Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Για το θέμα της χορήγησης ιθαγένειας

Μέσα Νοέμβρη διέρρευσε στον Τύπο αντιδραστική απόφαση του ΣτΕ. Εκρινε αντισυνταγματικό το Ν. 3838/2010 για απόδοση ιθαγένειας, υπό προϋποθέσεις, στα παιδιά μεταναστών, και το δικαίωμα συμμετοχής τους στις δημοτικές εκλογές. Η απόφαση εμφορείται από την εθνικιστική και ρατσιστική αντίληψη ότι ουσιαστικά δικαίωμα κτήσης ελληνικής ιθαγένειας και πολιτικά δικαιώματα έχουν μόνο οι «εξ αίματος» Ελληνες, ότι τυχόν παραχώρηση τέτοιων δικαιωμάτων στους μετανάστες παραβιάζει το Σύνταγμα. Ο πρωθυπουργός, πριν καν δημοσιευθεί επισήμως η απόφαση, κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να δώσουν οδηγίες για εφαρμογή της, «ως προς τις προϋποθέσεις απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, τόσο με τη γέννηση του αλλοδαπού στην Ελλάδα όσο και με την πολιτογράφηση, έτσι ώστε να ερευνάται πλέον, μεταξύ άλλων, αν αυτοί έχουν δεσμό με το Ελληνικό Εθνος, όπως το Δικαστήριο συγκεκριμένα απαιτεί». Αυτοί με τη σειρά τους όρισαν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και Δήμους να αναστείλουν τις διαδικασίες απονομής ιθαγένειας δημιουργώντας σοβαρότατα προβλήματα σε μετανάστες που εντάχθηκαν ή σκόπευαν να ενταχθούν στις διατάξεις του.

Τέτοιες δικαστικές αποφάσεις και κυβερνητικές πρακτικές αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, των πιο σκοταδιστικών δυνάμεων. Στρέφονται (όπως και συνολικά η κρατική καταστολή και ρατσιστική βία) όχι μόνο κατά των μεταναστών που ζουν και εργάζονται εδώ, αλλά και των Ελλήνων εργαζομένων. Επιχειρούν να τους διαιρέσουν, να τους φέρουν σε αντιπαράθεση. Συνδυάζονται και εναλλάσσονται με τον κοσμοπολιτισμό που προωθούν κεφάλαιο, ΕΕ και κυβερνήσεις των κρατών μελών, για χειραγώγηση και ενσωμάτωση μέρους των μεταναστών στο αστικό πολιτικό σύστημα, όπως επιχειρήθηκε σε ένα βαθμό και με το συγκεκριμένο νόμο. Τόσο ο εθνικισμός/ρατσισμός, όσο και ο κοσμοπολιτισμός του κεφαλαίου είναι εχθροί των εργαζομένων, μεταναστών και Ελλήνων. Αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου αντιδραστικού νομίσματος. Κοινός στόχος τους η απρόσκοπτη επιβολή της αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής, η διαιώνιση του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Προοδευτική διέξοδος βρίσκεται στον κοινό αγώνα της εργατικής τάξης, ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, γλώσσα, θρήσκευμα, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τους κεφαλαιοκράτες και κάθε είδους πολιτικούς εκφραστές τους.

Σε αυτό το πλαίσιο το ταξικό εργατικό κίνημα παλεύει για:

-- Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, ιδιαίτερα όσων ανέπτυξαν ισχυρούς δεσμούς (με μακρόχρονη παραμονή, δημιουργία οικογένειας κλπ). Κατάργηση των παραβόλων, αποσύνδεση της ανανέωσης της άδειας διαμονής από σύμβαση εργασίας και ένσημα. Απόδοση ίσων δικαιωμάτων εργασίας, εκπαίδευσης, υγείας, πρόνοιας.

-- Χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους μετανάστες έχουν προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ, μα παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ εξαιτίας του «Δουβλίνου ΙΙ» και της Συνθήκης Σένγκεν. Χορήγηση ασύλου ή άλλης μορφής επικουρικής διεθνούς προστασίας, με διαδικασίες γρήγορες και αξιόπιστες, στους διωκόμενους για τις προοδευτικές απόψεις και τη δράση τους από ιμπεριαλιστικά κέντρα και αντιδραστικά καθεστώτα, όπως και στα θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων, επεμβάσεων, υποκινούμενων εμφύλιων συρράξεων.

-- Το δικαίωμα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση, που πρέπει να εξετάζεται με αντικειμενικά κριτήρια, όχι με κριτήρια υποταγής στο αστικό πολιτικό σύστημα και ψηφοθηρίας. Το δικαίωμα των μεταναστόπουλων να γράφονται στα δημοτολόγια, να μην υπολείπονται σε βασικά δικαιώματα από τα υπόλοιπα παιδιά, να παίρνουν ελληνική ιθαγένεια εφόσον το επιθυμούν μετά την ενηλικίωσή τους. Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές που πρέπει να έχουν οι μετανάστες μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα πραγματικής παραμονής στη χώρα.


Θ. ΜΠ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ