Associated Press |
Παιδιά στη σκλαβιά στο Σουδάν |
Οι τρεις βασικότερες διαπιστώσεις του ΟΗΕ, πάνω στις οποίες «ξετυλίγεται» ολόκληρο το κείμενο της έκθεσης, έχουν να κάνουν:
Μάλιστα, για να στηρίξει όλα τα παραπάνω, ο ΟΗΕ παραθέτει μερικά στοιχεία, τα οποία από μόνα τους αποδεικνύουν πως σ' αυτόν τον κόσμο υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα. Συγκεκριμένα, μόνο μέσα στη δεκαετία του 1990, ο πόλεμος και οι εσωτερικές συγκρούσεις εξανάγκασαν 50 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, οι εμφύλιοι πόλεμοι - την ίδια δεκαετία - ήταν αιτία πέντε εκατομμυρίων θανάτων σε όλο τον κόσμο, ενώ οι ένοπλες συγκρούσεις άφησαν πίσω τους τουλάχιστον έξι εκατομμύρια τραυματίες.
Περισσότερα από 100 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο ζουν ή εργάζονται στους δρόμους, ενώ πάνω από 30.000 παιδιά την ημέρα πεθαίνουν από αποτρέψιμες αιτίες. Σχεδόν 115 εκατομμύρια κοριτσιών και γυναικών έχουν υποβληθεί σε κάποια μορφή ακρωτηριασμού των γεννητικών τους οργάνων και το 1/3 των γυναικών υπολογίζεται ότι έχει υπάρξει θύμα βίας μέσα στην ιδιωτική της σχέση.
Οσον αφορά, τέλος, τις οικονομικές ανισότητες, ένα και μόνο στοιχείο δείχνει το τρομακτικό χάσμα: Η συνολική περιουσία των 200 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο αγγίζει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια το 1999, ενώ τα συνολικά έσοδα των 582 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στις 43 λιγότερο αναπτυσσόμενες χώρες είναι μόλις 146 δισεκατομμύρια!
Ακριβώς σ' αυτό το σημείο, ο ΟΗΕ κάνει λόγο για την ανάγκη να συνδεθεί ο αγώνας για τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα, με τον αγώνα για ατομικές και πολιτικές ελευθερίες. «Αυτά είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Οταν οι άνθρωποι έχουν ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, καθίστανται ικανοί να διεκδικούν οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα και τούμπαλιν», επισημαίνει.
Η έκθεση, επίσης, μιλά για τους μετανάστες, υπογραμμίζοντας ότι η βία κατά των μειονοτήτων είναι ένα καυτό πολιτικό θέμα διεθνώς. «Ακόμα και με συνταγματική προστασία, οι μειονότητες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες απειλές.
Στη Δυτική Ευρώπη, για παράδειγμα, οι μετανάστες συχνά πέφτουν θύματα ρατσισμού και βίας», αναφέρει. Να σημειωθεί, τέλος, πως στη συγκεκριμένη έκθεση ο Καναδάς έρχεται - για 7η συνεχόμενη χρονιά - πρώτος, ανάμεσα σε 174 χώρες, στο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (μετριέται με βάση την αναμενόμενη διάρκεια ζωής, την εκπαίδευση και το εισόδημα). Ακολουθούν η Νορβηγία και οι ΗΠΑ, ενώ τελευταίες χώρες στο χάρτη είναι η Σιέρα Λεόνε και ο Νίγηρας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 25η θέση.