Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Βαρβαρότητες κυβερνητικών ενόπλων

MΠΑΝΓΚΙ.--

Πάνω από 5.000 άμαχοι (στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα) αναζήτησαν χτες καταφύγιο στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπανγκί, έπειτα από τις βάρβαρες επιθέσεις που έχουν εξαπολύσει οι πρώην ένοπλοι της οργάνωσης «ΣΕΛΕΚΑ» που έχουν καταλάβει πραξικοπηματικά την εξουσία από τον περασμένο Μάρτη ανατρέποντας τον προηγούμενο πρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ.

Η κατάσταση είναι έκρυθμη στα περισσότερα προάστια της πρωτεύουσας Μπανγκί (όπως το Μπόινγκ) καθώς ένοπλοι της οργάνωσης «ΣΕΛΕΚΑ» κάνουν επιδρομές σε κατοικίες και επιχειρήσεις, λεηλατούν, καταστρέφουν, σκοτώνουν, βιάζουν και αποχωρούν, συνεχίζοντας κάπου αλλού τις ίδιες βαρβαρότητες με το πρόσχημα ότι προσπαθούν να συλλάβουν υποστηρικτές του πρώην Προέδρου Μποζιζέ.

Χτες, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε από τον αρχηγό της «ΣΕΛΕΚΑ» Μισέλ Ντζοτόντια που έχει καταλάβει τον προεδρικό θώκο να σταματήσουν οι επιθέσεις σε βάρος αμάχων, (που μέσα στην τελευταία βδομάδα έχουν οδηγήσει στο θάνατο τουλάχιστον 10 αμάχων) και να αποκατασταθεί η έννομη τάξη. Οι εκκλήσεις του ΟΗΕ, ωστόσο, δεν είχαν το παραμικρό αποτέλεσμα...

Προχτές, ο Φρανσουά Ολάντ, Πρόεδρος της Γαλλίας (αποικία της οποίας ήταν προ δεκαετιών η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία) κάλεσε τον ΟΗΕ και την Αφρικανική Ενωση «να αντιμετωπίσουν την κατάσταση» που επικρατεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, λέγοντας πως «βρίσκεται στα πρόθυρα της σομαλοποίησης», καθώς πάνω από 60.000 παιδιά απειλούνται με λιμοκτονία και ενάμισι εκατομμύριο άλλοι έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους. Ωστόσο, το ενδιαφέρον του Ολάντ είναι υποκριτικό και αποσκοπεί περισσότερο στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της αφρικανικής χώρας (διαμάντια, χρυσός, πετρέλαια κ.ά.) από τα γαλλικά μονοπώλια, μιας που ο προηγούμενος Πρόεδρος Μποζιζέ είχε καταγγείλει πως εκτοπίστηκε από το θώκο της εξουσίας όταν έκλεισε συμβόλαια με κινεζικές εταιρείες για την έναρξη γεωτρήσεων πετρελαίου στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ