Σάββατο 23 Μάρτη 2013 - Κυριακή 24 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Ανάγκη συνέχειας του αγώνα με ταξικό προσανατολισμό

Πολύτιμη παρακαταθήκη οι κοινές διαδηλώσεις των εργαζομένων στον Πολιτισμό με οικοδόμους και σπουδαστές στο πλαίσιο των τελευταίων κινητοποιήσεων

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον Πολιτισμό στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον Πολιτισμό στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας
Η τρίτη βδομάδα κινητοποιήσεων ήταν αυτή που πέρασε για τους εργαζόμενους στο πρώην υπουργείο Πολιτισμού, νυν Γενική Γραμματεία Πολιτισμού, στο πλαίσιο των ενοποιημένων υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού.

Το ποιοτικό στοιχείο αυτού του αγώνα είναι το γεγονός ότι συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι, όλων των κλάδων και συμβάσεων εργασίας: Αρχαιολόγοι, συντηρητές, εργατοτεχνικό προσωπικό, μόνιμοι, αορίστου, έκτακτοι. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, στην προκειμένη περίπτωση της Επιτροπής του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ, ανέδειξε την ανάγκη κοινής και οργανωμένης πάλης των εργαζομένων στον Πολιτισμό με όλους τους εργαζόμενους, ενάντια στην αιτία που γεννά και τα δικά τους προβλήματα: Την πολιτική που υπηρετεί τα αφεντικά, την αστική τάξη, το κεφάλαιο. Γι' αυτό και στην Αθήνα, αλλά και στο Ηράκλειο, τη Σπάρτη και τη Θεσσαλονίκη, μαζί με τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό ενώθηκαν οι οικοδόμοι και οι σπουδαστές που διαδήλωναν ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά».

Μοναδική και θλιβερή «παραφωνία» αποτελούν οι αρχαιοφύλακες, των οποίων η διοίκηση του σωματείου τους θεωρεί προφανώς, αλλά μακράν πέραν της πραγματικότητας, ότι η «άλωση», κυριολεκτικά, των τελευταίων στοιχείων του δημόσιου χαρακτήρα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς που απέμειναν... ότι δεν τους αφορά.

Από τη συγκέντρωση έξω από το ΥΠΠΟ

Eurokinissi

Από τη συγκέντρωση έξω από το ΥΠΠΟ
Οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό ξεσηκώθηκαν απαιτώντας δουλειά με πλήρη δικαιώματα και ουσιαστική προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Δηλαδή, ξεσηκώθηκαν ενάντια στην εμπορευματοποίηση της ύπαρξής τους και της ιστορικής, συλλογικής μνήμης. Λένε ένα βροντερό «Οχι» στη μετατροπή των αρχαιοτήτων σε «εμπόδιο» για τους «επενδυτές» και τους μεγαλοεργολάβους. «Οχι» στη διάλυση του ενιαίου φορέα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, δηλαδή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, για να «ξεσαλώσει» η «αγορά». «Οχι» στην εργασιακή ομηρία, στις απολύσεις, στις συνθήκες εργασιακής «γαλέρας». «Οχι» στα «παραμάγαζα» των «ΜΚΟ» που «υιοθετούν» μνημεία και αναλαμβάνουν και ενοικιάσεις εργαζομένων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία!

Ανεξάρτητα από το βαθμό που αυτό γίνεται συνειδητό από όλους το ίδιο, στην πράξη λένε «Οχι» στο στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου στο σύνολο της ΕΕ για πλήρη υπαγωγή του πολιτισμού στις ανάγκες του κεφαλαίου για αύξηση της ανταγωνιστικότητάς του. Είναι ένας αγώνας για αξιοπρέπεια.

Η κυβέρνηση απάντησε όπως αναμενόταν. Στις 13 Μάρτη οι απεργοί συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στο κεντρικό κτίριο του ΥΠΠΟ στην οδό Μπουμπουλίνας και πραγματοποίησαν συνέλευση στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ακολούθησε πορεία προς το Νέο Μουσείο Ακρόπολης όπου θα μιλούσε ο πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς, σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ με θέμα... τη «Βία των άκρων». Η πορεία ανεκόπη από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ...

Από την πορεία στη Σπάρτη
Από την πορεία στη Σπάρτη
Την επομένη, τη μέρα της πανελλαδικής τους απεργίας, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ οργάνωσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου... για να διαβεβαιώσει -επειδή τα μεγάλα τουριστικά γραφεία εξέφρασαν την ανησυχία τους επειδή χανόταν πελατεία- ότι τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας είναι ανοιχτοί!

Το ταξικό πλαίσιο πάλης

Εξαρχής η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ κάλεσε ανοιχτά τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό να συσπειρωθούν στο ταξικό πλαίσιο πάλης. Για το σχέδιο οργανογράμματος στη ΓΓ Πολιτισμού σημείωσε ότι «επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στον ήδη απαξιωμένο από την κυρίαρχη πολιτική τομέα του Πολιτισμού (...) καταργεί τη δημόσια διαχείριση του πολιτισμού, ελαχιστοποιεί την κρατική χρηματοδότηση και διευρύνει ιδιωτικο - οικονομικούς όρους για τη λειτουργία των δομών της. Υποβαθμίζει, συρρικνώνει και διαλύει υπηρεσίες απαραίτητες για τη συνέχεια και ανάπτυξη του πολιτισμού και του λαϊκού πολιτιστικού επιπέδου και μειώνει το ήδη ανεπαρκές προσωπικό (...) Επιχειρείται μια πιο αποτελεσματική και επιτελική διαχείριση του Πολιτισμού σε όφελος των μονοπωλίων, που δεν αφορά μόνο την περίοδο της κρίσης.

Οι στόχοι του νέου αυτού εγχειρήματος είναι από τη μια να εξοικονομηθούν δημόσιοι πόροι για την αύξηση της κερδοφορίας μεγάλου κεφαλαίου και, από την άλλη, μέσω της κατάργησης της δημόσιας διαχείρισης του πολιτισμού να χειραγωγήσουν συνειδήσεις και να καταπατήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής εντάσσονται οι μαζικές απολύσεις στα έργα ΕΣΠΑ, στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, οι προσλήψεις φθηνού εργατικού προσωπικού μέσω ΜΚΟ, οι προσλήψεις αρχαιολόγων από εταιρείες και εργολάβους με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Επίσης, τα νομοσχέδια για τις επενδύσεις με τα οποία «ανοίγει διάπλατα ο δρόμος σε ιδιώτες - επιχειρηματίες να διαχειρίζονται την πολιτιστική μας κληρονομιά προς αύξηση των κερδών τους, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο την προστασία και διαφύλαξη των αρχαιοτήτων (αρχαία μετρό Θεσσαλονίκης, προϊστορικές ανασκαφές στο Αμύνταιο Φλώρινας κ.τ.λ.)].

Η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ κατήγγειλε «την ηγεσία της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των πρωτοβάθμιων σωματείων του ΥΠΠΟ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και τις άλλες παρατάξεις (ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΕΑΚ) που όλα αυτά τα χρόνια με την τακτική τους χειραγώγησαν την ταξική συνείδηση των εργαζομένων, καλλιεργώντας αυταπάτες με τον "κοινωνικό διάλογο" για δήθεν επίλυση των προβλημάτων τους.

Ακόμα και στις τελευταίες κινητοποιήσεις αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους προβάλλοντας ως κύριο ζήτημα την αλλαγή του οργανογράμματος και όχι την ανατροπή της πολιτικής που αφανίζει τους εργαζόμενους και καθιστά τον πολιτισμό σε πεδίο ανάπτυξης για τους λίγους. Αποφασίζουν μορφές πάλης (επαναλαμβανόμενες απεργίες, στάσεις εργασίας κ.τ.λ) που οι ίδιοι δεν στηρίζουν και τις υπονομεύουν με διάφορους τρόπους, κάμπτοντας την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων».

Η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ κάλεσε «όλους τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό όσο και σε κάθε άλλον τομέα, σήμερα περισσότερο από ποτέ να κατευθύνουν την πάλη τους στη δημιουργία προϋποθέσεων για να πάψουν οριστικά οι δημόσιοι φορείς του Πολιτισμού να δουλεύουν για λογαριασμό της κυρίαρχης αστικής τάξης και της ιδεολογίας της.

Να σταματήσει οριστικά ο Πολιτισμός να αντιμετωπίζεται ως περιττή πολυτέλεια για τους "κάτω" και πεδίο κερδοφορίας για τους "πάνω" και να ανοίξει ο δρόμος για έναν ανώτερο ανθρώπινο Πολιτισμό, όπου ιδιοκτήτες του θα είναι οι πραγματικοί δημιουργοί του».

Σε κάθε περίπτωση, οι κοινές διαδηλώσεις εργαζομένων στον Πολιτισμό με οικοδόμους και σπουδαστές, αλλά και οι πορείες στο κέντρο των πόλεων που σήμαναν «συναγερμό» στο λαό για την υποβάθμιση του Πολιτισμού, αποτελούν πολύτιμη αγωνιστική παρακαταθήκη που θα βρει τη δικαίωσή της μόνο μέσα από τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα σε αυτή τη «ρότα».


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ