Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σφαγή με βαθύτερα αίτια

Ανακοίνωση για την τραγωδία στο Δημοτικό Σχολείο «Σάντι Χουκ» των ΗΠΑ

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση «για την τραγωδία στο Δημοτικό Σχολείο "Σάντι Χουκ" των ΗΠΑ», περιγράφοντας τα βαθύτερα αίτια. Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα:

«

Την ώρα που οι διωκτικές αρχές δηλώνουν ότι τα αίτια του μακελειού στις ΗΠΑ ακόμα "ερευνώνται" και τα κροκοδείλια δάκρυα του Ομπάμα είναι σε πρώτο πλάνο ("Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να ανεχθούν σφαγές σαν και αυτήν" τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος), αξίζει να σταθεί κανείς πάνω στα πραγματικά αίτια της αμερικανικής τραγωδίας. Είναι άλλωστε γνωστό και από άλλες παρόμοιες τραγωδίες, ότι Αμερικανοί πολιτικοί - ΜΜΕ - καλοπληρωμένα παπαγαλάκια θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μας πείσουν ότι τα αίτια του μακελειού δεν είναι άλλα από "τη διαταραγμένη προσωπικότητα του δράστη".

Δεν θα μας απαντήσουν όμως στο ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν, άνθρωποι ψυχολογικά διαταραγμένοι, να έχουν νόμιμη πρόσβαση σε όπλα; Αυτήν τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε έναν πληθυσμό 312 εκατομμυρίων Αμερικανών, τα όπλα που υπάρχουν στα αμερικανικά σπίτια υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 270 εκατομμύρια! Γύρω από το εμπόριο όπλων, έχει στηθεί μια τεραστίων διαστάσεων επιχείρηση, που αποφέρει τεράστια κέρδη στις βιομηχανίες όπλων.

Εύλογα λοιπόν προκύπτει και το ερώτημα: Πώς λέγεται μια κοινωνία, όπου ο υπέρτατος νόμος είναι το καπιταλιστικό κέρδος, με θύματα ακόμα και μικρές, αθώες, ψυχές; Είναι η κοινωνία των ταξικά αβυσσαλέων ανισοτήτων, με τους 50 εκατομμύρια λειτουργικά αναλφάβητους, τα 50 εκατομμύρια των ανασφάλιστων, τα 50 εκατομμύρια που τρέφονται με κουπόνια απορίας, τα 100 εκατομμύρια φτωχούς και απόκληρους.

Είναι η κοινωνία που εθίζεται διαρκώς από την κυρίαρχη ιδεολογία στη λογική της "Αγριας Δύσης", της "εκδίκησης" και της "αντεκδίκησης". Που κάθε μέρα βομβαρδίζεται με τα "κατορθώματα των Αμερικανών σούπερ ηρώων - πολεμιστών" στη Λιβύη, στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία. Που οι επεμβάσεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού εμφανίζονται ως "απελευθέρωση" και "εξαγωγή" του αμερικανικού ονείρου σε άλλους λαούς της Γης. Τέτοιες τραγωδίες, συνεπώς, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η αντανάκλαση στο εσωτερικό της αμερικανικής κοινωνίας - με τη μορφή της αντικοινωνικής "τρέλας" - της βίας, του τρόμου και του φόβου που οι ΗΠΑ σπέρνουν στον κόσμο...

Είναι η κοινωνία που είναι βουτηγμένη στην "κουλτούρα του φόβου". Του "τρόμου". Του άκρατου ατομισμού. Της αποθέωσης της "δύναμης" και της επιβολής του "νόμου του ισχυρού". Του ανελέητου (καπιταλιστικού) ανταγωνισμού και της αντιδραστικής βίας ως μέσου επιβεβαίωσης του εγώ. Μια κοινωνία που σπρώχνεται να αναζητά τη "συλλογικότητα" στις συμμορίες.

Είναι η κοινωνία που θέλει τον άνθρωπο να είναι λύκος απέναντι στον άνθρωπο, που ο βασικός κανόνας είναι "ο θάνατός σου, η ζωή μου" ή "ο πρώτος είναι τα πάντα, ο δεύτερος δεν είναι τίποτα".

Τα πραγματικά αίτια, λοιπόν, για τα μακελειά από ενόπλους είναι συνυφασμένα με την ίδια τη σαπίλα της καπιταλιστικής κοινωνίας. Γιατί αυτή είναι η κοινωνία και των ΗΠΑ και αυτό είναι το όνομά της: ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ. Είναι η κοινωνία που αντανακλά την ακραία εκμεταλλευτική αγριότητα στο επίπεδο των κοινωνικών σχέσεων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ