Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για τις Θέσεις του 19ου Συνεδρίου

Με τις Θέσεις του 19ου Συνεδρίου, η ΚΕ του Κόμματος βάζει ακόμα ένα τεράστιο θεμέλιο στη στρατηγική κατεύθυνση του Κόμματος, στην πορεία της ταξικής πάλης, στους σκληρούς αγώνες που μαίνονται ως την τελική νίκη.

Είναι θέσεις που χαρακτηρίζουν την επαναστατική συνέπεια και συνέχεια του Κόμματος σε όλη την 94χρονη ζωή του, είναι συνέχεια προηγούμενων επεξεργασιών, ιδιαίτερα μετά το 18ο Συνέδριο, τις δύο Συνδιασκέψεις που ακολούθησαν (για την δουλειά μας στην εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό κίνημα, για το 2ο Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος) τις αποφάσεις που πάρθηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

Η επιστημονικότητα της θεωρίας μας αντικατοπτρίζεται στις σημερινές συνθήκες από το σχέδιο Προγράμματος, από το σχέδιο Καταστατικού, από όλο τον κορμό των Θέσεων που προτείνεται από την ΚΕ.

Το καθήκον των μελών του Κόμματος είναι η εξάπλωση αυτών των θέσεων σε όλη την εργατική τάξη, στα πλατιά λαϊκά στρώματα, στη νεολαία. Εκεί θα βρουν ζωή οι αποφάσεις του Συνεδρίου, εκεί έγκειται η προετοιμασία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για τις σκληρές αναμετρήσεις που έρχονται και η προετοιμασία αυτή πρέπει να γίνει από τώρα. Σε όλους τους χώρους δουλειάς, σε κάθε μικρομάγαζο, σε κάθε λαϊκή γειτονιά, σε κάθε εκπαιδευτικό χώρο. Είναι μια διαδικασία που θα απογειώσει την κομματική δραστηριότητα, θα βαθύνει την επαφή μας με τις λαϊκές μάζες, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για την υλοποίηση όλων των καθηκόντων που μπαίνουν σε όλα τα επίπεδα, στο χτίσιμο και το στερέωμα της Λαϊκής Συμμαχίας.

Είναι ένας τρόπος να συζητήσουμε πλατιά με κόσμο που το προηγούμενο διάστημα συναντηθήκαμε, στους δρόμους, στις απεργίες, σε κινητοποιήσεις, σε μαζικές δραστηριότητες. Να συζητήσουμε ολόπλευρα την πολιτική, τις επεξεργασίες, τις θέσεις του Κόμματος.

Η βαθιά επαφή λαϊκών μαζών με τη στρατηγική του Κόμματος, ο προσανατολισμός μας σε αυτό, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που αναφέρουν οι Θέσεις για τη δράση μας το προηγούμενο διάστημα.

Σε εδαφικές ΚΟΒ, αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πιο έντονα. Ο κομματικός περίγυρος γίνεται έντονα αντιληπτός, ως εκλογικός περίγυρος και όχι ως εκείνο το κομμάτι που κινητοποιεί συστηματικά η ΚΟΒ, στην καθημερινή πάλη, μέσα από τα καθημερινά μεγάλα προβλήματα συνδυάζοντάς τα με την πάλη για την εξουσία. Ο προσανατολισμός χρειάζεται να γίνει άμεσα πιο συγκεκριμένος σε αυτές τις περιπτώσεις. Η δουλειά στα μεγάλα εργοστάσια, στις μεγάλες επιχειρήσεις που βρίσκονται στους χώρους των εδαφικών ΚΟΒ, πρέπει να ιεραρχηθούν. Να γίνουν μόνιμο μέλημα των ΚΟΒ, (σε συνδυασμό με τη δουλειά μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές) τα προβλήματα που βασανίζουν το λαό καθημερινά. Δεν μπορούν να υπάρχουν ΚΟΒ σε περιοχές με ΒΙΠΕ, με μεγάλα εργοστάσια (π.χ. ΜΕΒΓΑΛ - ΑΓΝΟ) με τομείς στρατηγικής σημασίας (Αεροδρόμια - Λιμάνια), μεγάλα πολυκαταστήματα (Jumbo - Praktiker κ.α.) που να μην έχουμε στόχο καθημερινής παρέμβασης πλάι στον προγραμματισμό των Κλαδικών ΚΟΒ. Δεν μπορεί να υπάρχουν κινητοποιήσεις σε τέτοιους χώρους και οι Λαϊκές Επιτροπές να μην το κάνουν πρωταρχικό στοιχείο δράσης τους, μέσα από κινητοποιήσεις στο χώρο τους, συνδυάζοντας τα με τη δουλειά του σωματείου, κινητοποιώντας στις λαϊκές γειτονιές τους εργαζόμενους αυτούς. Υπάρχουν πολύ θετικά βήματα στον τομέα της αλληλεγγύης π.χ. για τη «Χαλυβουργία», που Λαϊκές Επιτροπές κινητοποιήθηκαν, μάζεψαν υπογραφές, έκαναν οικονομική δουλειά αλληλεγγύης, άνοιξαν αυτό το θέμα στις γενικές τους συνελεύσεις και έβαλαν σε κίνηση κόσμο. Το ίδιο και σε άλλους κλάδους, όπως η υγεία, η εκπαίδευση. Θετική είναι η εμπειρία από τις κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο «Παναγία» στην Θεσ/νίκη. Στη σύνδεση της Λαϊκής Επιτροπής Θερμαϊκού, με τις κινητοποιήσεις των σπουδαστών της ΑΕΝ Μηχανιώνας για στέγαση και σίτιση - μεταφορές.

Στις Θέσεις αναφέρεται πως οι Λαϊκές Επιτροπές είναι τα φύτρα της Λαϊκής Συμμαχίας. Τα κομματικά μέλη, οι πρωτοπόρες δυνάμεις, με αυτήν τη σκοπιά πρέπει να δουλεύουν μέσα στις Λαϊκές Επιτροπές. Χρειάζεται να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια στην οργάνωση και κινητοποίηση δυνάμεων με ταξικό προσανατολισμό, στο να παίρνουν μαζικά αποφάσεις στη λαϊκή γειτονιά με το πλαίσιο πάλης (ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ), στο να συνδέσουμε την πάλη των ταξικών σωματείων και συλλόγων με τις Λαϊκές Επιτροπές, να ανοίγεται μέτωπο με τις εργοδοτικές ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, τις «κινήσεις πρωτοβουλίας» που στόχος τους είναι η διαχείριση της φτώχειας, να έχουν καθαρό μέτωπο πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς (ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΔΝΤ κ.ά.), στον οπορτουνισμό, να αναδεικνύουν τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Στόχος είναι να γεννιούνται συνεχώς νέοι πρωτοπόροι αγωνιστές με ταξικά - επαναστατικά χαρακτηριστικά. Βήματα έχουν γίνει αλλά πρέπει να γιγαντωθούν.

Ολα τα παραπάνω συνδυάζονται με ένα βασικό καθήκον που μπαίνει έντονα στις Θέσεις. Αυτό της οικοδόμησης γερών ΚΟΒ και ΟΒ. Η οικοδόμηση και στρατολογία προϋποθέτει πλατιά ζύμωση και καλή προετοιμασία εργαζόμενων, μικρών αγροτών, αυτοαπασχολουμένων με τη στρατηγική του Κόμματος. Το χτίσιμο ΚΟΒ σε χώρους δουλειάς και ειδικά στη βιομηχανία και στους άλλους τομείς στρατηγικής σημασίας, περνά από τα χέρια και των εδαφικών ΚΟΒ. Από τη δουλειά που μπορεί να αναπτυχθεί με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά μπορούν να χτιστούν τέτοιες προϋποθέσεις.

Κρινόμαστε για το αύριο του Κόμματος, στην προσπάθεια ώστε να έχουμε ικανές, ισχυρές ΚΟΒ στους τόπους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές, στη συνοικία, στην ύπαιθρο. Είναι μεγάλες οι δυνατότητες μέσα από τη δράση μας στις Λαϊκές Επιτροπές να αναδειχθούν πρωτοπόροι εργαζόμενοι, ώστε να πάρουν τον τιμημένο τίτλο του μέλους του ΚΚΕ. Χρειάζεται καλή ιδεολογικοπολιτική προετοιμασία, χρέωση δουλειάς κ.ο.κ., ώστε να βαθύνουν αυτές οι δυνατότητες.

Κρινόμαστε στη δουλειά που κάνουμε στη νεολαία και τη βοήθεια που δίνουμε στην ΚΝΕ. Στον πρωτοπόρο ρόλο που παίζει το Κόμμα στις νέες ηλικίες. Είναι πρωταρχικός στόχος, η άνοδος της δουλειάς μας στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης. Στους χώρους μαθητείας, στην κατάρτιση, στους μαθητές. Είναι λανθασμένες οι αντιλήψεις που λένε ότι η δουλειά στη νεολαία είναι μόνο καθήκον της ΚΝΕ. Το αντίθετο μάλιστα. Η δουλειά στη νεολαία της εργατικής τάξης είναι καθήκον της πρωτοπορίας της εργατικής τάξης, του ΚΚΕ και της νεολαίας του, της ΚΝΕ. Ετσι και με αυτήν τη λογική, οι ΚΟ πρέπει να βρίσκονται μπροστά. Οι στόχοι οικοδόμησης της ΚΝΕ, να είναι μόνιμος σχεδιασμός των ΚΟ. Για παράδειγμα, στην ύπαιθρο Θες/νίκης υπάρχουν τεράστιοι χώροι με σχολές μαθητείας (ΟΑΕΔ - ΑΕΝ - ΣΤΕ κ.ά.), χώροι κατάρτισης (ΙΕΚ - ΕΠΑΣ κ.ά.). Εκεί βρίσκεται και χτυπά το σήμερα και το αύριο της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης. Των εργαζομένων που θα στελεχώσουν το Κόμμα, που θα βάλουν πλάτη στο χτίσιμο της Λαϊκής Συμμαχίας. Εκεί, στα σχολειά και τις σχολές. Χρειάζεται να πατήσουμε γερά το πόδι μας ανοίγοντας δρόμους στις Οργανώσεις της ΚΝΕ και με κοινό σχέδιο στους στόχους οικοδόμησης, με τεράστια ιδεολογικοπολιτική βοήθεια στις ΚΝίτικες Οργανώσεις. Υπάρχει πολύ θετική πείρα, ενθαρρυντικό κλίμα και μπορούμε άμεσα να έχουμε αποτελέσματα.

Με αίσθημα μαχητικότητας και επαναστατικής αισιοδοξίας να βάλουμε γρήγορα στη ζωή, τις κατευθύνσεις και αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου.


Κώστας Ιντζές
Μέλος ΝΓ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ