Την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης συγκαλεί την Τρίτη το υπουργείο Εργασίας
Την ώρα που η κυβέρνηση επιτρέπει στους κεφαλαιοκράτες να απολύουν σωρηδόν, που η ίδια ετοιμάζει να ρίξει χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους στις στρατιές των ανέργων, επιχειρεί να εμφανιστεί ότι δήθεν ενδιαφέρεται για τους ανέργους. Αυτό το σκοπό εξυπηρετούσε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα το βράδυ, τον ίδιο αποπροσανατολισμό επιδιώκει και το υπουργείο Εργασίας, το οποίο συγκαλεί την επόμενη Τρίτη τη λεγόμενη Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης.
Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «κύρια θέματα της Επιτροπής είναι η κινητοποίηση και ο συντονισμός όλων των πολιτικών, κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας και τη λήψη πρωτοβουλιών για τον ανασχεδιασμό και την επαναστόχευση των υφιστάμενων δράσεων για τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς τους». Γι' αυτό καλεί όλους τους «κοινωνικούς εταίρους», εργοδότες και ΓΣΕΕ, να συζητήσουν για τα προγράμματα. Ολα αυτά τη στιγμή που πεισματικά η κυβέρνηση αρνείται στα συνδικάτα το παραμικρό βοήθημα για ανέργους και απολυμένους, ενώ μόλις 200.000 περίπου από το 1 εκατομμύριο και πλέον ανέργους εγγεγραμμένους στις καταστάσεις του ΟΑΕΔ λαμβάνουν το πενιχρό επίδομα.
Στην πραγματικότητα, όπως προέκυψε και από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, οι άνεργοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την κυβέρνηση, ούτε από τις συνεδριάσεις των επιτροπών και επιτροπάτων. Στη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής αναμένεται να ανακυκλωθούν παλιά και νέα προγράμματα που μέρος τους ήδη παρουσιάστηκαν από τα 3 συναρμόδια υπουργεία τον προηγούμενο μήνα με το «Σχέδιο Δράσης για την απασχόληση» και ιδιαίτερα των νέων. Σύμφωνα με αυτό, ο συνολικός προϋπολογισμός του θα φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ ενώ οι «ωφελούμενοι» τους 350.000 ανέργους.
Αυτά στα χαρτιά, γιατί στην πράξη οι 227.100 άνεργοι θα λάβουν μόνο υπηρεσίες συμβουλευτικής από τα Γραφεία Διασύνδεσης και τα Κέντρα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τα σεμινάρια «επιχειρηματικότητας», αυτό θα είναι το όφελος για τους ανέργους. Ενα από τα προγράμματα που έχει πολυδιαφημίσει η κυβέρνηση είναι αυτό που αφορά 45.000 νέους έως 29 ετών, οι οποίοι μετά από 100 ώρες κατάρτισης και 5 μήνες πρακτικής άσκησης με 400 ευρώ και 460 ευρώ (για τους αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ), χωρίς όμως πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Αν μάλιστα η πρακτική άσκηση - και χαμηλά αμειβόμενη εργασία - μετατραπεί σε σύμβαση τότε ο εργοδότης θα επιδοτηθεί για τις ασφαλιστικές εισφορές για 12 μήνες. Εκπαίδευση φθηνού εργατικού και νέου δυναμικού, αυτή είναι η συνταγή της κυβέρνησης που την πουλάει για λύση στους νέους, που πλέον 6 στους 10 είναι καταδικασμένοι στην ανεργία.