Τρίτη 8 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΑ
Η κυβέρνηση κάνει πλάτες στη Χρυσή Αυγή

Πλάτες στη Χρυσή Αυγή κάνει η κυβέρνηση (και) στο ζήτημα της απόδοσης ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών. Θυμίζουμε ότι μέσα Νοέμβρη διέρρευσε στον Τύπο αντιδραστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Εκρινε αντισυνταγματικό το Ν. 3838/2010 για απόδοση ιθαγένειας, υπό προϋποθέσεις, σε μεταναστόπουλα και το δικαίωμα συμμετοχής τους στις δημοτικές εκλογές. Η απόφαση εμφορείται από την εθνικιστική και ρατσιστική αντίληψη ότι ουσιαστικά δικαίωμα κτήσης ελληνικής ιθαγένειας και πολιτικά δικαιώματα έχουν μόνο οι «εξ αίματος» Ελληνες. Οτι τυχόν παραχώρηση τέτοιων δικαιωμάτων στους μετανάστες παραβιάζει το Σύνταγμα.

Ο πρωθυπουργός, πριν καν δημοσιευθεί επισήμως η απόφαση, κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να δώσουν οδηγίες για εφαρμογή της, «ως προς τις προϋποθέσεις απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, τόσο με τη γέννηση του αλλοδαπού στην Ελλάδα όσο και με την πολιτογράφηση, έτσι ώστε να ερευνάται πλέον, μεταξύ άλλων, αν αυτοί έχουν δεσμό με το Ελληνικό Εθνος, όπως το Δικαστήριο συγκεκριμένα απαιτεί». Αυτοί, με τη σειρά τους, όρισαν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και Δήμους να αναστείλουν τις διαδικασίες απονομής ιθαγένειας προκαλώντας σοβαρότατα προβλήματα σε μετανάστες που εντάχθηκαν ή σκόπευαν να ενταχθούν στις διατάξεις του.

Ακολούθησε Ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, όπου ζητούσε να ενημερωθεί για ποιο λόγο δε συμμορφώνεται η κυβέρνηση άμεσα με την απόφαση του ΣτΕ. Απαντώντας για την κυβέρνηση ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών μελετά προσχέδιο νόμου με το οποίο θα αναθεωρηθεί το θεσμικό πλαίσιο για κτήση της ελληνικής ιθαγένειας, προσαρμόζοντας τις διατάξεις στην απόφαση του ΣτΕ. Διευκρίνιζε ότι για τις οριστικές νομοθετικές προτάσεις πρέπει να προηγηθεί η δημοσίευση της δικαστικής απόφασης.

Συγκεκριμένα, ότι δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη η απόφαση «συνεπώς δεν τίθεται θέμα άμεσης συμμόρφωσης με αυτήν, αφού δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενό της». «Ωστόσο, προς αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα δημιουργήσει η ενδεχόμενη κρίση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των άρθρων 1α και 24 του Ν. 3838/2010, κρίναμε σκόπιμο να διακόψουμε προσωρινά τις διαδικασίες χορηγήσεως ελληνικής ιθαγένειας με βάση τις διατάξεις αυτές», αναφέρει ο Χ. Αθανασίου, «προκειμένου μετά να αντιμετωπίσουμε το θέμα νομοθετικά προσαρμόζοντας τη νομοθεσία στην απόφαση του ΣτΕ και αντιμετωπίζοντας όλες τις εκκρεμότητες».

Τέτοιες δικαστικές και κυβερνητικές αποφάσεις αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, των πιο σκοταδιστικών δυνάμεων. Στρέφονται (όπως και συνολικά η κρατική καταστολή και ρατσιστική βία) όχι μόνο κατά των μεταναστών που ζουν και εργάζονται εδώ, αλλά και των Ελλήνων εργαζομένων. Επιχειρούν να τους διαιρέσουν, να τους φέρουν σε αντιπαράθεση, αποδυναμώνοντας την εργατική τάξη απέναντι στον ταξικό της αντίπαλο. Συνδυάζονται και εναλλάσσονται με τον κοσμοπολιτισμό που προωθούν κεφάλαιο, ΕΕ και κυβερνήσεις των κρατών - μελών, για χειραγώγηση και ενσωμάτωση μέρους των μεταναστών στο αστικό πολιτικό σύστημα, όπως επιχειρήθηκε σε ένα βαθμό και με το συγκεκριμένο νόμο. Τόσο ο εθνικισμός - ρατσισμός, όσο και ο κοσμοπολιτισμός του κεφαλαίου είναι εχθροί των εργαζομένων, μεταναστών και Ελλήνων. Αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου αντιδραστικού νομίσματος. Κοινός στόχος τους, η απρόσκοπτη επιβολή της αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής, η διαιώνιση του εκμεταλλευτικού συστήματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ