Μια ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 4 χτες το απόγευμα στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Λήμνο και στη Μυτιλήνη, αναστάτωσε τους κατοίκους του Βορείου Αιγαίου, ενώ επανέφερε το αίτημα για ουσιαστικά μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, που η πολιτική όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών έχει αφήσει στο περιθώριο, παρότι η χώρα μας είναι αυτή με τη μεγαλύτερη σεισμικότητα στην Ευρώπη. Η δόνηση έγινε αισθητή και στη Λέσβο, αλλά και στην Αθήνα και στη Σμύρνη και στην Κωνσταντινούπολη. Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχαν αναφερθεί κάποιες σοβαρές ζημιές, ωστόσο εξαιτίας του σεισμού είχαμε ολιγόωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην πρωτεύουσα της Λήμνου, Μύρινα.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η δόνηση εκδηλώθηκε στις 16.16, είχε επίκεντρο 40 χλμ. ανατολικά - νοτιανατολικά της Λήμνου και εστιακό βάθος 29 χιλιόμετρα. Μέσα στην επόμενη μιάμιση ώρα είχαμε μια σειρά από πέντε μετασεισμούς μεγέθους από 3 έως 3,6 Ρίχτερ.
Ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος μιλώντας στο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» δήλωσε ότι μάλλον πρόκειται για τον κύριο σεισμό και ότι ευτυχώς που σημειώθηκε σε υποθαλάσσιο χώρο, γιατί διαφορετικά ίσως είχαμε μεγάλες καταστροφές. «Το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου -επισήμανε- αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο για το οποίο δεν μπορούμε να προβλέψουμε ούτε πού, ούτε πότε, ούτε με πόση ένταση θα εκδηλωθεί. Επομένως, η μόνη λύση είναι να πάρουμε τα αναγκαία μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, ώστε να ελαχιστοποιούμε τις συνέπειες και να μη θρηνούμε ανθρώπινα θύματα.
Η ελαχιστοποίηση των συνεπειών ενός σεισμού, η αντισεισμική θωράκιση είναι πρώτης προτεραιότητας λαϊκό ζήτημα -προσθέτει- που αξιοποιεί κάθε επίτευγμα της επιστήμης και της τεχνολογίας υπέρ των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, και περιλαμβάνει μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης. Η πρόληψη έχει δύο πυλώνες: ενημέρωση - ετοιμότητα και αντισεισμικές κατασκευές.
Η αντισεισμική, αλλά και γενικότερα η θωράκιση από φυσικές καταστροφές, σημαίνει πλέγμα άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων ενταγμένων σε έναν ολοκληρωμένο κεντρικό σχεδιασμό, που μόνο στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας, μπορεί ολοκληρωτικά να αντιμετωπιστεί».