Τρίτη 3 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ»
Εκθεση - άλλοθι των κυβερνητικών επιλογών

Καταγραφή της κακοδιοίκησης και των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τον πολίτη στην επαφή του με τις υπηρεσίες του κράτους, περιέχει η ετήσια έκθεση, για το έτος 2000, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα με συνέντευξη Τύπου ο «Συνήγορος του Πολίτη» Χριστόφορος Διαμαντούρος. Τόσο από την έκθεση όσο και από τη συνέντευξη φάνηκε καθαρά η αποστολή του θεσμού που δεν είναι άλλη από το να αποτελεί το άλλοθι των εκάστοτε κυβερνητικών επιλογών, δεδομένου ότι τα προβλήματα για τα οποία κάνει λόγο στην έκθεσή του είναι γνωστά και βιώνονται καθημερινά από τους ζώντες σ' αυτή τη χώρα ενώ το κύριο είναι η πολιτική κατεύθυνση στο πλαίσιο της οποίας θα λυθούν. Κι αυτή την κατεύθυνση την καθορίζει η κυβέρνηση η οποία κανένα πρόβλημα δεν έχει να αξιοποιεί τις διαπιστώσεις του «συνηγόρου» για να δικαιολογεί τις νεοφιλελεύθερες παρεμβάσεις της.

Εν πάση περιπτώσει μέσα στο 2000 ο «συνήγορος του πολίτη» δέχτηκε 55,8% περισσότερες προσφυγές πολιτών σε σχέση με το 1999, γεγονός που δείχνει το μέγεθος των προβλημάτων που υπάρχουν και την όλο και περισσότερο αυξανόμενη ανάγκη, κυρίως των απλών ανθρώπων, να προσφύγουν κάπου για να βρούνε το δίκιο τους.

Η εικόνα της κακοδιοίκησης

Σε ό,τι δε αφορά τα προβλήματα κακοδιοίκησης και ταλαιπωρίας των πολιτών, από τα στοιχεία της έκθεσης εντοπίζονται κατά πρώτο λόγο στην κεντρική διοίκηση (υπουργεία και εποπτευόμενοι φορείς) και κατά δεύτερο στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων. Αναλυτικότερα η ποσοστιαία κατανομή υποθέσεων κακοδιοίκησης ανά φορέα έχει ως εξής: υπουργεία με εποπτευόμενους φορείς 43,9%, Δήμοι 18,9%, Νομαρχίες 15% και ασφαλιστικοί φορείς 22,2%. Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμή κακοδιοίκησης βρίσκονται ο Δήμος και η Νομαρχία της Αθήνας ενώ ακολουθούν οι δήμοι της Γλυφάδας Πειραιά, του Αμαρουσίου, των Αχαρνών, της Καλλιθέας, του Χαλανδρίου, του Ζωγράφου, της Κηφισιάς, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου Κρήτης. Σε ό,τι αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία, τα σκήπτρα κατέχουν το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, το ΤΕΒΕ και το Ταμείο Μετάλλου. Από τα υπουργεία, τη μερίδα του λέοντος στην κακοδιοίκηση και συνεπώς στην ταλαιπωρία των πολιτών παίρνει το υπουργείο Οικονομικών με 10,4% και ακολουθεί το υπουργείο Παιδείας με 6,2%. Πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι - σύμφωνα με την έκθεση - η κακοδιοίκηση κατά 33,1% οφείλεται κυρίως σε καθυστερήσεις, κατά 21,9% σε παραβίαση της νομιμότητας, κατά 8,1% σε λειτουργικά ή οργανωτικά προβλήματα των εμπλεκομένων υπηρεσιών και κατά 6,4% σε ελλιπή ή ανύπαρκτη ενημέρωση.

Κατηγορίες προβλημάτων

Στην έκθεση καταγράφονται τέσσερις κύκλοι ζητημάτων με τα οποία ασχολήθηκε ο «συνήγορος» ύστερα από αναφορές των πολιτών. Ο «κύκλος δικαιωμάτων του ανθρώπου» καλύπτει το 12,04% των αναφορών, ο «κύκλος κοινωνικής προστασίας» το 29,66%, ο «κύκλος ποιότητας ζωής» το 26,96% και ο «κύκλος σχέσεων κράτους - πολίτη» το 31,34%. Σε ό,τι αφορά τις προσβολές δικαιωμάτων του ανθρώπου αυτές - σύμφωνα με την έκθεση - πλήττουν τους Τσιγγάνους, τους κρατούμενους στις φυλακές και στα αστυνομικά τμήματα, τις θρησκευτικές μειονότητες αλλά και τους ξένους εργάτες που προσέρχονται στις υπηρεσίες για θέματα θεωρήσεων εισόδου, αδειών παραμονής και εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ