Παρασκευή 15 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Το σχέδιο «Αθηνά» να μείνει στα χαρτιά

«Αποκλεισμός» του υπουργείου Παιδείας, χτες, από σπουδαστές και φοιτητές

Για αρκετές ώρες, χτες, φοιτητές και σπουδαστές «απέκλεισαν» το υπουργείο Παιδείας, αντιδρώντας στο σχέδιο «Αθηνά» και παράλληλα απαίτησαν ανέγερση νέων εστιών. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), από πολλές περιοχές της χώρας, απαιτώντας «το σχέδιο "Αθηνά" να μείνει στα χαρτιά».

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης δε σταμάτησε η μουσική και τα συνθήματα όπως: «Το σχέδιο "Αθηνά" να απορριφθεί, δωρεάν σπουδές για κάθε σπουδαστή», «Ούτε πελάτες, ούτε τζάμπα εργάτες», «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι με αγώνες κατακτιέται».

Αντιπροσωπεία των συλλόγων συναντήθηκε με εκπρόσωπο του υπουργείου, παρουσιάζοντας τα αιτήματα των συγκεντρωμένων. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου στάθηκε μόνο σε ορισμένες τροποποιήσεις που πρόκειται να γίνουν: Τα ξενόγλωσσα τμήματα δε θα συγχωνευθούν, το Πρόγραμμα Ψυχολογίας του ΦΠΨ του Πανεπιστημίου Αθήνας θα γίνει τμήμα, ενώ μάλλον δεν πρόκειται να συγχωνευθούν τα τμήματα Εργοθεραπείας και Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας. Για το ζήτημα της στέγασης ειπώθηκε πως δεν έχουν μειωθεί τα κονδύλια, αλλά έχουν αυξηθεί οι ανάγκες και οι σπουδαστές απάντησαν πως με το «κούρεμα» των αποθεματικών έχει μειωθεί η δυνατότητα των πανεπιστημίων να χρηματοδοτούν τη σίτιση και τη στέγαση. Τέλος, υπήρξε μια γενικόλογη εξαγγελία για χρησιμοποίηση του ξενοδοχείου «La Mirage» ως εστία, από το Σεπτέμβρη.


Οι σπουδαστές δήλωσαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ καλεί στις 28 Μάρτη τους σπουδαστές των ΤΕΙ όλης της χώρας σε πανελλαδικό συλλαλητήριο, στη 1 το μεσημέρι στην Ομόνοια, και επίσης διοργανώνει αγωνιστικό διήμερο δράσης μέσα στις σχολές την Πέμπτη και την Παρασκευή 21 και 22 Μάρτη.

Τα αιτήματα των φοιτητών που τα κοινοποίησαν και στο υπουργείο είναι:

  • Να μην εφαρμοστεί το σχέδιο «Αθηνά». Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός σπουδών - να εξασφαλιστεί ότι θα ολοκληρώσει τις σπουδές του απερίσπαστος και εντελώς δωρεάν.
  • Καμία απόλυση προσωπικού. Προσλήψεις καθηγητών με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.
  • Επαρκής χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών. Επιστροφή των αποθεματικών που «κουρεύτηκαν». Οχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων.
  • Ούτε ευρώ για σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - βιβλία - αναλώσιμα.
  • Με αφορμή το γεγονός των δύο νεκρών στο ΤΕΙ Λάρισας απαιτούμε την ανέγερση εστιών άμεσα και συγκεκριμένα: Η «Μαθητική Εστία Αγίων Αναργύρων» στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», το ξενοδοχείο «La Mirage» και το κτίριο της οδού Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα, ιδιοκτησίας Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο να αξιοποιήσει για φοιτητική εστία το κτίριο που βρίσκεται στο χώρο του πανεπιστημίου, πίσω από το εστιατόριο και σήμερα παραμένει αναξιοποίητο. Κατάργηση του νόμου - πλαισίου, καμία εφαρμογή του.
  • Καμία μορφή ιδιωτικοποίησης. Εξω οι επιχειρήσεις και οι μάνατζερ.
  • Καμία αναγνώριση κολεγίων και ιδιωτικών μαγαζιών της Παιδείας.
Σε άλλες πόλεις

Στα Γιάννενα συγκεντρώθηκαν σπουδαστές από όλες τις σχολές του ΤΕΙ Ηπείρου σε πανηπειρωτικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΜΑΣ ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά». Οι σπουδαστές συγκεντρώθηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Μεταξύ άλλων καταδίκασαν τη στάση των αιρετών στην Τοπική Διοίκηση οι οποίοι δε θέλουν να χαθούν οι πελάτες- φοιτητές από το κλείσιμο σχολών, χωρίς να διαφωνούν με την πολιτική εμπορευματοποίησης της Εκπαίδευσης. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, με τον οποίο συναντήθηκαν οι σπουδαστές, δήλωσε αναρμόδιος για τα προβλήματά τους.

Στην κινητοποίηση προβλήθηκε επίσης το σοβαρό και οξυμένο πρόβλημα της σίτισης. Εδώ και 2 περίπου μήνες η λέσχη στο ΤΕΙ Ηπείρου ήταν κλειστή και άνοιξε μόλις την προηγούμενη βδομάδα. Οι αριθμός όμως των σπουδαστών που θα έχει πρόσβαση στο δωρεάν φαγητό μειώθηκε και άλλο. Είναι χαρακτηριστικό πως στις σχολές της ΣΕΥΠ κόπηκε το φαγητό για 300 άτομα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες σπουδαστές να πληρώνουν αν θέλουν να φάνε για κάθε μερίδα 3,5 ευρώ (δηλαδή, 1,5 ευρώ περισσότερο από πέρυσι).

Επίσης, ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Κρήτης έκανε, χτες, κινητοποίηση στο Ηράκλειο, ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά».

Αλλες αντιδράσεις

Το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Νομού Λάρισας με ανακοίνωσή του ζητά: Να μην εφαρμοστεί το σχέδιο «Αθηνά». Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός σπουδών, να εξασφαλιστεί ότι θα ολοκληρώσει τις σπουδές του απερίσπαστος και εντελώς δωρεάν.

Η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί ότι υπάρχει αναγκαιότητα «αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας», αλλά ζητά από το υπουργείο «να αναστείλει τη διαδικασία προώθησης του Σχεδίου με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, και παράλληλα να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ