Κυριακή 24 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ελιγμοί και αντιπαραθέσεις στους αντικαθεστωτικούς

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ.-

Στην υιοθέτηση πρότασης για έναρξη διαλόγου με το συριακό καθεστώς για τον τερματισμό των συγκρούσεων και την έναρξη πολιτικής μετάβασης, στον οποίο όμως «δε χωρά ο Ασαντ», φαίνεται, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ότι καταλήγουν οι συνιστώσες των οργανώσεων που συμμετέχουν στη λεγόμενη «Εθνική Συριακή Συμμαχία», το σχήμα που δημιουργήθηκε, τον περασμένο Νοέμβριο, υπό έντονες ιμπεριαλιστικές πιέσεις στο Κατάρ. Σύμφωνα με το σχέδιο τελικής απόφασης που διέρρευσε στη δημοσιότητα καθώς οι εργασίες της συνόδου της Συμμαχίας στο Κάιρο συνεχίζονταν ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, υπήρχε έκκληση στην ηγεσία της Συμμαχίας να μην προχωρά σε πρωτοβουλίες χωρίς να έχει, προηγουμένως, συμβουλευτεί όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή.

Η συγκεκριμένη αναφορά στρέφεται κατά του επικεφαλής Μουάζ αλ Κχάτιμπ, ο οποίος πριν από περίπου τρεις βδομάδες, δήλωσε έτοιμος για διαβουλεύσεις και πολιτική λύση, υιοθετώντας, εμμέσως, το πλαίσιο διαλόγου που προωθεί και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Λακχντάρ Μπραχίμι, του οποίου η θητεία ανανεώθηκε μέχρι τα τέλη του 2013. Το πλαίσιο, έχει πολλά περιθώρια για ερμηνείες και εκδήλωση ενδο-ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων γι' αυτό και έχει γίνει δεκτό από όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Προβλέπει συγκεκριμένα: άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων (συνοδευόμενο από ανάπτυξη στρατευμάτων του ΟΗΕ κατά τον Μπραχίμι), έναρξη διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές και σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με πολιτικές και εκτελεστικές εξουσίες που θα προχωρήσει στις όποιες αλλαγές.

Ενδεικτικό της δυσφορίας που προκάλεσε η πρωτοβουλία του Κχάτιμπ ιδιαίτερα στις γραμμές των ισλαμιστικών οργανώσεων των αντικαθεστωτικών όπως είναι οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», είναι ότι συμμετέχοντες στη σύνοδο του Καΐρου διευκρίνιζαν πως ο Κχάτιμπ για να μεταβεί στη Μόσχα, όπως έχει προαναγγελθεί, την επόμενη βδομάδα, θα πρέπει να λάβει τελική έγκριση από τα μέλη της Συμμαχίας και να μεταφέρει σαφή πρόταση με όρους. Μάλιστα, πηγές προσκείμενες στις ισλαμιστικές αυτές δυνάμεις δήλωναν ότι «αποδέχονται» το τελικό κείμενο που προτείνεται όχι γιατί συμφωνούν αλλά γιατί είναι βέβαιο ότι «δε θα το δεχτεί ο Ασαντ».

Ταυτόχρονα, στο Κάιρο έπεσε η πρόταση να προχωρήσουν οι δυνάμεις της «Συμμαχίας» στην «ανακήρυξη τοπικών κυβερνήσεων στις περιοχές που ελέγχουν» κάτι που θα καταλήξουν σε νέα συνάντησή τους στις 2 Μάρτη στην Κωνσταντινούπολη.

Από την άλλη, στη Μόσχα αναμένεται στις αρχές της βδομάδας και ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ. Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ, η ρωσική ηγεσία και διά του πρωθυπουργού Μεντβέντεφ υποστηρίζει το διάλογο και τη συμφιλίωση στη Συρία ενώ κατήγγειλε τις ΗΠΑ για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» αφού εμπόδισαν την υιοθέτηση καταδικαστικού ψηφίσματος, από το Συμβούλιο Ασφαλείας, για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση της Πέμπτης σε συνοικία της συριακής πρωτεύουσας.

Οι πιέσεις προς τη συριακή ηγεσία εντείνονται και από την πλευρά της ΕΕ καθώς συνεχίζεται η ανεπίσημη, προς το παρόν, συζήτηση για το ενδεχόμενο χαλάρωσης ορισμένων οικονομικών κυρώσεων στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς, κάτι που θα διευκόλυνε π.χ. την πώληση πετρελαίου από αυτούς. Τη συζήτηση φέρεται να «συντηρεί» στους κόλπους της ΕΕ κυρίως η γερμανική διπλωματία, αν και όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να υπάρχει ξεκάθαρη απόφαση για αρκετούς μήνες ακόμη.


Ε.Μ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ