Πέμπτη 7 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Να μην κυριαρχήσει η λογική της συντήρησης του προβλήματος

Συνεχίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου περί ναρκωτικών

Ολοκληρώθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής και επί των άρθρων η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά, αφού τα μεσάνυχτα της Τρίτης ψηφίστηκε επί της αρχής από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης και το ΣΥΡΙΖΑ.

Το νομοσχέδιο στην ουσία, με «Δούρειο Ιππο» άρθρα για την επιεική μεταχείριση εξαρτημένων ατόμων που διέπραξαν αδικήματα, στοχεύει στη γενίκευση της υποκατάστασης και την προώθηση της ιδιωτικοποίησης των δομών πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης στην παρέμβασή του ανέφερε ότι το υπουργείο με το εν λόγω νομοσχέδιο επέλεξε να αναζητήσει «συγκλίσεις» και ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο δίνει λύση σε μια σειρά ζητήματα «που συγκροτούν το πρόβλημα των ναρκωτικών». Υπάρχουν, είπε, δύο θέματα: «αυστηρές ή επιεικείς ποινές» και ανέφερε ότι παρόλο που η χρήση και διακίνηση εξαρτησιογόνων ουσιών στην Ελλάδα δεν είναι τόσο μεγάλη όσο σε άλλες χώρες, εν τούτοις από τους 12.850 συνολικά κρατούμενους στις φυλακές οι 4.250 είναι από ναρκωτικά. Επίσης ανέφερε ότι οι 400 από τους 1.000 περίπου ισοβίτες είναι παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών για το λόγο ότι επιβάλλονται μεγάλες ποινές. Ισχυρίστηκε δε ότι όλοι οι κοινωνικοί φορείς συμφώνησαν με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, κάτι όμως που δεν ισχύει.

Απαντώντας στον υπουργό ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας υπενθύμισε ότι το Κόμμα σχετικά με τις ποινές υποστηρίζει ότι θα πρέπει να είναι μεγάλες για τους εμπόρους ναρκωτικών, ενώ οι εξαρτημένοι που έχουν διαπράξει αδικήματα θα πρέπει να στηρίζονται και να οδηγούνται στη θεραπεία, την απεξάρτηση και την επανένταξη. Σχετικά με τον αριθμό όσων είναι στη φυλακή με βάση το νόμο περί ναρκωτικών, τόνισε ότι εάν κάποιος μείνει μόνο στο ερώτημα πόσοι είναι στις φυλακές, τότε μπορεί να οδηγηθεί στο συμπέρασμα της πλήρους απελευθέρωσης, όπως για παράδειγμα στην Ολλανδία.

Το βασικό δίλημμα, είπε, είναι αν θα κυριαρχήσει η λογική της διαχείρισης και της συντήρησης ή αν βασικός στόχος θα είναι η κατοχύρωση του δικαιώματος στην πρόληψη, τη θεραπεία και την απεξάρτηση.

Ο Γ. Γκιόκας αναφερόμενος σε ισχυρισμό από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες δε συνδέονται με αυτόματο τρόπο με την αύξηση ή τη μείωση της χρήσης των ουσιών, τόνισε ότι ναι μεν το θεσμικό πλαίσιο δεν είναι ο μόνος παράγοντας, αλλά παίζει ρόλο όπως αποδεικνύεται και από τα ποσοστά χρήσης στις χώρες εκείνες που προχώρησαν στην κατεύθυνση της νομιμοποίησης των ναρκωτικών.

Είναι σημαντικό, υπογράμμισε, ότι απόψεις περί απελευθέρωσης και διαχωρισμού των ναρκωτικών σε «μαλακά και σκληρά» δεν κυριάρχησαν στη χώρα μας γιατί υπήρχαν αντιστάσεις μέσα στο λαό και στο μαζικό κίνημα, ενώ καθοριστική συμβολή είχε και η στάση του ΚΚΕ πάνω στο θέμα.

Στην παρέμβασή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης τόνισε ότι είναι απορίας άξιον να έρχονται ο υπουργός Δικαιοσύνης, τα κόμματα της συγκυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ και να επικαλούνται την εναρμόνιση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά με εκείνη της ΕΕ, τη στιγμή που η χώρα μας είναι στις τρεις τελευταίες θέσεις όσον αφορά τη χρήση των ναρκωτικών. Αυτή η άποψη, είπε, κινείται στην πεπατημένη της κυρίαρχης πολιτικής της ΕΕ για συμβιβασμό με το πρόβλημα και όχι για την αντιμετώπισή του.

Ο πρώτος λόγος, υπογράμμισε, για τον οποίο το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο είναι γιατί ανάγει τη χρήση ναρκωτικών σε πρόβλημα συντήρησης βοηθώντας έτσι στη διάδοσή τους. Ο δεύτερος, συνέχισε, είναι η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της πρόληψης, της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης και έτσι ρίχνεται στον τζόγο της αγοράς και της επιχειρηματικής δραστηριότητας ένα ευαίσθητο κοινωνικό πρόβλημα. Υπενθύμισε δε ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν παράνομα επί της ουσίας ιδιωτικά κέντρα απεξάρτησης που ζητούν ακόμα και 20.000 ευρώ για οκτάμηνα προγράμματα, και κατέκρινε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που από τη μία κάνει κριτική στην ιδιωτικοποίηση που προωθεί το νομοσχέδιο, αλλά από την άλλη το ψηφίζει επί της αρχής.

Απαιτούνται δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη στην ομιλία της τόνισε ότι εάν στόχος της κυβέρνησης ήταν η επιείκεια στην αντιμετώπιση των χρηστών τότε με τρεις - τέσσερις τροπολογίες στην υπάρχουσα νομοθεσία θα μπορούσε η κυβέρνηση να δείξει αυτήν την επιείκεια και θα εξασφάλιζε πρωτοφανή νομοθετική ομοφωνία. Δυστυχώς, είπε, αντί για αποκατάσταση μιλάμε για υποκατάσταση και κατήγγειλε ότι 141 καινούργιες ουσίες έχουν πέσει αυτή τη στιγμή στην ευρωπαϊκή αγορά και το Γενικό Χημείο του Κράτους αδυνατεί λόγω έλλειψης προσωπικού και μέσων να τις ανιχνεύσει.

Στις συγκεκριμένες προτάσεις του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Γ. Λαμπρούλης, όπως η δημιουργία ενός πανελλαδικού δημόσιου φορέα που θα παρέχει με πλήρη κρατική χρηματοδότηση και επαρκές μόνιμο επιστημονικό προσωπικό, δωρεάν υπηρεσίες στους τομείς της πρόληψης, της απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης.

Για την πρόληψη είπε ότι είναι το κυριότερο όπλο στη μάχη κατά των ναρκωτικών και τόνισε ότι χρειάζονται μέτρα κοινωνικής πρόνοιας, εφαρμογή προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, στελέχωση των σχολείων με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους και δημιουργία σχολών που θα εκπαιδεύουν τους γονείς στους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Για την απεξάρτηση ζήτησε να υπάρχουν τόσα στεγνά προγράμματα όσα χρειάζονται, ένα τουλάχιστον σε κάθε νομό, ενώ για την επανένταξη υπογράμμισε την ανάγκη να θεσπιστούν ειδικά προγράμματα κατάρτισης που θα βοηθούν τους πρώην χρήστες να βρουν δουλειά.

Στη δική της παρέμβαση η βουλευτής του ΚΚΕ Ελ. Γερασιμίδου τόνισε ότι και το ζωτικό πρόβλημα των ναρκωτικών πάνε να το αντιμετωπίσουν όπως όλα μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ και πρόσθεσε: «Τα είδαμε τα χαΐρια μας ακολουθώντας αυτά τα πρότυπα»... Θα θριαμβεύσει, είπε, πάλι η ιδιωτική πρωτοβουλία, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και η υποκριτική φιλανθρωπία, ενώ θα μονιμοποιηθεί η υποκατάσταση και η διά βίου συντήρηση της εξάρτησης χωρίς να γίνεται καμία κουβέντα για την εξάπλωση του προβλήματος και τις αιτίες που το δημιουργούν. Βαθύ σκοτάδι, είπε χαρακτηριστικά, που θα γίνει βαθύτερο χωρίς δημόσια και δωρεάν στήριξη, χωρίς ενίσχυση των δομών, χωρίς προτεραιότητα στην πρόληψη.

Σήμερα θα γίνει στην Ολομέλεια ονομαστική ψηφοφορία για δύο άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν την ιδιωτικοποίηση της πρόληψης και της θεραπείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ