Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 20 ΦΛΕΒΑΡΗ
Μήνυμα αντίστασης από όλη τη χώρα

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στη Νάουσα, οι απεργοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αφού πρώτα έσπασαν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που πήγε να στήσει η επιχείρηση «Βαρβαρέσος» με ενοικιαζόμενους εργάτες, στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο της πόλης που οδηγείται σε κλείσιμο και από εκεί με πορεία κατευθύνθηκαν στο χώρο της συγκέντρωσης, στην κεντρική πλατεία. Στη συνέχεια με λεωφορεία, συγκροτημένα, μεταφέρθηκαν στο αγροτικό μπλόκο στη διασταύρωση της Νάουσας. Σε Ορεστιάδα και Σέρρες, αγρότες ενώθηκαν με τους εργάτες.

Συγκεντρώσεις έγιναν και σε Εδεσσα, Γιαννιτσά και Κατερίνη. Στην τελευταία, οργανωμένη ήταν η παρουσία των εργαζομένων στην «OLYMPUS PLAZA» και στα 5μηνα κοινωφελούς εργασίας. Ολοι μαζί, στη συνέχεια, πήγαν στα διόδια του Αιγινίου, για την κατάργηση των διοδίων. Συγκεντρώσεις έγιναν και σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Στη Λάρισα, η κεντρική πλατεία της πόλης «βούλιαξε» από κόσμο, ενώ ιδιαίτερο «χρώμα» έδιναν τα τρακτέρ της μαχόμενης αγροτιάς, που έφτασαν εκεί από το μπλόκο της Νίκαιας. Δεκάδες τα πανό του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και εργατικών σωματείων, όπως και πολλών μαζικών φορέων.

Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα, από όπου διαδηλωτές αναχώρησαν συγκροτημένα για το Μπλόκο της Νίκαιας. Επίσης, κινητοποιήσεις έγιναν σε Φάρσαλα, Ελασσόνα, Σκόπελο, Αλμυρό.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΡΟΔΟΣ
ΡΟΔΟΣ
Στα Γιάννενα οι απεργοί συναντήθηκαν με αγρότες που κατέβηκαν με τρακτέρ στο δημαρχείο της πόλης, διαδήλωσαν μαζί με συνταξιούχους, μικρεμπόρους, φοιτητές. Η πορεία κατέληξε στην Εφορία με συνθήματα ενάντια στη φοροληστεία του λαού.

Μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Κέρκυρα με έντονη την παρουσία ξενοδοχοϋπαλλήλων αλλά και αγροτών. Μαζί με τους εργάτες διαδήλωσαν οι αγρότες σε Αγρίνιο και Πρέβεζα που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Στην Ηγουμενίτσα δεν έφυγε κανένα καράβι από το λιμάνι, δε λειτούργησε ούτε το εργοτάξιο κατασκευής του νέου λιμένα. Στη Λευκάδα μεγάλη ήταν η συμμετοχή εργαζομένων από το νοσοκομείο, το δήμο και τις τράπεζες. Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Αρτα, Ναύπακτο και Μεσολόγγι.

ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ

Στη Χαλκίδα, ξεχώρισε η συμμετοχή απεργών από την «Παπουτσάνης» και το εργοστάσιο τροφίμων «Ζούρας», όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με απολύσεις. Στη Λιβαδειά, παρά την απόφαση της πλειοψηφίας του σωματείου της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» (πρώην ΠΕΣΙΝΕ) να μετατρέψει την απεργία σε 2ωρη στάση εργασίας, οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες του εργοστασίου ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο ποσοστό (90%) στο κάλεσμα για απεργία. Καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι. Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμα σε Χαλκίδα, Λαμία, Θήβα, Αμφισσα, Αταλάντη και Κύμη.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Στη μαζική σε όγκο και παλμό πορεία της Πάτρας επικεφαλής μπήκαν αγρότες και παραγωγοί λαϊκών αγορών με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα. Στον Πύργο, μετά από δυναμική πορεία εργατών - αγροτών στους κεντρικούς δρόμους, οι αγρότες επέστρεψαν στο μπλόκο της Μαραθιάς κι απέκλεισαν το δρόμο για μια ώρα.

Στην Καλαμάτα, εργαζόμενοι και αγρότες από το μπλόκο του Σουληναρίου διαδήλωσαν από κοινού κι έχοντας μπροστά στην πορεία τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα κατευθύνθηκαν στην Αντιπεριφέρεια, όπου επέδωσαν ψήφισμα στον αντιπεριφερειάρχη. Σε Τρίπολη, Σπάρτη και Αργος έγιναν δυναμικές συγκεντρώσεις που κατέληξαν σε αγροτικά μπλόκα. Συγκεντρώσεις έγιναν σε Κόρινθο, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.

ΑΙΓΑΙΟ

Στη Ρόδο μαζική ήταν η συμμετοχή κυρίως απλήρωτων εργαζομένων από ξενοδοχειακές μονάδες στο νησί και για πρώτη φορά η συγκροτημένη συμμετοχή των αγροτών από τη Νότια Ρόδο και το Βορειοδυτικό διαμέρισμα.

Με αυξημένη τη συμμετοχή των εργαζομένων στον τουρισμό έγιναν οι κινητοποιήσεις και σε Λήμνο και Κω. Στη Σάμο έγινε πορεία στο λιμάνι, ενώ κινητοποιήσεις έγιναν στην Κάλυμνο και στη Λέρο.

Στην Ικαρία, τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία κινήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ενώ ιδιαίτερα μαζικές ήταν και οι απεργιακές συγκεντρώσεις τόσο στον Εύδηλο όσο και στον Αγ. Κήρυκο. Ξεχωριστή η παρουσία των γυναικών, όπως και η συγκροτημένη παρουσία των συνταξιούχων και των αυτοαπασχολούμενων με τα νεοσύστατα σωματεία τους στη συγκέντρωση του Ευδήλου.

Κρήτη

ΣΕΡΡΕΣ
ΣΕΡΡΕΣ
Στο Ηράκλειο, ξεχώρισε η συμμετοχή της Επιτροπής Αγώνα εργαζομένων στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου (ΒΙΠΕ), από το εργοστάσιο ανακύκλωσης στη ΒΙΠΕ, από το εμπόριο, τους οικοδόμους, κ.ά. Στο Νομό Ηράκλειο έγινε και δεύτερη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις Μοίρες. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ήταν η μεγάλη συμμετοχή αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι στο 60% έκλεισαν τα μαγαζιά τους και αρκετοί συμμετείχαν στη συγκέντρωση καθώς και αγρότες.

Στα Χανιά το στίγμα της συγκέντρωσης στην πόλη έδωσαν οι αγρότες από το μπλόκο που έχουν στήσει εδώ και 9 μέρες στην Εθνική οδό προς Μεγάλα Χωράφια. Οι απεργοί, με τη σειρά τους, αμέσως μετά την πορεία επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητα και πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση, αυτή τη φορά στην Εθνική οδό, στο αγροτικό μπλόκο προς Μεγάλα Χωράφια. Στο χώρο έγινε συναυλία ενώ κτηνοτρόφοι έψησαν δεκάδες αρνιά για τους απεργούς.

Απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν ακόμα σε Ρέθυμνο, Αγιο Νικόλαο και Σητεία.


ΑΡΓΟΣ
ΑΡΓΟΣ

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ

ΠΑΤΡΑ

Eurokinissi

ΠΑΤΡΑ

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ