμακευτικό υλικό του Ερυθρού Σταυρού, αν και μειωμένες, συνεχίζονται. Ανεπίλυτα παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και στην τροφοδοσία της πόλης με καύσιμα, βασικά τρόφιμα, με αποτέλεσμα δραματική επιδείνωση της ζωής για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων. Οι εξελίξεις στην περιοχή ήδη διόγκωσαν το κύμα χιλιάδων προσφύγων που αναζήτησαν καταφύγιο στη γειτονική ΛΔ Κονγκό. Σύμφωνα με ανακοινώσεις εκπροσώπου του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στην Κινσάσα, οι πρόσφυγες από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ανέρχονται πλέον σε τουλάχιστον 35.000 και έχουν συγκεντρωθεί κυρίως στα μεθοριακά κογκολέζικα χωριά Ζόνγκο και Ουρόμπε, αντιμετωπίζοντας σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα και πόσιμο νερό.

Το περασμένο 48ωρο ο Μισέλ Τζοτόντια που έχει αυτοαναγορευτεί σε «πρόεδρο» της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, καταλύοντας από τις 24/3 το σύνταγμα, ξαναδιόρισε στη θέση του πρωθυπουργού (όπως προέβλεπαν οι τελευταίες «ειρηνευτικές» συμφωνίες του περασμένου Γενάρη) τον Νικολά Τιανγκάγιε, σε μία προσπάθεια να δείξει πως ελέγχει την κατάσταση. Αυτή τη σκοπιμότητα φαίνεται να εξυπηρετεί και η ανακοίνωση που εξέδωσαν αργότερα οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, οι οποίοι έσπευσαν να δηλώσουν πίστη στον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο.

Στο μεταξύ, το νοτιοαφρικανικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε χτες την απόφαση για την αποστολή περίπου 200 στρατιωτών στην αεροπορική βάση Εντέμπε της Ουγκάντας καθώς δεν έχει περάσει ούτε βδομάδα από την αιματηρή επίθεση (με αποτέλεσμα το θάνατο 13 Νοτιοαφρικανών στρατιωτών) που δέχτηκε ανάλογη δύναμη στρατιωτών από τη Νότια Αφρική στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπανγκί, από αντικυβερνητικές ένοπλες δυνάμεις της οργάνωσης «ΣΕΛΕΚΑ». Η εξέλιξη προκάλεσε τις αντιδράσεις στελεχών της αντιπολιτευόμενης «Δημοκρατικής Συμμαχίας» στη Ν. Αφρική που χαρακτήρισε την απόφαση «καθαρή τρέλα» με βάση πληροφορίες ΜΜΕ ότι η αποστολή των 200 στην Ουγκάντα σχεδιάζει αντεπίθεση κατά των δυνάμεων της «ΣΕΛΕΚΑ» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία...

Τέλος, ο προεδρεύων της Οικονομικής Κοινότητας Χωρών Κεντρικής Αφρικής (ECCAS) και πρόεδρος του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί ανακοίνωσε την πραγματοποίηση διάσκεψης κορυφής του οργανισμού στην τσαντιανή πρωτεύουσα, Ντζαμένα, στις 3 Απρίλη, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και ο υπουργός Εξωτερικών του Μπενίν επιβεβαίωσε πως υπήρξε αίτημα του έκπτωτου προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ για άσυλο στη μικρή δυτικοαφρικανική χώρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκατοντάδες στρατιώτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία(2020-12-22 00:00:00.0)
Πιέσεις για «ισχυρή» αποστολή κυανοκράνων(2014-03-14 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση(2013-12-10 00:00:00.0)
Προς επέμβαση της Γαλλίας;(2013-11-27 00:00:00.0)
Αιματηρές συγκρούσεις με δεκάδες νεκρούς(2013-09-10 00:00:00.0)
Βαρβαρότητες κυβερνητικών ενόπλων(2013-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ