Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΡΤ - ΗΓΕΣΙΕΣ ΕΣΗΕΑ, ΠΟΣΠΕΡΤ
Παιχνίδια στις πλάτες των εργαζόμενων

Mε την αναστολή της... μισής 6ωρης στάσης εργασίας (18:00 - 24:00) που είχε κηρύξει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για τους δημοσιογράφους συνεχίστηκαν χτες τα παιχνίδια σε βάρος των εργαζόμενων της ΕΡΤ.

Τη στάση είχε κηρύξει από το απόγευμα το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, «με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των παρόντων» στη χτεσινή συνέλευση των δημοσιογράφων -όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ- επειδή «τα προβλήματα των δημοσιογράφων (μισθολογικά, συμβασιούχοι, εκποίηση της περιουσίας και των κτιριακών εγκαταστάσεων της ΕΡΤ, προσλήψεις ημετέρων, μεικτές παραγωγές, υφαρπαγή ανταποδοτικού τέλους) έχουν οξυνθεί, ενώ η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΡΤ οδηγούν τις εξελίξεις σε αδιέξοδο».

Ομως η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ επανήλθε λίγο αργότερα με νέα ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι κλείστηκε συνάντηση με τον υφυπουργό Σίμο Κεδίκογλου, για σήμερα στις 11 το πρωί «προκειμένου να συζητηθούν τα φλέγοντα ζητήματα στα δημόσια ΜΜΕ, την ΕΡΤ, το ΑΠΕ και τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας» και «σε ένδειξη καλής θέλησης περιορίζει τη στάση εργασίας από τις 6 έως τις 9 απόψε, προκειμένου να μεταδοθούν τα δελτία ειδήσεων και το υπόλοιπο πρόγραμμα της ΕΡΤ».

Προηγουμένως, τόσο Σ. Κεδίκογλου, όσο και η διοίκηση της ΕΡΤ είχαν εκδώσει ανακοινώσεις κατά των κινητοποιήσεων των δημοσιογράφων. Ο πρώτος, αφού αναφέρεται στην περίοδο, που τα Μέσα Ενημέρωσης βρίσκονται σε οξύτατη κρίση και η ανεργία καταγράφει δραματικά ρεκόρ μεταξύ των δημοσιογράφων, κατηγορεί την ΕΣΗΕΑ ότι «εμφανίζεται σαφώς κατώτερη των περιστάσεων, υποτασσόμενη σε προφανή κομματική σκοπιμότητα».

Από την πλευρά της η διοίκηση της ΕΡΤ σημειώνει ότι οι νέες κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ, «σε στοχευμένο ωράριο, είναι προφανές ότι αποσκοπούν στην απαξίωση του προγράμματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και κάθε προσπάθειας ανανέωσής του». Κάνει λόγο για «υποκρισία» και για χρησιμοποίηση του προσωπικού της ΕΡΤ από τους «σημερινούς ηγήτορες» της ΕΣΗΕΑ για να «υπηρετήσουν σκοπιμότητες ξένες προς την αποστολή τους», αλλά και για «επαναλαμβανόμενη υποκριτική τακτική της ΕΣΗΕΑ», η οποία «αγγίζει πλέον την γραφικότητα και είναι κρίμα να πιστεύει κανείς ότι με τέτοιες πρακτικές μπορεί να υπηρετεί κάτι περισσότερο από αναλώσιμα συνδικαλιστικά συμφέροντα. Εκτός αν η πλήρης απαξίωση της ΕΡΤ αποτελεί αυτοσκοπό».

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ενώ αυτές οι κινητοποιήσεις - στάσεις εργασίας άρχισαν από την ΠΟΣΠΕΡΤ στις 5 Δεκέμβρη και επαναλήφθηκαν από κοινού με την ΠΟΕΣΥ στις 12 Δεκέμβρη, είχαν από την αρχή στόχο το «διάλογο» και τις... «κοινά αποδεκτές λύσεις» με την κυβέρνηση.

Γι' αυτό, την περασμένη Δευτέρα, ενώ επρόκειτο να γίνει στάση εργασίας (18:00 - 21:00) από την ΠΟΣΠΕΡΤ και την ΕΣΗΕΑ, η πρώτη η οποία μάλιστα είχε εξαγγείλει και 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την επομένη, έσπευσε να αναστείλει τις κινητοποιήσεις, επειδή συναντήθηκε με τον Σ. Κεδίκογλου που «δεσμεύτηκε ότι θα δρομολογηθούν δίκαιες λύσεις» και «συμφωνήθηκε να ξεκινήσει διάλογος». Την ίδια ημέρα, ο Σ. Κεδίκογλου ανέβαλε επίσης προγραμματισμένη συνάντηση με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και η τελευταία αντέδρασε επεκτείνοντας τη στάση εργασίας της ίδιας ημέρας μέχρι τα μεσάνυχτα.

Ετσι, ενώ η ΠΟΣΠΕΡΤ άρχισε «διάλογο» με την κυβέρνηση, η ΕΣΗΕΑ συνέχισε για λίγο τις στάσεις εργασίας, μέχρι που, επί τέλους, ο Σ. Κεδίκογλου δέχτηκε να συναντηθεί μαζί της...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ