Πέμπτη 10 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ
Ξεκινάει το πρόγραμμα μαζικών απολύσεων

Δόθηκε στη δημοσιότητα η υπουργική απόφαση για την ...«κινητικότητα» των εργαζομένων στο Δημόσιο

Το δρόμο για αθρόες απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο ανοίγει η απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, για το πρόγραμμα κινητικότητας - διαθεσιμότητας - απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Πρόκειται για την απόφαση που θέτει σε υλοποίηση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η συγκυβέρνηση έναντι της τρόικας με βάση το νόμο 4093/2012, που ενσωματώνει τα ...προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση και την ερμηνευτική εγκύκλιο, η «κινητικότητα» και κατ' επέκταση - όπου γίνει - η μετακίνηση - μετάταξη υπαλλήλων ακολουθεί τα εξής στάδια.

  • Αποκλειστικά μέσω των υπουργείων υποβάλλονται στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αιτήματα κάλυψης αναγκών σε προσωπικό, ώστε να καταγραφούν τα κενά σε όλο το μήκος και το πλάτος του δημόσιου τομέα.
  • Στη συνέχεια, συνεδριάζει το τριμελές συμβούλιο του νόμου 4024/2011 (συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ένας από το Οικονομικών κι ένας από το ΑΣΕΠ) και αξιολογεί ποια από αυτά τα κενά πρέπει να καλυφθούν.
  • Μετά την αξιολόγηση του τριμελούς συμβουλίου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανακοινώνει τις κενές θέσεις που πρέπει να καλυφθούν. Μετά την ανακοίνωση του υπουργού και εντός 20 ημερών, οι υπάλληλοι που βρίσκονται σε καθεστώς κινητικότητας υποβάλλουν αιτήσεις και δικαιολογητικά, όπου δηλώνουν σε ποια θέση επιθυμούν να μεταταχθούν.
  • Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη και με τα οποία βαθμολογούνται οι υπάλληλοι για να αποφασιστεί πού θα μετακινηθούν είναι τα εξής: Για τους υπαλλήλους Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Σπουδές και εκπαίδευση, χρόνος υπηρεσίας, υπηρεσιακή αξιολόγηση, οικογενειακή κατάσταση, ομοεδρικότητα φορέα εκπαίδευσης και φορέα υποδοχής, συνυπαγωγή φορέα προέλευσης και φορέα υποδοχής (αν ανήκουν στο ίδιο υπουργείο). Για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης όλα τα παραπάνω κριτήρια πλην αυτών των σπουδών - εκπαίδευσης.

Με βάση τα παραπάνω κριτήρια, το ΑΣΕΠ αποφασίζει τη βαθμολογία κάθε υπαλλήλου και διαμορφώνει τον βαθμολογικό πίνακα των υπό μετάταξη - μετακίνηση υπαλλήλων. Ο πίνακας αυτός οριστικοποιείται, αφού εξεταστούν οι τυχόν ενστάσεις. Κατόπιν διαβιβάζεται στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αφού υπάρξει νέα γνωμοδότηση από το τριμελές συμβούλιο δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, από το υπουργείο, ο τελικός πίνακας με τους υπαλλήλους που μετατάσσονται και τις θέσεις που αυτοί θα καταλάβουν.

Η υπουργική απόφαση προβλέπει επίσης - κατ' εφαρμογή του νόμου 4093/2012 - ότι μια σειρά υπάλληλοι που θα μπουν σε πρόγραμμα κινητικότητας μπορούν να καταλάβουν θέσεις για την κάλυψη προσωρινών αναγκών στο δημόσιο, ενώ άλλοι θα ενταχθούν σε προγράμματα επανεκπαίδευσης - επανακατάρτισης, ώστε ή να απορροφηθούν κάποια στιγμή στο Δημόσιο ή - και αυτό είναι το πιο πιθανό - να αναζητήσουν θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Απ' όλη τη διαδικασία - κι όπως αναφέρεται και στο νόμο - γίνεται φανερό πως όσοι υπάλληλοι δε μετακινηθούν - μεταταχθούν θα απολυθούν με την ολοκλήρωση ενός έτους από τη στιγμή που θα τεθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας - διαθεσιμότητας. Η ίδια τύχη περιμένει και αυτούς - ή τουλάχιστον τους περισσότερους - που θα καταλάβουν προσωρινές θέσεις απασχόλησης σε δημόσιες υπηρεσίες. Πάντως, μέσα στο 2013 υπολογίζεται ότι πάνω από 40.000 υπάλληλοι θα μπουν σε κινητικότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ