Τρίτη 15 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζονται τα «παζάρια» και οι συγκρούσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

«Η εκδίωξη του Ασαντ από την εξουσία δεν ήταν ποτέ εντός οποιασδήποτε συμφωνίας για την επίλυση της κατάστασης στη Συρία και επιπλέον μια τέτοια προοπτική δεν είναι εφικτή γιατί κανείς δεν μπορεί να την επιβάλει» υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Ο Σεργκέι Λαβρόφ απέφυγε να σχολιάσει άμεσα το νέο ναυάγιο στις συνομιλίες Ρωσίας - ΗΠΑ, την περασμένη Παρασκευή στη Γενεύη, υπό τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, εξαιτίας των ενδο-ιμπεριαλιστικών διαγκωνισμών. Παραδέχτηκε, όμως, ότι η πρόσφατη ομιλία του Ασαντ, κατά την οποία ο Σύρος Πρόεδρος κάλεσε εκ νέου σε διάλογο, «δεν προσέφερε πολλά καινούργια πράγματα» και κάλεσε τους αντικαθεστωτικούς «να καταθέσουν μια αντιπρόταση που θα είναι εφικτή και δε θα θέτει μόνο προϋποθέσεις».

Οι δηλώσεις Λαβρόφ συνέπεσαν με επίσκεψη Ρώσου απεσταλμένου στο Λίβανο, ο οποίος είχε σειρά επαφών με τις λιβανικές αρχές, προκειμένου να χτίσει η Μόσχα στο Λίβανο ένα νοσοκομείο για τους Σύρους πρόσφυγες που έχουν συρρεύσει στη χώρα. Σε μια αντίστοιχη κίνηση, η σαουδαραβική ηγεσία, μετά την ανακοίνωση της χορήγησης 10 εκατομμυρίων δολαρίων για τους Σύρους πρόσφυγες στην Ιορδανία, ανακοίνωσε την χορήγηση και 50 τόνων σιταριού. Πρόκειται για κινήσεις που καλύπτονται με ανθρωπιστικό μανδύα ενώ επί της ουσίας αποβλέπουν στη διεύρυνση της επιρροής κάθε ιμπεριαλιστικής δύναμης εντός Συρίας.

Στο μεταξύ, εντός Συρίας, μάχες σημειώνονταν χτες σε προάστια της Δαμασκού στην περιοχή της ανατολικής Γκούτα αλλά και στη βορειοδυτική επαρχία Ινλτίμπ.

Ετοιμάζονται οι «Πάτριοτ»

Πιθανότατα στις αρχές Φεβρουαρίου, θα έχουν αναπτυχθεί τα αντιπυραυλικά συστήματα «Πάτριοτ» στην τουρκο-συριακή μεθόριο, σύμφωνα με ΝΑΤΟικές πηγές. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο συριακός στρατός συνεχίζει τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, εντός του συριακού εδάφους, σε μια εμφανή προσπάθεια να καλλιεργηθεί κλίμα περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται με επιτυχία η καμπάνια του ΚΚ Τουρκίας ενάντια στην εγκατάσταση των «Πάτριοτ» και την εμπλοκή στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία. Την Κυριακή πραγματοποίησε μαζική δυναμική συγκέντρωση στην Αγκυρα όπου αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να τη διαλύσουν χωρίς να τα καταφέρουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοικτός σε συνομιλίες δηλώνει ο Ασαντ(2015-03-28 00:00:00.0)
Κινήσεις για προσωρινή εκεχειρία και ανταλλαγές αιχμαλώτων(2014-01-14 00:00:00.0)
Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος(2013-01-01 00:00:00.0)
Εντείνεται η διπλωματική κινητικότητα(2012-12-29 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι μάχες στη Δαμασκό(2012-07-18 00:00:00.0)
Διπλωματικός μαραθώνιος για το νέο σχέδιο απόφασης(2012-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ