Από την «Εθνική Πινακοθήκη» στη «Στοά» |
«Αντώνιος και Κλεοπάτρα» στο «Αμφι-Θέατρο» |
Επί σκηνής του θεάτρου «Στοά», διά της ταλαντούχας και κοινωνικά επαγρυπνούσας και κριτικής πένας του Παναγιώτη Μέντη και διά της σκηνοθετικής μαεστρίας του Θανάση Παπαγεωργίου, ο θεατής θα δει εικόνες, πινελιές και στιγμές που καταμαρτυρούν την αθλιότητα, τον εκφυλισμό, τη σαθρότητα, τον εκτροχιασμό, τον παραλογισμό της σύγχρονης κοινωνίας μας. Εικόνες, πινελιές, στιγμές διάσπαρτες και καθημερινές, που ενδημούν παντού, στο κοινωνικό, εργασιακό, οικογενειακό περιβάλλον και στον ατομικό βίο της αστικής τάξης και ως μολυσματική ασθένεια εξαπλώνεται στα μικροαστικά στρώματα. Μολύνει όποιον επιχειρεί να ανέλθει κοινωνικά, πάση θυσία. Πουλώντας τη συνείδηση, την ψυχή και το σαρκίο του στο «διάβολο», στο αδυσώπητο κεφάλαιο. Οποιον δε συνειδητοποιεί ότι το κεφάλαιο διαφθείρει, ξεζουμίζει και τέλος πετά σα στυμμένη λεμονόκουπα και τους «υπηρέτες» του. Οποιους αφελείς θαρρούν ότι θα το προσεταιριστούν.
Με την τεχνική της σπονδυλωτής γραφής, ο συγγραφέας με πολλές σύντομες σκηνές συμπυκνώνει την ασχήμια, την αγυρτεία, τη διαφθορά που γεννά το κεφάλαιο και «εικονογραφεί» τα «κομμάτια και θρύψαλα», τα μικρά και μεγάλα δράματα του επαγγελματικού, οικογενειακού, ατομικού βίου τους που αφήνουν πίσω τους οι ασυνειδητοποίητοι «υπηρέτες» του επιχειρηματικού και χρηματιστηριακού κεφαλαίου, κυνηγώντας το απατηλό, αμερικάνικου τύπου «όνειρο» για μια θέση στον «ήλιο», μια θέση κοντά στην άρχουσα τάξη. Ανδρικά «κομμάτια και θρύψαλα» που κρύβονται πίσω από γιάπικα σινιέ ανδρικά κοστούμια, μέσα σε ακριβοπληρωμένες σαμσονάιτ, σε γεύματα και καφέ «εργασίας», και κονιορτοποιούνται σε διευθυντικά γραφεία. Αλλά και γυναικεία «κομμάτια και θρύψαλα» από απατημένες συζύγους, από γυναίκες διαθέσιμες να εκπορνευτούν με τον εκάστοτε «έμπιστο» του κεφαλαιοκράτη και να φθάσουν αν μπορέσουν ως αυτόν. Ζωές εκτροχιασμένες, κατεστραμμένες, ανομολόγητες, κρυμμένες πίσω από την κοσμοπολίτικη, καταναλωτική, εξαμερικανισμένη, εξευρωπαϊσμένη ελληνική κοινωνία, μια κοινωνία της ανθρωποβόρας «ελεύθερης αγοράς», μιας δουλεμπορικής αγοράς συνειδήσεων, ψυχών και σωμάτων.
Ο Θανάσης Παπαγεωργίου, μέσα στο «σκοτεινά» αφαιρετικό σκηνογραφικό πλαίσιο που σχεδίασε η Λέα Κούση (η ίδια σχεδίασε και τα αρμόζοντα κοστούμια), βοηθούμενος από τη σύγχρονων ακουσμάτων μουσική του Δημήτρη Μαραμή, «ζωγράφισε» με απέριττες, αδρές ρεαλιστικές γραμμές και γρήγορους ρυθμούς οικεία σε όλους μας «πορτρέτα» των προσώπων, την ψευδαίσθηση της «ανόδου» τους και την αναπόφευκτη «πτώση» τους στο σύγχρονο κοινωνικό μας «Μαχαγκόνυ». Η καθοδήγησή του απέδωσε πολύ καλές ερμηνείες, με μεστότερες τις ερμηνείες του ίδιου, της Λήδας Πρωτοψάλτη, του Παναγιώτη Μέντη και του Παύλου Ορκόπουλου, αλλά και αξιόλογες από την Εύα Καμινάρη, Ευδοκία Σουβατζή, Γιάννη Χατζηγεωργίου, Ηλία Κατέβα, Ελένη Κουντουριώτη.