Πάση θυσία θέλει να διοργανώσει την έκθεση για το Βυζάντιο στις ΗΠΑ και η συγκυβέρνηση, ακολουθώντας την πολιτική των εξαγωγών - «μαμούθ» αρχαίων αντικειμένων από ελληνικά μουσεία - των προηγούμενων κυβερνήσεων για περιοδικές εκθέσεις στο εξωτερικό, ακόμη κι αν διοργανωθούν σε μουσεία, όπως, το «αμαρτωλό» για την εμπλοκή του ονόματός του σε μεγάλες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, μουσείο «Γκεττί».
Το υπουργείο Πολιτισμού υπέγραψε προχτές πρωτόκολλο συνεργασίας για την έκθεση - η διοργάνωσή της «σέρνεται» τουλάχιστον τρία χρόνια, λόγω έλλειψης χρημάτων - με τίτλο «Heaven and Earth - Art of Byzantium from Greek Collections» που θα παρουσιασθεί στη «National Gallery of Art» της Ουάσιγκτον (Οκτώβρης 2013 - Μάρτης 2014) και στο «Γκετί» (Απρίλης - Αύγουστος 2014). Για τις ανάγκες της έκθεσης θα εξαχθούν τουλάχιστον 300 εκθέματα από ελληνικά δημόσια και ιδιωτικά μουσεία, αλλά και από ανασκαφές.
Το χειρότερο είναι ότι το κόστος θα το καλύψει η ελληνική πλευρά - μέσω «χορηγιών»... αν τις βρει - κάτι που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από το 2011. Αλλά ούτε η σημερινή ηγεσία του υπουργείου «πτοείται» και ανακοινώνει ότι «από ελληνικής πλευράς θα καλυφθεί η έκδοση του δίτομου καταλόγου της έκθεσης, καθώς και η έκδοση χορηγικών φακέλων για την ανεύρεση χορηγών, μέσω της χορηγίας της ΟΠΑΠ ΑΕ, ύψους 300.000 ευρώ, η οποία έχει δοθεί. Για την κάλυψη του συνόλου των υπολοίπων δαπανών που απαιτούνται για τη μεταφορά, συνοδεία, επιμέλεια και συντήρηση των αρχαιοτήτων από την Ελλάδα στην Αμερική, και αντίστροφα, υπολογιζόμενου ύψους 1 εκ. ευρώ, θα αναζητηθούν χορηγοί. Στην περίπτωση που αυτό δε καταστεί δυνατό η ΟΠΑΠ ΑΕ έχει εγγυηθεί την κάλυψη του συνόλου της δαπάνης».
Οι Αμερικανοί θα καλύψουν την ασφάλιση των εκθεμάτων, την εσωτερική μεταφορά τους, τη μουσειογραφική μελέτη και τη διαφήμιση. Και ενώ πρόκειται για τα αυτονόητα και τα ελάχιστα που θα έπρεπε να πληρώσουν, το ΥΠΠΟ το παρουσιάζει ως εξής: «Η αμερικανική πλευρά, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η έκθεση, ανέλαβε να καλύψει ένα μεγάλο τμήμα της δαπάνης»...