Τετάρτη 30 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΛΙ
Νέες δυνάμεις στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό

Τα γαλλικά άρματα μάχης προελαύνουν στο βορρά
Τα γαλλικά άρματα μάχης προελαύνουν στο βορρά
MΠΑΜΑΚΟ-ΠΑΡΙΣΙ.--

«Οι επιχειρήσεις δεν τελείωσαν. Πρέπει να συνεργαστούμε με τους Αφρικανούς και Μαλινέζους στρατιώτες προτού αναλάβουν» σημείωσε χτες το απόγευμα στη γαλλική βουλή ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν παραδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς αυτό που υποστηρίζουν πολλοί αναλυτές: Η προέλαση των γαλλικών δυνάμεων σε σημαντικές πόλεις του μαλινέζικου βορρά όπως το Γκάο και το Τιμπουκτού έγινε ουσιαστικά δίχως μάχες γιατί οι ένοπλοι ισλαμιστές επέλεξαν την τακτική της υποχώρησης για να εξαπολύσουν ενδεχομένως στη συνέχεια επιθέσεις με τακτική «ανταρτοπόλεμου».

Πάντως, η χθεσινή συνάντηση στην έδρα της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας δεκάδων αξιωματούχων από χώρες που στηρίζουν την ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση, δείχνει ότι ο ανταγωνισμός για την πλούσια λεία του Μάλι (τον πραγματικό δηλαδή λόγο της επέμβασης) έχει ξεκινήσει. Χτες διάφορες χώρες ανακοίνωσαν την χρηματοδότηση της αποστολής «ΑFISMA» της δυτικοαφρικανικής ένωσης (ECOWAS) συγκεντρώνοντας 450 ως 600 εκατ. δολάρια με πιο γενναιόδωρες τις προσφορές της Ιαπωνίας (120.000.000 δολάρια), των ΗΠΑ (96.000.000 δολάρια) και της Νότιας Αφρικής (περίπου 10.000.000 δολάρια).

Στις Βρυξέλλες αξιωματούχοι από τις 27 χώρες της ΕΕ, της Νορβηγίας και του Καναδά συζήτησαν το θέμα της αποστολής περίπου 500 στρατιωτικών «εκπαιδευτών» (μεταξύ αυτών και 3 Ελλήνων στρατιωτικών) που θα αρχίσουν έργο από αρχές Απρίλη στήνοντας το στρατηγείο τους κοντά στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμάκο. Ο Καναδός αξιωματούχος στη χτεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε την παρουσία στο Μάλι ειδικών δυνάμεων της χώρας του, που συνεργάζονται με τις γαλλικές δυνάμεις.

Παράλληλα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη δημιουργία βάσης μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών (και όχι μόνον) αεροσκαφών στο Νίγηρα τάχα για την παρακολούθηση των ισλαμιστών, αφού νωρίτερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε προβλέψει πως «μπορεί να χρειαστούν χρόνια για την ολοκλήρωση της στρατιωτικής επιχείρησης» στην περιοχή. Ο δε Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε εκτίμησε πως «μακροπρόθεσμα μόνον πολιτική μπορεί να είναι η λύση στα προβλήματα του Μάλι», δηλώνοντας το «παρών» στη «λυκομοιρασιά» που επιχειρείται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ